×
Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky
banner

Publikace

Článek v odborném periodiku

ŠUBRTOVÁ SALMONOVÁ, H. – MUSILOVÁ, Š. – VLKOVÁ, E. Sekundární metabolity mechovek a jejich biologická aktivita. Živa, 2019, roč. 1, č. , s. 28-29. ISSN: 0044-4812.

**GAISLEROVÁ, M. – HOMOLKA, P. – **KOUKOLOVÁ, V. Management krmení telat - krmná aditiva. Krmivářství, 2019, roč. 23, č. 6, s. 13-14. ISSN: 1212-9992.

**KOUKOLOVÁ, M. – HOMOLKA, P. – **KOUKOLOVÁ, V. Hodnocení frakcí dusíkatých látek u siláží ve výživě přežvýkavců. Krmivářství, 2019, roč. 23, č. 2, s. 42-44. ISSN: 1212-9992.

**KOUKOLOVÁ, M. – HOMOLKA, P. – **KOUKOLOVÁ, V. Kvalita krmiv s ohledem na jejich stravitelnost. Krmivářství, 2019, roč. 23, č. 3, s. 24-26. ISSN: 1212-9992.

**KOUKOLOVÁ, M. – HOMOLKA, P. – **KOUKOLOVÁ, V. Hodnocení dusíkatých látek ve výživě přežvýkavců. Krmivářství, 2019, roč. 23, č. 4, s. 34-36. ISSN: 1212-9992.

HEJCMANOVÁ, P. – MIŘEJOVSKÁ, M. – HOMOLKA, P. – HEJCMAN, M. Drivers of diet selection of critically endangered Western Derby eland during the food shortage period within conservation breeding in Senegal. Scientific Reports, 2019, roč. 2019, č. 9, s. 1-7. ISSN: 2045-2322.

KILLER, J. – MEKADIM, C. – NEUŽIL BUNEŠOVÁ, V. – **MRÁZEK, J. – HRONCOVÁ, Z. – VLKOVÁ, E. Glutamine synthetase type I (glnAI) represents a rewarding molecular marker in the classification of bifidobacteria and related genera. Folia Microbiologica, 2020, roč. 65, č. 1, s. 143-151. ISSN: 0015-5632.

MALÁ, L. – LALOUČKOVÁ, K. – HOVORKOVÁ, P. – SKŘIVANOVÁ, E. Susceptibility of Aeromonas hydrophila to medium-chain fatty acids and their monoesters . Scientia Agriculturae Bohemica, 2020, roč. 51, č. 2, s. 58-64. ISSN: 1211-3174.

ŠUBRTOVÁ SALMONOVÁ, H. – **MARCHI, M. – DOSKOČIL, I. – KODEŠOVÁ, T. – VLKOVÁ, E. Pathogenic profile and cytotoxic activity of Aeromonas spp. isolated from Pectinatella magnifica and surrounding water in the South Bohemian aquaculture region. JOURNAL OF FISH DISEASES, 2020, roč. 43, č. 10, s. 1213-1227. ISSN: 0140-7775.

**VERVERIS, E. – **ACKERL, R. – **AZZOLINI, D. – **COLOMBO, P. – **DE SESMAISONS, A. – **DUMAS, C. – **FERNANDEZ-DUMONT, A. – **FERREIRA DA COSTA, L. – **GERMINI, A. – **GOUMPERIS, T. – **KOULOURA, E. – **MATIJEVIC, L. – **PRECUP, G. – **ROLDAN-TORRES, R. – **ROSSI, A. – ŠVEJSTIL, R. – **TURLA, E. – **GELBMANN, W. Novel foods in the European Union: Scientific requirements and challenges of the risk assessment process by the European Food Safety Authority. Food Research International, 2020, roč. 137, č. 109515, s. 1-11. ISSN: 0963-9969.

**ERBAN, T. – **KLIMOV, P. – **MOLVA, V. – HUBERT, J. Whole genomic sequencing and sex-dependent abundance estimation of Cardinium sp., a common and hyperabundant bacterial endosymbiont of the American house dust mite, Dermatophagoides farinae. Experimental and Applied Acarology, 2020, roč. 80, č. 3, s. 363-380. ISSN: 0168-8162.

**NESVORNA, M. – **SOPKO, B. – HUBERT, J. Cardinium and Wolbachia are negatively correlated in the microbiome of various populations of stored product mite Tyrophagus putrescentiae. INTERNATIONAL JOURNAL OF ACAROLOGY, 2020, roč. 46, č. 3, s. 192-199. ISSN: 0164-7954.

**SKŘIVAN, M. – **ENGLMAIEROVÁ, M. – **TAUBNER, T. – SKŘIVANOVÁ, E. Effects of Dietary Hemp Seed and Flaxseed on Growth Performance, Meat Fatty Acid Compositions,Liver Tocopherol Concentration and Bone Strengthof Cockerels. Animals, 2020, roč. 10, č. 3, s. 1-11. ISSN: 2076-2615.

ŽATEČKA, L. – SABOLOVÁ, M. Personalizovaná výživa . Výživa a potraviny, 2020, roč. , č. 4, s. 104-106. ISSN: 1211-846X.

JOCH, M. – **KUDRNA, V. Partial replacement of soybean meal by white lupine seeds in the diet of dairy cows. ASIAN-AUSTRALASIAN JOURNAL OF ANIMAL SCIENCES, 2020, roč. 33, č. 6, s. 957-964. ISSN: 1011-2367.

**APPERT, O. – **GARCIA, A. – **FREI, R. – **RODUIT, C. – **CONSTANCIAS, F. – NEUŽIL BUNEŠOVÁ, V. – **FERSTL, R. – **ZHANG, J. – **AKDIS, C. – **LAUENER, R. – **LACROIX, C. – **SCHWAB, C. Initial butyrate producers during infant gut microbiota development are endospore formers. Environmental Microbiology, 2020, roč. 22, č. 9, s. 3909-3921. ISSN: 1462-2912.

**LUGLI, G. – **TARRACCHINI, C. – **ALESSANDRI, G. – **MILANI, C. – **MANCABELLI, L. – **TURRONI, F. – NEUŽIL BUNEŠOVÁ, V. – **RUIZ, L. – **MARGOLLES, A. – **VENTURA, M. Decoding the genomic variability among members of the Bifidobacterium dentium species. Microorganisms, 2020, roč. 8, č. 11, s. 1-18. ISSN: 2076-2607.

SABOLOVÁ, M. – KOUŘIMSKÁ, L. Vitamin C and nitrates contents in fruit and vegetables from farmers' markets and supermarkets. Potravinárstvo, 2020, roč. 14, č. 2020, s. 1124-1130. ISSN: 1337-0960.

**BEŇO, F. – **BAUER, J. – **POHŮNEK, V. – **ŠVIRÁKOVÁ, E. – VLKOVÁ, E. – **ŠEVČÍK, R. Porovnání kvality masových vepřových konzerv a polokonzerv. Maso, 2020, roč. 4, č. , s. 12-16. ISSN: 1210-4086.

**RAPOPORT, D. – MAREČKOVÁ, M. – **SEDLÁČEK, I. – **PROVAZNÍK, J. – **KRÁLOVÁ, S. – **PAVLINIC, D. – **BENES, V. – **KOPECKÝ, J. Trebonia kvetii gen. nov., sp. nov., an acidophilic actinobacterium, and proposal of the new actinobacterial family Treboniaceae fam. nov.. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology, 2020, roč. 70, č. 9, s. 5106-5114. ISSN: 1466-5026.

**RAPOPORT, D. – **PATRMANOVA, T. – **KOPECKÝ, J. – MAREČKOVÁ, M. – **CLEMENTE, G. – **SALVALAGGIO, A. Isolation of streptomycetes causing common scab from 3-years old potato samples from South America. Agronomy Research, 2020, roč. 18, č. S2, s. 1433-1443. ISSN: 1406-894X.

**ŠPLÍCHALOVÁ, A. – PECHAR, R. – KILLER, J. – **ŠPLÍCHALOVÁ, Z. – NEUŽIL BUNEŠOVÁ, V. – VLKOVÁ, E. – ŠUBRTOVÁ SALMONOVÁ, H. – **ŠPLÍCHAL, I. Colonization of Germ-Free Piglets with Mucinolytic and Non Mucinolytic Bifidobacterium boum Strains Isolated from the Intestine of Wild Boar and Their Interference with Salmonella Typhimurium. Microorganisms, 2020, roč. 8, č. 12, s. 1-20. ISSN: 2076-2607.

SABOLOVÁ, M. – **ZEMAN, V. – **LEBEDOVÁ, G. – **DOLEŽAL, M. – SOUKUP, J. – **RÉBLOVÁ, Z. Relationship between the fat and oil composition and their initial oxidation rate during storage. Czech Journal of Food Sciences, 2020, roč. 38, č. 6, s. 404-409. ISSN: 1212-1800.

**BUŠOVÁ, M. – KOUŘIMSKÁ, L. – **TUČEK, M. Fatty acids profile, atherogenic and thrombogenic indices in freshwater fish common carp (Cyprinus carpio) and rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) from market chain. Central European Journal of Public Health, 2020, roč. 28, č. 4, s. 313-319. ISSN: 1210-7778.

**VOJÁČKOVÁ, K. – **MLČEK, J. – **ŠKROVÁNKOVÁ, S. – **ADÁMKOVÁ, A. – **ADÁMEK, M. – **ORSAVOVÁ, J. – **BUČKOVÁ, M. – **FIC, V. – KOUŘIMSKÁ, L. – **BÚRAN, M. Biologically active compounds contained in grape pomace. Potravinárstvo, 2020, roč. 14, č. 2020, s. 854-861. ISSN: 1337-0960.

KOUKOLOVÁ, M. – HOMOLKA, P. – **KOUKOLOVÁ, V. – **JANCÍK, F. Evaluation of ruminal crude protein degradation of common feeds used in temperate climates. Indian Journal of Animal Research, 2020, roč. 54, č. 1, s. 47-52. ISSN: 0367-6722.

**LOUČKA, R. – **VÝBORNÁ, A. – **TYROLOVÁ, Y. – **JANČÍK, F. – **KUBELKOVÁ, P. – **KOUKOLOVÁ, V. – HOMOLKA, P. Silážování vojtěšky s různou délkou řezanky a vybranými aditivy. Krmivářství, 2020, roč. 24, č. 2, s. 1-5. ISSN: 1212-9992.

**NESVORNA, M. – **SOPKO, B. – **BODRINOVA, M. – **ZITEK, J. – **MARKOVIČ, M. – **NAVRÁTILOVÁ, B. – HUBERT, J. A scientific note on the comparison of PCR based quantification methods of Melissococcus plutonius in honey bees. JOURNAL OF APICULTURAL RESEARCH, 2020, roč. 60, č. 2, s. 255-259. ISSN: 0021-8839.

**ADÁMEK, M. – **ADÁMKOVÁ, A. – KOUŘIMSKÁ, L. – **MLČEK, J. – **VOJÁČKOVÁ, K. – **ORSAVOVÁ, J. – **BUČKOVÁ, M. – FAMĚRA, O. – **BÚRAN, M. Sensory evaluation and acceptance of food made of edible insects. Potravinárstvo, 2020, roč. 14, č. 2020, s. 921-928. ISSN: 1337-0960.

MAREČKOVÁ, M. – **BOENIGK, J. – **BOUCHEZ, A. – **CERMAKOVA, K. – **CHONOVA, T. – **CORDIER, T. – **EISENDLE, U. – **ELERSEK, T. – **FAZI, S. – **FLEITUCH, T. – **FRÜHE, L. – **GAJDOSOVA, M. – **GRAUPNER, N. – **HAEGERBAEUMER, A. – **KELLY, A. – **KOPECKÝ, J. – **LEESE, F. – **NOGES, P. – **ORLIC, S. – **PANKSEP, K. – **PAWLOWSKI, J. – **PETRUSEK, A. – **PIGGOTT, J. – **RUSCH, J. – **SALIS, R. – **SCHENK, J. – **SIMEK, K. – ŠŤOVÍČEK, A. – **STRAND, D. – **VASQUEZ, M. – **VRALSTAD, T. – **ZLATKOVIC, S. – **ZUPANCIC, M. – **STOECK, T. Expanding ecological assessment by integrating microorganisms into routine freshwater biomonitoring. WATER RESEARCH, 2021, roč. 191, č. 1, s. 2-21. ISSN: 0043-1354.

MODRÁČKOVÁ, N. – **COPOVÁ, I. – ŠŤOVÍČEK, A. – MAKOVSKÁ, M. – **SCHIEROVA, D. – **MRÁZEK, J. – SABOLOVÁ, M. – VLKOVÁ, E. – **HRADSKÝ, O. – **BRONSKÝ, J. – **NEVORAL, J. – NEUŽIL BUNEŠOVÁ, V. Microbial shifts of faecal microbiota using enteral nutrition in vitro. Journal of Functional Foods, 2021, roč. 77, č. 104330, s. 1-8. ISSN: 1756-4646.

**HYRŠLOVÁ, I. – **KRAUSOVÁ, G. – **SMOLOVA, J. – **STANKOVA, B. – **BRANYIK, T. – **MALINSKA, H. – **HUTTL, M. – **KANA, A. – **CURDA, L. – DOSKOČIL, I. Functional Properties of Chlorella vulgaris, Colostrum, and Bifidobacteria and their Potential for Application in Functional Foods. Applied Sciences-BASEL, 2021, roč. 11, č. , s. 1-11. ISSN: 2076-3417.

**VRZAL, T. – DRÁBKOVÁ, K. – **ŠTĚRBA, K. – **OLŠOVSKÁ, J. Pilot sensomic study revealing the potential of amino acids to highly influence sensory properties of a lager beer. JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS, 2021, roč. 102, č. sep, s. 1-9. ISSN: 0889-1575.

**ADÁMEK, M. – **MLČEK, J. – **ADÁMKOVÁ, A. – **MIŠUREC, V. – **ORSAVOVÁ, J. – **BUČKOVÁ, M. – **BÚRAN, M. – **PLÁŠKOVÁ, A. – KOUŘIMSKÁ, L. Basil – a comparison of the total phenolic content and antioxidant activity in selected cultivars. Potravinárstvo, 2021, roč. 15, č. 2021, s. 445-452. ISSN: 1337-0960.

**MLČEK, J. – **ADÁMKOVÁ, A. – **ADÁMEK, M. – **BORKOVCOVÁ, M. – **BEDNÁŘOVÁ, M. – KOUŘIMSKÁ, L. – **HLOBILOVÁ, V. Selected aspects of edible insect rearing and consumption – A review. Czech Journal of Food Sciences, 2021, roč. 39, č. 3, s. 149-159. ISSN: 1212-1800.

**HYRŠLOVÁ, I. – **KRAUSOVÁ, G. – **SMOLOVÁ, J. – **STANKOVA, B. – **BRANYIK, T. – **MALINSKA, H. – **HUTTL, M. – **KANA, A. – DOSKOČIL, I. – **CURDA, L. Prebiotic and Immunomodulatory Properties of the Microalga Chlorella vulgaris and Its Synergistic Triglyceride-Lowering Effect with Bifidobacteria. Fermentation, 2021, roč. 7, č. 125, s. 1-10. ISSN: 2311-5637.

HOMOLKOVÁ, D. – PLACHÝ, V. – MAŇOUROVÁ, A. – **KAVÁLEK, M. – **DVOŘÁČEK, ING. PH.D., V. – HUČKO, B. – MAROUNEK, M. – DOSKOČIL, I. Comparison of starch digestibility methods for extruded wheat grains (Triticum aestivum L.). Czech Journal of Animal Science, 2021, roč. 66, č. 10, s. 420-427. ISSN: 1212-1819.

MALÁ, L. – LALOUČKOVÁ, K. – SKŘIVANOVÁ, E. Bacterial Skin Infections in Livestock and Plant-Based Alternatives to Their Antibiotic Treatment. Animals, 2021, roč. 11, č. 8, s. 0-0. ISSN: 2076-2615.

MAREČKOVÁ, M. – **SARIKHANI, E. – **DANIEL, O. – **OMELKA, M. – **KRISTUFEK, V. – **DIVIŠ, J. – **KOPECKÝ, J. Tuberosphere and bulk soil microbial communities in fields differing in common scab severity are distinguished by soil chemistry and interactions with pathogens. Plant and Soil, 2021, roč. 468, č. 1-2, s. 259-275. ISSN: 0032-079X.

**KOPECKÝ, J. – **RAPOPORT, D. – **SARIKHANI, E. – ŠŤOVÍČEK, A. – **PATRMANOVÁ, T. – MAREČKOVÁ, M. Micronutrients and Soil Microorganisms in the Suppression of Potato Common Scab. Agriculture-BASEL, 2021, roč. 383, č. 11, s. 1-23. ISSN: 2077-0472.

KUDERA, T. – FIŠEROVÁ, B. – KORYŤÁKOVÁ, M. – DOSKOČIL, I. – ŠUBRTOVÁ SALMONOVÁ, H. – **TULIN, E. – **NGUON, S. – **BANDE, M. – KOKOŠKA, L. In Vitro Selective Antibacterial and Antiproliferative Effects of Ethanolic Extracts from Cambodian and Philippine Plants Used in Folk Medicine for Diarrhea Treatment. Frontiers in Pharmacology, 2021, roč. 12, č. 26 November 2021, s. 1-14. ISSN: 1663-9812.

**REJCHRTOVÁ, L. – SABOLOVÁ, M. Tradiční čínská kuchyně a její modifikace ve světě. Výživa a potraviny, 2021, roč. , č. 2, s. 44-51. ISSN: 1211-846X.

HUBERT, J. – **NESVORNA, M. – **KLIMOV, P. – **ERBAN, T. – **SOPKO, B. – **DOWD, S. – **SCULLY, E. Interactions of the Intracellular Bacterium Cardinium with Its Host, the House Dust Mite Dermatophagoides farinae, Based on Gene Expression Data. mSystems, 2021, roč. 6, č. 6, s. 1-1. ISSN: 2379-5077.

VLKOVÁ, E. – NEUŽIL BUNEŠOVÁ, V. – KILLER, J. Probiotika, prebiotika, postbiotika a jiná -biotika. Výživa a potraviny, 2021, roč. 3, č. , s. 76-79. ISSN: 1211-846X.

HUBERT, J. – **NESVORNA, M. – **PEKAR, S. – **GREEN, S. – **KLIMOV, P. Cardinium inhibits Wolbachia in its mite host, Tyrophagus putrescentiae, and affects host fitness. FEMS MICROBIOLOGY ECOLOGY, 2021, roč. 97, č. 10, s. 1-1. ISSN: 0168-6496.

**VACKOVÁ, T. – **PEKAR, S. – **KLIMOV, P. – HUBERT, J. Sharing a bed with mites: preferences of the house dust mite Dermatophagoides farinae in a temperature gradient. Experimental and Applied Acarology, 2021, roč. 84, č. 4, s. 755-767. ISSN: 0168-8162.

**NESVORNA, M. – **PEKAR, S. – **SHCHERBACHENKO, E. – **MOLVA, V. – **ERBAN, T. – **GREEN, S. – **KLIMOV, P. – HUBERT, J. Microbiome variation during culture growth of the European house dust mite, Dermatophagoides pteronyssinus. FEMS MICROBIOLOGY ECOLOGY, 2021, roč. 97, č. 4, s. 1-1. ISSN: 0168-6496.

HUBERT, J. – **NESVORNA, M. – **GREEN, S. – **KLIMOV, P. Microbial communities of stored product mites: variation by species and population. MICROBIAL ECOLOGY, 2021, roč. 81, č. 2, s. 506-522. ISSN: 0095-3628.

KOUŘIMSKÁ, L. Nová legislativa ohledně hmyzu jako krmiva a potraviny. Výživa a potraviny, 2021, roč. 76, č. 6, s. 167-168. ISSN: 1211-846X.

**KRAUSOVÁ, G. – **HYNŠTOVÁ, I. – ŠVEJSTIL, R. – MRVÍKOVÁ, I. – **KADLEC, R. Identification of Synbiotics Conducive to Probiotics Adherence to Intestinal Mucosa Using an In Vitro Caco-2 and HT29-MTX Cell Model. Processes, 2021, roč. 9, č. 4, s. 0-0. ISSN: 2227-9717.

MRVÍKOVÁ, I. – **MEDOVÁ, K. – DOSKOČIL, I. – **BRÁNYIK, DOC. ING., PH.D., T. – **KRONUSOVÁ, O. – **KRAUSOVÁ, G. Vliv přídavku Jednobuněčných řas a sinic na schopnost adherence u kmenů Streptococcus Thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. Mlékařské listy - Zpravodaj, 2021, roč. 31, č. 6, s. 20-24. ISSN: 1212-950X.

JOCH, M. – VADROŇOVÁ, M. – **VÝBORNÁ, A. – JOCHOVÁ, K. Inhibition of in vitro rumen methane production by three statins. Annals of Animal Science, 2021, roč. , č. , s. 1-21. ISSN: 1642-3402.

**LESICZKA, P. – **HRAZDILOVA, K. – **MAJEROVA, K. – **FONVILLE, M. – **SPRONG, H. – **HÖNIG, V. – **HOFMANNOVA, L. – **PAPEŽÍK, P. – **RŮŽEK, D. – ŽŮREK, L. – **VOTYPKA, J. – **MODRÝ, D. The Role of Peridomestic Animals in the Eco-Epidemiology of Anaplasma phagocytophilum. MICROBIAL ECOLOGY, 2021, roč. 82, č. 3, s. 602-612. ISSN: 0095-3628.

**PAVLŮ, K. – **KASSAHUN, T. – **PAVLŮ, V. – **PAVLŮ, L. – **BLAŽEK, P. – HOMOLKA, P. The effects of first defoliation and previous management intensity on forage quality of a semi-natural species-rich grassland. PLoS One, 2021, roč. 16, č. 3, s. 1-15. ISSN: 1932-6203.

**LOUČKA, R. – **JANČÍK, F. – **TAKAHASHI, J. – **JAMBOR, V. – **BARTOŇ, L. – HOMOLKA, P. – **KNÍŽKOVÁ, I. – **KOUKOLOVÁ, V. – **KUBELKOVÁ, P. – **KUNC, P. – **TYROLOVÁ, Y. – **VÝBORNÁ, A. Effect of ruminal mechanical stimulating brushes on the performance of lactating Holstein dairy cows. Mljekarstvo, 2021, roč. 71, č. 2, s. 132-140. ISSN: 0026-704X.

STEJSKAL, V. – **STARÁ, PH.D., I. – **PEKÁR, S. – **NESVORNÁ, M. – HUBERT, J. Sensitivity of polyphagous (Plodia interpunctella) and stenophagous (Ephestia kuehniella) storage moths to residual insecticides: effect of formulation and larval age. Insect Science, 2021, roč. 28, č. 6, s. 1734-1744. ISSN: 1672-9609.

**PATRMANOVA, T. – **KŘÍŽKOVÁ, I. – **RAPOPORT, D. – **KOPECKÝ, J. – **HRYCHOVÁ, Š. – MAREČKOVÁ, M. Inoculations of soil by antagonistic strains modify tuberosphere bacterial communities and suppress common scab of potatoes. Applied Soil Ecology, 2022, roč. 176, č. 0, s. 1-9. ISSN: 0929-1393.

**SERBINA, L. – **GAJSKI, D. – **PAFCO, B. – ŽŮREK, L. – **MALENOVSKÝ, I. – **NOVÁKOVÁ, E. – **SCHULER, H. – **DITTMER, J. Microbiome of pear psyllids: A tale about closely related species sharing their endosymbionts. Environmental Microbiology, 2022, roč. neuvedeno, č. SEP 2022, s. 1-21. ISSN: 1462-2912.

**PAWLOWSKI, J. – **BRUCE, K. – **PANKSEP, K. – **AGUIRRE, F. – **AMALFITANO, S. – **APOTHÉLOZ-PERRET-GENTIL, L. – **BAUSSANT, T. – **BOUCHEZ, A. – **CARUGATI, L. – **CERMAKOVA, K. – **CORDIER, T. – **CORINALDESI, C. – **COSTA, F. – **DANOVARO, R. – **DELL'ANNO, A. – **DUARTE, S. – **EISENDLE, U. – **FERRARI, B. – **FRONTALINI, F. – **FRÜHE, L. – **HAEGERBAEUMER, A. – **KISAND, V. – **KROLICKA, A. – **LANZÉN, A. – **LEESE, F. – **LEJZEROWICZ, F. – **LYAUTEY, E. – **MAČEK, I. – MAREČKOVÁ, M. – **PEARMAN, J. – **POCHON, X. – **STOECK, T. – **VIVIEN, R. – **WEIGAND, A. – **FAZI, S. Environmental DNA metabarcoding for benthic monitoring: A review of sediment sampling and DNA extraction methods. Science of the Total Environment, 2022, roč. 818, č. April, s. 1-17. ISSN: 0048-9697.

VLKOVÁ, E. – **HORÁČKOVÁ, Š. – **KRAUSOVÁ, G. – NEUŽIL BUNEŠOVÁ, V. – **HYRŠLOVÁ, I. – **ZDEŇKOVÁ, K. – **DEMNEROVÁ, K. – MODRÁČKOVÁ, N. – **DRÁB, V. – **KAVKOVÁ, M. Současné možnosti ověřování kvality probiotických doplňků stravy. Výživa a potraviny, 2022, roč. 2022, č. 2, s. 20-23. ISSN: 1211-846X.

NEUŽIL BUNEŠOVÁ, V. – **GARCIA, A. – MODRÁČKOVÁ, N. – MAKOVSKÁ, M. – SABOLOVÁ, M. – **SPRÖER, C. – **BUNK, B. – **BLOM, J. – SCHWAB, C. Feed Insects as a Reservoir of Granadaene-Producing Lactococci. Frontiers in Microbiology, 2022, roč. 13, č. 848490, s. 1-12. ISSN: 1664-302X.

**HYRŠLOVÁ, I. – **KANA, A. – **KANTOROVÁ, V. – **KRAUSOVÁ, G. – MRVÍKOVÁ, I. – DOSKOČIL, I. Selenium accumulation and biotransformation in Streptococcus, Lactococcus, and Enterococcus strains. Journal of Functional Foods, 2022, roč. 92, č. MAY 2022, s. 1-9. ISSN: 1756-4646.

ENGLMAIEROVÁ, M. – **SKŘIVAN, M. – **TAUBNER, T. – **SKŘIVANOVÁ, V. Increasing eggshell strength and fat-soluble vitamins content in yolk by including chestnut wood tannin in polyunsaturated fatty acid-enriched diet of young hens. Italian Journal of Animal Science, 2022, roč. 1, č. 21, s. 1343-1351. ISSN: 1594-4077.

**BORCZAK, B. – **SIKORA, M. – **KAPUSTA-DUCH, J. – **FOŁTA, M. – **SZEWCZYK, A. – **ZIEC, G. – DOSKOČIL, I. – **LESZCZYŃSKA, T. Antioxidative Properties and Acrylamide Content of Functional Wheat Flour Cookies Enriched with Wild Grown Fruits. Molecules, 2022, roč. 27, č. 17, s. 1-15. ISSN: 1420-3049.

LAMPOVÁ, B. – DOSKOČIL, I. – KOUŘIMSKÁ, L. – **KOPEĆ, A. N-3 polyunsaturated fatty acids may affect the course of COVID-19. Frontiers in Immunology, 2022, roč. 13, č. 2022, s. 1-12. ISSN: 1664-3224.

**GUIZZO, M. – **DOLEŽELÍKOVÁ, K. – **NEUPANE, S. – **FRANTOVA, H. – **HRBATOVA, A. – **PAFCO, B. – **FIOROTTI, J. – **KOPACEK, P. – ŽŮREK, L. Characterization and manipulation of the bacterial community in the midgut of Ixodes ricinus. Parasites & Vectors, 2022, roč. 15, č. 1, s. 248-259. ISSN: 1756-3305.

**KOTULA, M. – **KAPUSTA-DUCH, J. – **SMOLEŃ, S. – DOSKOČIL, I. Phytochemical Composition of the Fruits and Leaves of Raspberries (Rubus idaeus L.)—Conventional vs. Organic and Those Wild Grown. Applied Sciences-BASEL, 2022, roč. 12, č. 22, s. 1-19. ISSN: 2076-3417.

**QUER, E. – **PEREIRA, S. – **MICHEL, T. – **SANTONJA, M. – **GAUQUELIN, T. – **SIMIONI, G. – **OURCIVAL, J. – **JOFFRE, R. – **LIMOUSIN, J. – **AUPIC-SAMAIN, A. – **LECAREUX, C. – **DUPOUYET, S. – **ORTS, J. – **BOUSQUET-MÉLOU, A. – **GROS, R. – MAREČKOVÁ, M. – **KOPECKÝ, J. – **FERNANDEZ, C. – **BALDY, V. Amplified Drought Alters Leaf Litter Metabolome, Slows down Litter Decomposition, andModifies Home Field (Dis)Advantage in ThreeMediterranean Forests. Plants-BASEL, 2022, roč. 11, č. 19, s. 1-21. ISSN: 2223-7747.

MUSILOVÁ, Š. – VLKOVÁ, E. – MRVÍKOVÁ, I. – KOZÁKOVÁ, Š. Známe úlohu oligosacharidů mateřského mléka. Pediatrie pro praxi, 2022, roč. 23, č. 5, s. 336-338. ISSN: 1213-0494.

**POHOŘELÁ, B. – **GRAMBLIČKA, T. – **DOLEŽAL, M. – **DVOŘÁKOVÁ, D. – **PULKRABOVÁ, J. – KOUŘIMSKÁ, L. – **ILKO, V. – **PÁNEK, J. Nutritional Quality and Assessment of Contaminants in Farmed Atlantic Salmon (Salmo salar L.) of Different Origins. JOURNAL OF FOOD QUALITY, 2022, roč. 2022, č. september, s. 1-9. ISSN: 0146-9428.

KHALILI TILAMI, S. – KOUŘIMSKÁ, L. Assessment of the Nutritional Quality of Plant Lipids Using Atherogenicity and Thrombogenicity Indices. Nutrients, 2022, roč. 14, č. 18, s. 1-18. ISSN: 2072-6643.

**GREEN, S. – **NESVORNA, M. – HUBERT, J. The Negative Effects of Feces-Associated Microorganisms on the Fitness of the Stored Product Mite Tyrophagus putrescentiae. Frontiers in Microbiology, 2022, roč. 13, č. March, s. 0-0. ISSN: 1664-302X.

HUBERT, J. – **NAVRÁTILOVÁ, B. – **SOPKO, B. – **NESVORNA, M. – **PHILLIPS, T. Pesticide residue exposure provides different responses of the microbiomes of distinct cultures of the stored product pest mite Acarus siro. BMC MICROBIOLOGY, 2022, roč. 22, č. 1, s. 1-15. ISSN: 1471-2180.

POPELÁŘOVÁ, E. – VLKOVÁ, E. – ŠVEJSTIL, R. – KOUŘIMSKÁ, L. The Effect of Microwave Irradiation on the Representation and Growth of Moulds in Nuts and Almonds. Foods, 2022, roč. 11, č. 2, s. 1-8. ISSN: 2304-8158.

**MALDONADO-RUIZ, P. – **URBAN, J. – **DAVIS, B. – **PARK, J. – ŽŮREK, L. – **PARK, Y. Dermal secretion physiology and thermoregulation in the lone star tick, Amblyomma americanum. Ticks and Tick-Borne Diseases, 2022, roč. 13, č. 4, s. 1-10. ISSN: 1877-959X.

**MAHAYRI, T. – **FLIEGEROVÁ, K. – **MATTIELLO, S. – **CELOZZI, S. – **MRÁZEK, J. – **MEKADIM, C. – SECHOVCOVÁ, H. – **KVASNOVA, S. – **ATALLAH, E. – **MONIELLO, G. Host Species Affects Bacterial Evenness, but Not Diversity: Comparison of Fecal Bacteria of Cows and Goats Offered the Same Diet. Animals, 2022, roč. 12, č. 16, s. 0-0. ISSN: 2076-2615.

**HYRŠLOVÁ, I. – **KRAUSOVÁ, G. – MRVÍKOVÁ, I. – **STANKOVA, B. – **BRANYIK, T. – **MALINSKA, H. – **HUTTL, M. – **KANA, A. – DOSKOČIL, I. Functional Properties of Dunaliella salina and Its Positive Effect on Probiotics. Marine Drugs, 2022, roč. 20, č. 781, s. 1-13. ISSN: 1660-3397.

**JANČÍK, F. – **KUBELKOVÁ, P. – **LOUČKA, R. – **JAMBOR, V. – **KUMPRECHTOVÁ, D. – HOMOLKA, P. – **KOUKOLOVÁ, V. – **TYROLOVÁ, Y. – **VÝBORNÁ, A. Shredlage processing affects the digestibility of maize silage. Agronomy, 2022, roč. 12, č. 5, s. 1-8. ISSN: 2073-4395.

SECHOVCOVÁ, H. – **KULHAVÁ, L. – **FLIEGEROVÁ, K. – KILLER, J. – **KOPEČNÝ, J. Advantages of label free method in comparison with 2DE proteomic analysis of Butyrivibrio fibrisolvens 3071 grown on different carbon sources. Italian Journal of Animal Science, 2022, roč. 21, č. 1, s. 1508-1519. ISSN: 1594-4077.

MALÁ, L. – LALOUČKOVÁ, K. – SKŘIVANOVÁ, E. – HOUDKOVÁ, M. – STRAKOVÁ, M. – KOKOŠKA, L. In Vitro Growth-Inhibitory Synergistic Effect of Zinc Pyrithione in Combination with Gentamicin against Bacterial Skin Pathogens of Livestock . Antibiotics-Basel, 2022, roč. 11, č. 7, s. 1-11. ISSN: 2079-6382.

Odborná monografie

HAVRÁNEK, F. – HUČKO, B. – MUDŘÍK, Z. Chov zvěře a hospodářských zvířat v kulturní krajině. Praha: FAO, 2004. 64s. ISBN N.

KOUŘIMSKÁ, L. – BABIČKA, L. Malý slovníček pojmů pro zemědělce a potravináře. ČZU v Praze: ČZU, Katedra kvality zemědlských produktů, 2005. 20s. ISBN 80-213-1391-9.

KOUŘIMSKÁ, L. – BABIČKA, L. Metody hodnocení mléka a mléčných výrobků. ČZU v Praze: ČZU Praha, Katedra kvality zemědělských produktů, 2005. 48s. ISBN 80-213-1299-8.

BABIČKA, L. – KOUŘIMSKÁ, L. Kysané mléčné výrobky. ČZU v Praze: ČZU, Katedra kvality zemědlských produktů, 2005. 32s. ISBN 80-213-1300-5.

MUDŘÍK, Z. – PODSENÍČEK, M. – HUČKO, B. Základy výživy a krmení psa. Praha: ČZU v Praze, 2007. 128s. ISBN 978-80-213-1659-1.

HAVRÁNEK, F. – PAVLIŠ, J. – HUČKO, B. – CZUDEK, R. ALTERNATIVE UTILISATION OF AGRICULTURAL LAND. Praha: Rembrandt, 2007. 144s. ISBN 978-80-902617-6-1.

Kapitoly v odborné knize

HUČKO, B. Základy moderní výživy skotu. Praha: N, 2006. 1s. ISBN 80-213-1559-8. s. Krmiva, s. 48 - 85.

HUČKO, B. Výběr z normativů pro zemědělskou výrobu ČR pro rok 2008/2009. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 2008. 1s. ISBN 978-80-7271-198-7. s. Produkce krmiv, s. 157 - 161.

POUSTKOVÁ, I. – MIHOLOVÁ, D. – BABIČKA, L. – KOUŘIMSKÁ, L. – PROKŮPKOVÁ, L. – DOXANSKÝ, P. Additives and Contaminants in Food. Bratislava, Slovenská republika: STU Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, Bratislava, Slovenská republika, 2009. 1s. ISBN 978-80-227-3183-6. s. Výskyt těžkých kovů v zelenině v závislosti na způsobu hnojení , s. 195 - 198.

BABIČKA, L. – POUSTKOVÁ, I. – KOUŘIMSKÁ, L. Additives and Contaminants in Food. Bratislava, Slovenská republika: STU Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, Bratislava, Slovenská republika, 2009. 1s. ISBN 978-80-227-3183-6. s. Výroba potravin ve vztahu k zdravotním rizikům transgenních plodin, s. 102 - 105.

POUSTKOVÁ, I. – BABIČKA, L. – KOUŘIMSKÁ, L. – PROKŮPKOVÁ, L. – FAMĚRA, O. Laboralim 2009 Recent progress in analytical methods of food. Bratislava, Slovenská republika: STU Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, Bratislava, Slovenská republika, 2009. 1s. ISBN 978-80-227-3071-6. s. Autenticita koncentrátů pomerančových džusů, s. 261 - 264.

ŠÁRKA, E. – SYNYTSYA, A. – KRULIŠ, Z. – KOTEK, J. – RŮŽEK, L. – BUBNÍK, Z. – RŮŽKOVÁ, M. In: M.Fiedorowicz, E.Bertoft (Eds.) Starch, recent advances in biopolymer science and technology.. Poland: Polish Society of Food technologist, 2010. 197s. ISBN 978-83-932389-0-3. Structure, mechanical properties and biodegradability of PCL/B-starch blends, s. 131-143.

MUDŘÍK, Z. – ČIŽMÁR, D. – HUČKO, B. – KODEŠ, A. Hodnocení krmiv pro dojnice. Pohořelice: AgroDigest s.r.o., 2013, 590s. ISBN 978-80-260-2514-6. Využití metod NIR při hodnocení krmiv, s. 122-126.

Článek ve sborníku z akce

RADA, V. – NEVORAL, J. – VLKOVÁ, E. – TROJANOVÁ, I. – KILLER, J. Effect of human milk on the growth of bifidobacteria: stimulation of Bifidobacterium bifidum, inhibition of Bifidobacterium animalis.. In Book of Abstracts Gut mikrobiology research to improve health, immune response and nutrition. 21.62006, Aberdeen, Scotland. Aberdeen, Scotland: INRA, 2006. s. 1 - 0.

ROČKOVÁ, Š. – BUNEŠOVÁ, V. – RADA, V. – NEVORAL, J. – VLKOVÁ, E. – MARŠÍK, P. – SKLENÁŘ, J. Faktory ovlivňující růst bifidobakterií v mateřském mléce. In Sborník přednášek semináře Mléko a sýry 2010 20.01.2010, Praha. Praha: VŠCHT Praha, 2010. s. 127-132.

FAMĚRA, O. – DOTLAČIL, L. – KOUŘIMSKÁ, L. The effect of wheat grain amylase aktivity on selected quality characteristics. In Proceedings of the 7th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience 02.11.2011, Praha. Praha: Czech Chemical Society, 2011. s. 94-98.

ŠÁRKA, E. – KRULIŠ, Z. – KOTEK, J. – RŮŽEK, L. – RŮŽKOVÁ, M. – KOLÁČEK, J. – HRUŠKOVÁ, K. – BUBNÍK, Z. Properties of a new biodegradable composite based on wheat b-starch. In PROCEEDINGS OF THE 8TH INTERNATIONAL CONFERENCE ON POLYSACCHARIDES-GLYCOSCIENCE 28.11.2012, PRAGUE. PRAGUE: CZECH CHEMICAL SOCIETY, NOVOTNEHO LAVKA 5, PRAGUE, CZECH REPUBLIC, 2012. s. 48-51.

**DVOŘÁČEK, V. – **DVOŘÁKOVÁ, Z. – PLACHÝ, V. – **KAVÁLEK, M. Changes of selected wheat polysaccharides after extrusion with emphasis on poultry fattening. In 14th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience 2018 07.11.2018, Praha, Česká Republika. Praha, Česká republika: , 2018. s. 102-104.

Ostatní výsledky

Exploratory analysis of dynamics of frequency distribution of raw cow milk quality indicators in the Czech Republic Ing. Kouřimská Lenka, Ph.D., -1

Využití kapalinové chromatografie pro stanovení volných aminokyselin jako markerů intenzity proteolytických změn v jogurtech Ing. Kouřimská Lenka, Ph.D., -1