Katedra kvality zemědělských produktů
FAKULTA AGROBIOLOGIE, POTRAVINOVÝCH A PŘÍRODNÍCH ZDROJŮ - ČZU V PRAZE

Experimentální zařízení

    KKZP společně s KRV využívá pro výzkumnou činnost zařízení Laboratoře zkoušení jakosti obilovin. Laboratoř je komplexně vybavena přístroji a zařízením pro zkoušení jakosti zrna obilovin, mouky, těsta a pečiva z pekařského pokusu. Z toho vyplývá i zaměření výzkumných prací na hodnocení kvality především materiálů z pšenice a ze žita, případně dalších obilovin. Laboratoř je umístěna v prostoru skleníků FAPPZ. Unikátní je možnost laboratorní výroby mouky simulující základní procesy výroby v průmyslovém mlýnu. Zařízení k úpravě zrna a mlýn se nacházejí v suterénu FAPPZ – Mlýnská laboratoř. V laboratoři se zpracovávají také zakázkové vzorky zrna a mouky z výzkumných, šlechtitelských i provozních zdrojů v rámci doplňkové činnosti. Vedoucím laboratoře je Ing. Oldřich Faměra, CSc. z KKZP.