×
Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky
banner

Publikace

Článek v odborném periodiku

**ŠPLÍCHALOVÁ, A. – PECHAR, R. – KILLER, J. – **ŠPLÍCHALOVÁ, Z. – NEUŽIL BUNEŠOVÁ, V. – VLKOVÁ, E. – ŠUBRTOVÁ SALMONOVÁ, H. – **ŠPLÍCHAL, I. Colonization of Germ-Free Piglets with Mucinolytic and Non Mucinolytic Bifidobacterium boum Strains Isolated from the Intestine of Wild Boar and Their Interference with Salmonella Typhimurium. Microorganisms, 2020, roč. 8, č. 12, s. 1-20. ISSN: 2076-2607.

SABOLOVÁ, M. – **ZEMAN, V. – **LEBEDOVÁ, G. – **DOLEŽAL, M. – SOUKUP, J. – **RÉBLOVÁ, Z. Relationship between the fat and oil composition and their initial oxidation rate during storage. Czech Journal of Food Sciences, 2020, roč. 38, č. 6, s. 404-409. ISSN: 1212-1800.

**BUŠOVÁ, M. – KOUŘIMSKÁ, L. – **TUČEK, M. Fatty acids profile, atherogenic and thrombogenic indices in freshwater fish common carp (Cyprinus carpio) and rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) from market chain. Central European Journal of Public Health, 2020, roč. 28, č. 4, s. 313-319. ISSN: 1210-7778.

**VOJÁČKOVÁ, K. – **MLČEK, J. – **ŠKROVÁNKOVÁ, S. – **ADÁMKOVÁ, A. – **ADÁMEK, M. – **ORSAVOVÁ, J. – **BUČKOVÁ, M. – **FIC, V. – KOUŘIMSKÁ, L. – **BÚRAN, M. Biologically active compounds contained in grape pomace. Potravinárstvo, 2020, roč. 14, č. 2020, s. 854-861. ISSN: 1337-0960.

KOUŘIMSKÁ, L. – KULMA, M. Bezpečnost konzumace jedlého hmyzu. Výživa a potraviny, 2020, roč. 2020, č. 2, s. 48-53. ISSN: 1211-846X.

KOUKOLOVÁ, M. – HOMOLKA, P. – **KOUKOLOVÁ, V. – **JANCÍK, F. Evaluation of ruminal crude protein degradation of common feeds used in temperate climates. Indian Journal of Animal Research, 2020, roč. 54, č. 1, s. 47-52. ISSN: 0367-6722.

**LOUČKA, R. – **VÝBORNÁ, A. – **TYROLOVÁ, Y. – **JANČÍK, F. – **KUBELKOVÁ, P. – **KOUKOLOVÁ, V. – HOMOLKA, P. Silážování vojtěšky s různou délkou řezanky a vybranými aditivy. Krmivářství, 2020, roč. 24, č. 2, s. 1-5. ISSN: 1212-9992.

**NESVORNA, M. – **SOPKO, B. – **BODRINOVA, M. – **ZITEK, J. – **MARKOVIČ, M. – **NAVRÁTILOVÁ, B. – HUBERT, J. A scientific note on the comparison of PCR based quantification methods of Melissococcus plutonius in honey bees. JOURNAL OF APICULTURAL RESEARCH, 2020, roč. 60, č. 2, s. 255-259. ISSN: 0021-8839.

MODRÁČKOVÁ, N. – VLKOVÁ, E. – TEJNECKÝ, V. – SCHWAB, C. – NEUŽIL BUNEŠOVÁ, V. Bifidobacterium ß-Glucosidase Activity and Fermentation of Dietary Plant Glucosides Is Species and Strain Specific. Microorganisms, 2020, roč. 8, č. 6, s. 1-16. ISSN: 2076-2607.

JAROŠOVÁ, V. – VESELÝ, O. – DOSKOČIL, I. – TOMISOVÁ, K. – MARŠÍK, P. – JAIMES, J. – **ŠMEJKAL, K. – KLOUČEK, P. – HAVLÍK, J. Metabolism of cis-and trans-Resveratrol and Dihydroresveratrol in an Intestinal Epithelial Model. Nutrients, 2020, roč. 12, č. 3, s. 1-11. ISSN: 2072-6643.

KULMA, M. – KOUŘIMSKÁ, L. – HOMOLKOVÁ, D. – BOŽIK, M. – PLACHÝ, V. – VRABEC, V. Effect of developmental stage on the nutritional value of edible insects. A case study with Blaberus craniifer and Zophobas morio. JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS, 2020, roč. 92, č. September, s. 1-8. ISSN: 0889-1575.

KULMA, M. – TŮMOVÁ, V. – **FIALOVÁ, L. – KOUŘIMSKÁ, L. Insect consumption in the Czech Republic: what the eye does not see, the heart does not grieve over. Journal of Insects as Food and Feed , 2020, roč. 6, č. 5, s. 525-535. ISSN: 2352-4588.

VOLEK, Z. – **UHLÍŘOVÁ, L. – ZITA, L. Narrow-leaved lupine seeds as a dietary protein source for fattening rabbits: a comparison with white lupine seeds. Animal, 2020, roč. 14, č. 4, s. 881-888. ISSN: 1751-7311.

OKROUHLÁ, M. – ČÍTEK, J. – ŠVEJSTIL, R. – ZADINOVÁ, K. – POKORNÁ, K. – URBANOVÁ, D. – STUPKA, R. The Effect of Dietary Helianthus tuberosus L. on the Populations of Pig Faecal Bacteria and the Prevalence of Skatole. Animals, 2020, roč. 10, č. 4, s. 1-9. ISSN: 2076-2615.

KRAUS, A. – ZITA, L. – KRUNT, O. – VOLEK, Z. – **TYLLER, M. – **ANDERLE, V. Comparison of basic internal and external egg quality traits of brown and white egg-laying hens in relationship to their age. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, 2020, roč. 68, č. 1, s. 49-56. ISSN: 1211-8516.

**ADÁMEK, M. – **ADÁMKOVÁ, A. – KOUŘIMSKÁ, L. – **MLČEK, J. – **VOJÁČKOVÁ, K. – **ORSAVOVÁ, J. – **BUČKOVÁ, M. – FAMĚRA, O. – **BÚRAN, M. Sensory evaluation and acceptance of food made of edible insects. Potravinárstvo, 2020, roč. 14, č. 2020, s. 921-928. ISSN: 1337-0960.

KOUŘIMSKÁ, L. – POKHREL, K. – BOŽIK, M. – KHALILI TILAMI, S. – **HORČIČKA, D. Fat content and fatty acid profiles of recently registered varieties of naked and hulled oats with and without husks. JOURNAL OF CEREAL SCIENCE, 2021, roč. 99, č. 2021, s. 0-0. ISSN: 0733-5210.

LALOUČKOVÁ, K. – MALÁ, L. – MARŠÍK, P. – SKŘIVANOVÁ, E. In Vitro Antibacterial Effect of the Methanolic Extract of the Korean Soybean Fermented Product Doenjang against Staphylococcus aureus. Animals, 2021, roč. 11, č. 8, s. 0-0. ISSN: 2076-2615.

HOUDKOVÁ, M. – CHAURE, A. – DOSKOČIL, I. – HAVLÍK, J. – KOKOŠKA, L. New Broth Macrodilution Volatilization Method for Antibacterial Susceptibility Testing of Volatile Agents and Evaluation of Their Toxicity Using Modified MTT Assay In Vitro. Molecules, 2021, roč. 26, č. 14, s. 1-13. ISSN: 1420-3049.

VESELÝ, O. – MARŠÍK, P. – JAROŠOVÁ, V. – DOSKOČIL, I. – **SMEJKAL, K. – KLOUČEK, P. – HAVLÍK, J. Metabolism of Selected 2-Arylbenzofurans in a Colon In Vitro Model System. Foods, 2021, roč. 10, č. 11, s. 1-11. ISSN: 2304-8158.

TŮMOVÁ, E. – CHODOVÁ, D. – SKŘIVANOVÁ, E. – LALOUČKOVÁ, K. – ŠUBRTOVÁ SALMONOVÁ, H. – KETTA, M. – **MACHANDER, M. – **COTOZZOLO, E. Research note: The effects of genotype, sex, and feeding regime on performance, carcasses characteristic, and microbiota in chickens. Poultry Science, 2021, roč. 100, č. 2, s. 760-764. ISSN: 0032-5791.

KRUNT, O. – ZITA, L. – KRAUS, A. – VOLEK, Z. How can housing system affect growth and carcass traits, meat quality and muscle fiber characteristics in biceps femoris and mineral content of tibia and femur bones in growing rabbits?. Livestock Science, 2021, roč. 249, č. jul, s. 1-8. ISSN: 1871-1413.

MAREČKOVÁ, M. – **BOENIGK, J. – **BOUCHEZ, A. – **CERMAKOVA, K. – **CHONOVA, T. – **CORDIER, T. – **EISENDLE, U. – **ELERSEK, T. – **FAZI, S. – **FLEITUCH, T. – **FRÜHE, L. – **GAJDOSOVA, M. – **GRAUPNER, N. – **HAEGERBAEUMER, A. – **KELLY, A. – **KOPECKÝ, J. – **LEESE, F. – **NOGES, P. – **ORLIC, S. – **PANKSEP, K. – **PAWLOWSKI, J. – **PETRUSEK, A. – **PIGGOTT, J. – **RUSCH, J. – **SALIS, R. – **SCHENK, J. – **SIMEK, K. – ŠŤOVÍČEK, A. – **STRAND, D. – **VASQUEZ, M. – **VRALSTAD, T. – **ZLATKOVIC, S. – **ZUPANCIC, M. – **STOECK, T. Expanding ecological assessment by integrating microorganisms into routine freshwater biomonitoring. WATER RESEARCH, 2021, roč. 191, č. 1, s. 2-21. ISSN: 0043-1354.

MODRÁČKOVÁ, N. – **COPOVÁ, I. – ŠŤOVÍČEK, A. – MAKOVSKÁ, M. – **SCHIEROVA, D. – **MRÁZEK, J. – SABOLOVÁ, M. – VLKOVÁ, E. – **HRADSKÝ, O. – **BRONSKÝ, J. – **NEVORAL, J. – NEUŽIL BUNEŠOVÁ, V. Microbial shifts of faecal microbiota using enteral nutrition in vitro. Journal of Functional Foods, 2021, roč. 77, č. 104330, s. 1-8. ISSN: 1756-4646.

**HYRŠLOVÁ, I. – **KRAUSOVÁ, G. – **SMOLOVA, J. – **STANKOVA, B. – **BRANYIK, T. – **MALINSKA, H. – **HUTTL, M. – **KANA, A. – **CURDA, L. – DOSKOČIL, I. Functional Properties of Chlorella vulgaris, Colostrum, and Bifidobacteria and their Potential for Application in Functional Foods. Applied Sciences-BASEL, 2021, roč. 11, č. , s. 1-11. ISSN: 2076-3417.

VOLEK, Z. – **ADÁMKOVÁ, A. – ZITA, L. – **ADÁMEK, M. – PLACHÝ, V. – **MLČEK, J. – MAROUNEK, M. The effects of the dietary replacement of soybean meal with yellow mealworm larvae (Tenebrio molitor) on the growth, nutrient digestibility and nitrogen output of fattening rabbits. Animal Feed Science and Technology , 2021, roč. 280, č. oct, s. 1-6. ISSN: 0377-8401.

**ADÁMEK, M. – **MLČEK, J. – **ADÁMKOVÁ, A. – **MIŠUREC, V. – **ORSAVOVÁ, J. – **BUČKOVÁ, M. – **BÚRAN, M. – **PLÁŠKOVÁ, A. – KOUŘIMSKÁ, L. Basil – a comparison of the total phenolic content and antioxidant activity in selected cultivars. Potravinárstvo, 2021, roč. 15, č. 2021, s. 445-452. ISSN: 1337-0960.

**MLČEK, J. – **ADÁMKOVÁ, A. – **ADÁMEK, M. – **BORKOVCOVÁ, M. – **BEDNÁŘOVÁ, M. – KOUŘIMSKÁ, L. – **HLOBILOVÁ, V. Selected aspects of edible insect rearing and consumption – A review. Czech Journal of Food Sciences, 2021, roč. 39, č. 3, s. 149-159. ISSN: 1212-1800.

**HYRŠLOVÁ, I. – **KRAUSOVÁ, G. – **SMOLOVÁ, J. – **STANKOVA, B. – **BRANYIK, T. – **MALINSKA, H. – **HUTTL, M. – **KANA, A. – DOSKOČIL, I. – **CURDA, L. Prebiotic and Immunomodulatory Properties of the Microalga Chlorella vulgaris and Its Synergistic Triglyceride-Lowering Effect with Bifidobacteria. Fermentation, 2021, roč. 7, č. 125, s. 1-10. ISSN: 2311-5637.

HOMOLKOVÁ, D. – PLACHÝ, V. – MAŇOUROVÁ, A. – **KAVÁLEK, M. – **DVOŘÁČEK, ING. PH.D., V. – HUČKO, B. – MAROUNEK, M. – DOSKOČIL, I. Comparison of starch digestibility methods for extruded wheat grains (Triticum aestivum L.). Czech Journal of Animal Science, 2021, roč. 66, č. 10, s. 420-427. ISSN: 1212-1819.

MALÁ, L. – LALOUČKOVÁ, K. – SKŘIVANOVÁ, E. Bacterial Skin Infections in Livestock and Plant-Based Alternatives to Their Antibiotic Treatment. Animals, 2021, roč. 11, č. 8, s. 0-0. ISSN: 2076-2615.

MAREČKOVÁ, M. – **SARIKHANI, E. – **DANIEL, O. – **OMELKA, M. – **KRISTUFEK, V. – **DIVIŠ, J. – **KOPECKÝ, J. Tuberosphere and bulk soil microbial communities in fields differing in common scab severity are distinguished by soil chemistry and interactions with pathogens. Plant and Soil, 2021, roč. 468, č. 1-2, s. 259-275. ISSN: 0032-079X.

**KOPECKÝ, J. – **RAPOPORT, D. – **SARIKHANI, E. – ŠŤOVÍČEK, A. – **PATRMANOVÁ, T. – MAREČKOVÁ, M. Micronutrients and Soil Microorganisms in the Suppression of Potato Common Scab. Agriculture-BASEL, 2021, roč. 383, č. 11, s. 1-23. ISSN: 2077-0472.

KUDERA, T. – FIŠEROVÁ, B. – KORYŤÁKOVÁ, M. – DOSKOČIL, I. – ŠUBRTOVÁ SALMONOVÁ, H. – **TULIN, E. – **NGUON, S. – **BANDE, M. – KOKOŠKA, L. In Vitro Selective Antibacterial and Antiproliferative Effects of Ethanolic Extracts from Cambodian and Philippine Plants Used in Folk Medicine for Diarrhea Treatment. Frontiers in Pharmacology, 2021, roč. 12, č. 26 November 2021, s. 1-14. ISSN: 1663-9812.

**REJCHRTOVÁ, L. – SABOLOVÁ, M. Tradiční čínská kuchyně a její modifikace ve světě. Výživa a potraviny, 2021, roč. , č. 2, s. 44-51. ISSN: 1211-846X.

SABOLOVÁ, M. – KULMA, M. – KOUŘIMSKÁ, L. Sex-dependent differences in purine and uric acid contents of selected edible insects. JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS, 2021, roč. 96, č. March 2021, s. 0-0. ISSN: 0889-1575.

HUBERT, J. – **NESVORNA, M. – **KLIMOV, P. – **ERBAN, T. – **SOPKO, B. – **DOWD, S. – **SCULLY, E. Interactions of the Intracellular Bacterium Cardinium with Its Host, the House Dust Mite Dermatophagoides farinae, Based on Gene Expression Data. mSystems, 2021, roč. 6, č. 6, s. 1-1. ISSN: 2379-5077.

VLKOVÁ, E. – NEUŽIL BUNEŠOVÁ, V. – KILLER, J. Probiotika, prebiotika, postbiotika a jiná -biotika. Výživa a potraviny, 2021, roč. 3, č. , s. 76-79. ISSN: 1211-846X.

HUBERT, J. – **NESVORNA, M. – **PEKAR, S. – **GREEN, S. – **KLIMOV, P. Cardinium inhibits Wolbachia in its mite host, Tyrophagus putrescentiae, and affects host fitness. FEMS MICROBIOLOGY ECOLOGY, 2021, roč. 97, č. 10, s. 1-1. ISSN: 0168-6496.

**VACKOVÁ, T. – **PEKAR, S. – **KLIMOV, P. – HUBERT, J. Sharing a bed with mites: preferences of the house dust mite Dermatophagoides farinae in a temperature gradient. Experimental and Applied Acarology, 2021, roč. 84, č. 4, s. 755-767. ISSN: 0168-8162.

**NESVORNA, M. – **PEKAR, S. – **SHCHERBACHENKO, E. – **MOLVA, V. – **ERBAN, T. – **GREEN, S. – **KLIMOV, P. – HUBERT, J. Microbiome variation during culture growth of the European house dust mite, Dermatophagoides pteronyssinus. FEMS MICROBIOLOGY ECOLOGY, 2021, roč. 97, č. 4, s. 1-1. ISSN: 0168-6496.

HUBERT, J. – **NESVORNA, M. – **GREEN, S. – **KLIMOV, P. Microbial communities of stored product mites: variation by species and population. MICROBIAL ECOLOGY, 2021, roč. 81, č. 2, s. 506-522. ISSN: 0095-3628.

KUREČKA, M. – KULMA, M. – PETŘÍČKOVÁ, D. – PLACHÝ, V. – KOUŘIMSKÁ, L. Larvae and pupae of Alphitobius diaperinus as promising protein alternatives. EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY, 2021, roč. 247, č. 10, s. 2527-2532. ISSN: 1438-2377.

KOUŘIMSKÁ, L. Nová legislativa ohledně hmyzu jako krmiva a potraviny. Výživa a potraviny, 2021, roč. 76, č. 6, s. 167-168. ISSN: 1211-846X.

**KRAUSOVÁ, G. – **HYNŠTOVÁ, I. – ŠVEJSTIL, R. – MRVÍKOVÁ, I. – **KADLEC, R. Identification of Synbiotics Conducive to Probiotics Adherence to Intestinal Mucosa Using an In Vitro Caco-2 and HT29-MTX Cell Model. Processes, 2021, roč. 9, č. 4, s. 0-0. ISSN: 2227-9717.

MRVÍKOVÁ, I. – **MEDOVÁ, K. – DOSKOČIL, I. – **BRÁNYIK, DOC. ING., PH.D., T. – **KRONUSOVÁ, O. – **KRAUSOVÁ, G. Vliv přídavku Jednobuněčných řas a sinic na schopnost adherence u kmenů Streptococcus Thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. Mlékařské listy - Zpravodaj, 2021, roč. 31, č. 6, s. 20-24. ISSN: 1212-950X.

JOCH, M. – VADROŇOVÁ, M. – **VÝBORNÁ, A. – JOCHOVÁ, K. Inhibition of in vitro rumen methane production by three statins. Annals of Animal Science, 2021, roč. , č. , s. 1-21. ISSN: 1642-3402.

**LESICZKA, P. – **HRAZDILOVA, K. – **MAJEROVA, K. – **FONVILLE, M. – **SPRONG, H. – **HÖNIG, V. – **HOFMANNOVA, L. – **PAPEŽÍK, P. – **RŮŽEK, D. – ŽŮREK, L. – **VOTYPKA, J. – **MODRÝ, D. The Role of Peridomestic Animals in the Eco-Epidemiology of Anaplasma phagocytophilum. MICROBIAL ECOLOGY, 2021, roč. 82, č. 3, s. 602-612. ISSN: 0095-3628.

**PAVLŮ, K. – **KASSAHUN, T. – **PAVLŮ, V. – **PAVLŮ, L. – **BLAŽEK, P. – HOMOLKA, P. The effects of first defoliation and previous management intensity on forage quality of a semi-natural species-rich grassland. PLoS One, 2021, roč. 16, č. 3, s. 1-15. ISSN: 1932-6203.

**LOUČKA, R. – **JANČÍK, F. – **TAKAHASHI, J. – **JAMBOR, V. – **BARTOŇ, L. – HOMOLKA, P. – **KNÍŽKOVÁ, I. – **KOUKOLOVÁ, V. – **KUBELKOVÁ, P. – **KUNC, P. – **TYROLOVÁ, Y. – **VÝBORNÁ, A. Effect of ruminal mechanical stimulating brushes on the performance of lactating Holstein dairy cows. Mljekarstvo, 2021, roč. 71, č. 2, s. 132-140. ISSN: 0026-704X.

CAPOUCHOVÁ, I. – KOUŘIMSKÁ, L. – PAZDERŮ, K. – ŠKVOROVÁ, P. – BOŽIK, M. – **KONVALINA, P. – DVOŘÁK, P. – **DVOŘÁČEK, V. Fatty acid profile of new oat cultivars grown via organic and conventional farming. JOURNAL OF CEREAL SCIENCE, 2021, roč. 98, č. March 2021, s. 0-0. ISSN: 0733-5210.

**BURESOVA, A. – TEJNECKÝ, V. – **KOPECKÝ, J. – DRÁBEK, O. – **MÁDROVÁ, P. – **RERICHOVA, N. – **OMELKA, M. – KŘÍŽOVÁ, P. – NĚMEČEK, K. – **PARR, T. – **OHNO, T. – MAREČKOVÁ, M. Litter chemical quality and bacterial community structure influenced decomposition in acidic forest soil. ..., 2021, roč. 103, č. mar-apr, s. 1-9. ISSN: N.

**LIANG, N. – NEUŽIL BUNEŠOVÁ, V. – TEJNECKÝ, V. – **GANZLE, M. – **SCHWAB, C. 3-Hydroxypropionic acid contributes to the antibacterial activity of glycerol metabolism by the food microbe Limosilactobacillus reuteri. FOOD MICROBIOLOGY, 2021, roč. 98, č. Sep, s. 1-7. ISSN: 0740-0020.

FRAŇKOVÁ, A. – **VISTEJNOVA, L. – **MERINAS-AMO, T. – **LEHECKOVA, Z. – DOSKOČIL, I. – **WONG SOON, J. – KUDERA, T. – **LAUPUA, F. – **ALONSO-MORAGA, A. – KOKOŠKA, L. In vitro antibacterial activity of extracts from Samoan medicinal plants and their effect on proliferation and migration of human fibroblasts. Journal Of Ethnopharmacology, 2021, roč. 264, č. 113220, s. 1-12. ISSN: 0378-8741.

LALOUČKOVÁ, K. – SKŘIVANOVÁ, E. – RONDEVALDOVÁ, J. – FRAŇKOVÁ, A. – SOUKUP, J. – KOKOŠKA, L. In vitro antagonistic inhibitory effects of palm seed crude oils and their main constituent, lauric acid, with oxacillin in Staphylococcus aureus. Scientific Reports, 2021, roč. 11, č. 1, s. 0-0. ISSN: 2045-2322.

**PATRMANOVA, T. – **KŘÍŽKOVÁ, I. – **RAPOPORT, D. – **KOPECKÝ, J. – **HRYCHOVÁ, Š. – MAREČKOVÁ, M. Inoculations of soil by antagonistic strains modify tuberosphere bacterial communities and suppress common scab of potatoes. Applied Soil Ecology, 2022, roč. 176, č. 0, s. 1-9. ISSN: 0929-1393.

**SERBINA, L. – **GAJSKI, D. – **PAFCO, B. – ŽŮREK, L. – **MALENOVSKÝ, I. – **NOVÁKOVÁ, E. – **SCHULER, H. – **DITTMER, J. Microbiome of pear psyllids: A tale about closely related species sharing their endosymbionts. Environmental Microbiology, 2022, roč. neuvedeno, č. SEP 2022, s. 1-21. ISSN: 1462-2912.

JANATOVÁ, A. – DOSKOČIL, I. – BOŽIK, M. – FRAŇKOVÁ, A. – TLUSTOŠ, P. – KLOUČEK, P. The chemical composition of ethanolic extracts from six genotypes of medical cannabis (Cannabis sativa L.) and their selective cytotoxic activity. Chemico-Biological Interactions, 2022, roč. , č. 353, s. 1-6. ISSN: 0009-2797.

POKHREL, K. – KOUŘIMSKÁ, L. – PAZDERŮ, K. – CAPOUCHOVÁ, I. – BOŽIK, M. Lipid content and fatty acid profile of various European and Canadian hulled and naked oat genotypes. JOURNAL OF CEREAL SCIENCE, 2022, roč. 108, č. NOV 2022, s. 1-9. ISSN: 0733-5210.

SOUKUP, J. – KOUŘIMSKÁ, L. – SABOLOVÁ, M. – OKROUHLÁ, M. Effects of frying oil type on its stability and composition of fried food. Czech Journal of Food Sciences, 2022, roč. 40, č. 4, s. 323-330. ISSN: 1212-1800.

KULMA, M. – PETŘÍČKOVÁ, D. – KUREČKA, M. – KOTÍKOVÁ, Z. – TÁBORSKÝ, J. – MICHLOVÁ, T. – KOUŘIMSKÁ, L. Effect of carrot supplementation on nutritional value of insects: a case study with Jamaican field cricket (Gryllus assimilis) . Journal of Insects as Food and Feed , 2022, roč. 8, č. 6, s. 621-629. ISSN: 2352-4588.

**SASKA, P. – **KOPECKÝ, J. – **OMELKA, M. – **HONĚK, A. – **MÁDROVÁ, P. – VOKURKOVÁ, P. – **MARTINKOVÁ, Z. – **FOFFOVÁ, H. – **PATRMANOVÁ, T. – MAREČKOVÁ, M. Seed properties and bacterial communities are associated with feeding preferences of a seed-eating beetle. Plant and Soil, 2022, roč. 480 , č. 1-2, s. 329-348. ISSN: 0032-079X.

**PAWLOWSKI, J. – **BRUCE, K. – **PANKSEP, K. – **AGUIRRE, F. – **AMALFITANO, S. – **APOTHÉLOZ-PERRET-GENTIL, L. – **BAUSSANT, T. – **BOUCHEZ, A. – **CARUGATI, L. – **CERMAKOVA, K. – **CORDIER, T. – **CORINALDESI, C. – **COSTA, F. – **DANOVARO, R. – **DELL'ANNO, A. – **DUARTE, S. – **EISENDLE, U. – **FERRARI, B. – **FRONTALINI, F. – **FRÜHE, L. – **HAEGERBAEUMER, A. – **KISAND, V. – **KROLICKA, A. – **LANZÉN, A. – **LEESE, F. – **LEJZEROWICZ, F. – **LYAUTEY, E. – **MAČEK, I. – MAREČKOVÁ, M. – **PEARMAN, J. – **POCHON, X. – **STOECK, T. – **VIVIEN, R. – **WEIGAND, A. – **FAZI, S. Environmental DNA metabarcoding for benthic monitoring: A review of sediment sampling and DNA extraction methods. Science of the Total Environment, 2022, roč. 818, č. April, s. 1-17. ISSN: 0048-9697.

VLKOVÁ, E. – **HORÁČKOVÁ, Š. – **KRAUSOVÁ, G. – NEUŽIL BUNEŠOVÁ, V. – **HYRŠLOVÁ, I. – **ZDEŇKOVÁ, K. – **DEMNEROVÁ, K. – MODRÁČKOVÁ, N. – **DRÁB, V. – **KAVKOVÁ, M. Současné možnosti ověřování kvality probiotických doplňků stravy. Výživa a potraviny, 2022, roč. 2022, č. 2, s. 20-23. ISSN: 1211-846X.

NEUŽIL BUNEŠOVÁ, V. – **GARCIA, A. – MODRÁČKOVÁ, N. – MAKOVSKÁ, M. – SABOLOVÁ, M. – **SPRÖER, C. – **BUNK, B. – **BLOM, J. – SCHWAB, C. Feed Insects as a Reservoir of Granadaene-Producing Lactococci. Frontiers in Microbiology, 2022, roč. 13, č. 848490, s. 1-12. ISSN: 1664-302X.

**HYRŠLOVÁ, I. – **KANA, A. – **KANTOROVÁ, V. – **KRAUSOVÁ, G. – MRVÍKOVÁ, I. – DOSKOČIL, I. Selenium accumulation and biotransformation in Streptococcus, Lactococcus, and Enterococcus strains. Journal of Functional Foods, 2022, roč. 92, č. MAY 2022, s. 1-9. ISSN: 1756-4646.

**BORCZAK, B. – **SIKORA, M. – **KAPUSTA-DUCH, J. – **FOŁTA, M. – **SZEWCZYK, A. – **ZIEC, G. – DOSKOČIL, I. – **LESZCZYŃSKA, T. Antioxidative Properties and Acrylamide Content of Functional Wheat Flour Cookies Enriched with Wild Grown Fruits. Molecules, 2022, roč. 27, č. 17, s. 1-15. ISSN: 1420-3049.

LAMPOVÁ, B. – DOSKOČIL, I. – KOUŘIMSKÁ, L. – **KOPEĆ, A. N-3 polyunsaturated fatty acids may affect the course of COVID-19. Frontiers in Immunology, 2022, roč. 13, č. 2022, s. 1-12. ISSN: 1664-3224.

**GUIZZO, M. – **DOLEŽELÍKOVÁ, K. – **NEUPANE, S. – **FRANTOVA, H. – **HRBATOVA, A. – **PAFCO, B. – **FIOROTTI, J. – **KOPACEK, P. – ŽŮREK, L. Characterization and manipulation of the bacterial community in the midgut of Ixodes ricinus. Parasites & Vectors, 2022, roč. 15, č. 1, s. 248-259. ISSN: 1756-3305.

**KOTULA, M. – **KAPUSTA-DUCH, J. – **SMOLEŃ, S. – DOSKOČIL, I. Phytochemical Composition of the Fruits and Leaves of Raspberries (Rubus idaeus L.)—Conventional vs. Organic and Those Wild Grown. Applied Sciences-BASEL, 2022, roč. 12, č. 22, s. 1-19. ISSN: 2076-3417.

**WEBER, N. – KOUŘIMSKÁ, L. – KULMA, M. – PETŘÍČKOVÁ, D. – **SEUFERT, F. – **RYCHLIK, M. Folate contents in insects as promising food components quantified by stable isotope dilution. Frontiers in Nutrition, 2022, roč. 9, č. September 2022, s. 0-0.

**QUER, E. – **PEREIRA, S. – **MICHEL, T. – **SANTONJA, M. – **GAUQUELIN, T. – **SIMIONI, G. – **OURCIVAL, J. – **JOFFRE, R. – **LIMOUSIN, J. – **AUPIC-SAMAIN, A. – **LECAREUX, C. – **DUPOUYET, S. – **ORTS, J. – **BOUSQUET-MÉLOU, A. – **GROS, R. – MAREČKOVÁ, M. – **KOPECKÝ, J. – **FERNANDEZ, C. – **BALDY, V. Amplified Drought Alters Leaf Litter Metabolome, Slows down Litter Decomposition, andModifies Home Field (Dis)Advantage in ThreeMediterranean Forests. Plants-BASEL, 2022, roč. 11, č. 19, s. 1-21. ISSN: 2223-7747.

MUSILOVÁ, Š. – VLKOVÁ, E. – MRVÍKOVÁ, I. – KOZÁKOVÁ, Š. Známe úlohu oligosacharidů mateřského mléka. Pediatrie pro praxi, 2022, roč. 23, č. 5, s. 336-338. ISSN: 1213-0494.

**POHOŘELÁ, B. – **GRAMBLIČKA, T. – **DOLEŽAL, M. – **DVOŘÁKOVÁ, D. – **PULKRABOVÁ, J. – KOUŘIMSKÁ, L. – **ILKO, V. – **PÁNEK, J. Nutritional Quality and Assessment of Contaminants in Farmed Atlantic Salmon (Salmo salar L.) of Different Origins. JOURNAL OF FOOD QUALITY, 2022, roč. 2022, č. september, s. 1-9. ISSN: 0146-9428.

KHALILI TILAMI, S. – KOUŘIMSKÁ, L. Assessment of the Nutritional Quality of Plant Lipids Using Atherogenicity and Thrombogenicity Indices. Nutrients, 2022, roč. 14, č. 18, s. 1-18. ISSN: 2072-6643.

**GREEN, S. – **NESVORNA, M. – HUBERT, J. The Negative Effects of Feces-Associated Microorganisms on the Fitness of the Stored Product Mite Tyrophagus putrescentiae. Frontiers in Microbiology, 2022, roč. 13, č. March, s. 0-0. ISSN: 1664-302X.

HUBERT, J. – **NAVRÁTILOVÁ, B. – **SOPKO, B. – **NESVORNA, M. – **PHILLIPS, T. Pesticide residue exposure provides different responses of the microbiomes of distinct cultures of the stored product pest mite Acarus siro. BMC MICROBIOLOGY, 2022, roč. 22, č. 1, s. 1-15. ISSN: 1471-2180.

POPELÁŘOVÁ, E. – VLKOVÁ, E. – ŠVEJSTIL, R. – KOUŘIMSKÁ, L. The Effect of Microwave Irradiation on the Representation and Growth of Moulds in Nuts and Almonds. Foods, 2022, roč. 11, č. 2, s. 1-8. ISSN: 2304-8158.

**MALDONADO-RUIZ, P. – **URBAN, J. – **DAVIS, B. – **PARK, J. – ŽŮREK, L. – **PARK, Y. Dermal secretion physiology and thermoregulation in the lone star tick, Amblyomma americanum. Ticks and Tick-Borne Diseases, 2022, roč. 13, č. 4, s. 1-10. ISSN: 1877-959X.

**PRŮCHOVÁ, K. – **PODSKALSKÁ, T. – **KRUŽÍK, V. – KOUŘIMSKÁ, L. – SUS, J. – **ČÍŽKOVÁ, H. Volatile compounds and selected qualitative parametres of apples from organic and integrated farming - can we evaluate the difference?. Journal of Food and Nutrition Research, 2022, roč. 61, č. 1, s. 89-105. ISSN: 1336-8672.

**MAHAYRI, T. – **FLIEGEROVÁ, K. – **MATTIELLO, S. – **CELOZZI, S. – **MRÁZEK, J. – **MEKADIM, C. – SECHOVCOVÁ, H. – **KVASNOVA, S. – **ATALLAH, E. – **MONIELLO, G. Host Species Affects Bacterial Evenness, but Not Diversity: Comparison of Fecal Bacteria of Cows and Goats Offered the Same Diet. Animals, 2022, roč. 12, č. 16, s. 0-0. ISSN: 2076-2615.

**HYRŠLOVÁ, I. – **KRAUSOVÁ, G. – MRVÍKOVÁ, I. – **STANKOVA, B. – **BRANYIK, T. – **MALINSKA, H. – **HUTTL, M. – **KANA, A. – DOSKOČIL, I. Functional Properties of Dunaliella salina and Its Positive Effect on Probiotics. Marine Drugs, 2022, roč. 20, č. 781, s. 1-13. ISSN: 1660-3397.

**JANČÍK, F. – **KUBELKOVÁ, P. – **LOUČKA, R. – **JAMBOR, V. – **KUMPRECHTOVÁ, D. – HOMOLKA, P. – **KOUKOLOVÁ, V. – **TYROLOVÁ, Y. – **VÝBORNÁ, A. Shredlage processing affects the digestibility of maize silage. Agronomy, 2022, roč. 12, č. 5, s. 1-8. ISSN: 2073-4395.

SECHOVCOVÁ, H. – **KULHAVÁ, L. – **FLIEGEROVÁ, K. – KILLER, J. – **KOPEČNÝ, J. Advantages of label free method in comparison with 2DE proteomic analysis of Butyrivibrio fibrisolvens 3071 grown on different carbon sources. Italian Journal of Animal Science, 2022, roč. 21, č. 1, s. 1508-1519. ISSN: 1594-4077.

KOUŘÍM, P. – KOUŘIMSKÁ, L. – **KOVAŘÍKOVÁ, I. – BLAHOVEC, J. Sensory evaluation test of electroporated carrots. Research in Agricultural Engineering (Zemědělská technika), 2022, roč. 68, č. 2, s. 1-4. ISSN: 1212-9151.

KRUNT, O. – ZITA, L. – KRAUS, A. – BUREŠ, D. – NEEDHAM, T. – VOLEK, Z. The effect of housing system on rabbit growth performance, carcass traits, and meat quality characteristics of different muscles. Meat Science, 2022, roč. 2022, č. 193, s. 1-8. ISSN: 0309-1740.

OSEI-OWUSU, H. – KUDERA, T. – STRAKOVÁ, M. – RONDEVALDOVÁ, J. – SKŘIVANOVÁ, E. – NOVÝ, P. – KOKOŠKA, L. In Vitro Selective Combinatory Effect of Ciprofloxacin with Nitroxoline, Sanguinarine, and Zinc Pyrithione against Diarrhea-Causing and Gut Beneficial Bacteria. Microbiology Spectrum, 2022, roč. 10, č. 5, s. 0-0. ISSN: 2165-0497.

MALÁ, L. – **BITTNEROVÁ, L. – MALÍK, M. – SKŘIVANOVÁ, E. Antibakteriální aktivita obsahových látek z konopí setého (Cannabis sativa L.) a jejich interakce s antibiotiky se zaměřením na kožní patogeny. ..., 2022, roč. , č. 4, s. 4-11. ISSN: N.

MALÁ, L. – LALOUČKOVÁ, K. – SKŘIVANOVÁ, E. – HOUDKOVÁ, M. – STRAKOVÁ, M. – KOKOŠKA, L. In Vitro Growth-Inhibitory Synergistic Effect of Zinc Pyrithione in Combination with Gentamicin against Bacterial Skin Pathogens of Livestock . Antibiotics-Basel, 2022, roč. 11, č. 7, s. 1-11. ISSN: 2079-6382.

Odborná monografie

HAVRÁNEK, F. – HUČKO, B. – MUDŘÍK, Z. Chov zvěře a hospodářských zvířat v kulturní krajině. Praha: FAO, 2004. 64s. ISBN N.

KOUŘIMSKÁ, L. – BABIČKA, L. Malý slovníček pojmů pro zemědělce a potravináře. ČZU v Praze: ČZU, Katedra kvality zemědlských produktů, 2005. 20s. ISBN 80-213-1391-9.

KOUŘIMSKÁ, L. – BABIČKA, L. Metody hodnocení mléka a mléčných výrobků. ČZU v Praze: ČZU Praha, Katedra kvality zemědělských produktů, 2005. 48s. ISBN 80-213-1299-8.

BABIČKA, L. – KOUŘIMSKÁ, L. Kysané mléčné výrobky. ČZU v Praze: ČZU, Katedra kvality zemědlských produktů, 2005. 32s. ISBN 80-213-1300-5.

MUDŘÍK, Z. – PODSENÍČEK, M. – HUČKO, B. Základy výživy a krmení psa. Praha: ČZU v Praze, 2007. 128s. ISBN 978-80-213-1659-1.

HAVRÁNEK, F. – PAVLIŠ, J. – HUČKO, B. – CZUDEK, R. ALTERNATIVE UTILISATION OF AGRICULTURAL LAND. Praha: Rembrandt, 2007. 144s. ISBN 978-80-902617-6-1.

KAVKA, M. – FAMĚRA, O. – HAMOUZ, K. – HUČKO, B. – PULKRÁBEK, J. – ŠTRANC, P. – VAŠÁK, J. – ŠAŘEC, O. – KODEŠ, A. – MUDŘÍK, Z. – SVOBODOVÁ, M. – ŠANTRŮČEK, J. – MRKVIČKA, J. – VESELÁ, M. – HAKL, J. – FUKSA, P. Výběr z normativů pro zemědělskou výrobu ČR pro rok 2008/2009. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací a MZe ČR, 2008. 301s. ISBN 978-80-7271-198-7.

Kapitoly v odborné knize

HUČKO, B. Základy moderní výživy skotu. Praha: N, 2006. 1s. ISBN 80-213-1559-8. s. Krmiva, s. 48 - 85.

HUČKO, B. Výběr z normativů pro zemědělskou výrobu ČR pro rok 2008/2009. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 2008. 1s. ISBN 978-80-7271-198-7. s. Produkce krmiv, s. 157 - 161.

POUSTKOVÁ, I. – MIHOLOVÁ, D. – BABIČKA, L. – KOUŘIMSKÁ, L. – PROKŮPKOVÁ, L. – DOXANSKÝ, P. Additives and Contaminants in Food. Bratislava, Slovenská republika: STU Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, Bratislava, Slovenská republika, 2009. 1s. ISBN 978-80-227-3183-6. s. Výskyt těžkých kovů v zelenině v závislosti na způsobu hnojení , s. 195 - 198.

BABIČKA, L. – POUSTKOVÁ, I. – KOUŘIMSKÁ, L. Additives and Contaminants in Food. Bratislava, Slovenská republika: STU Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, Bratislava, Slovenská republika, 2009. 1s. ISBN 978-80-227-3183-6. s. Výroba potravin ve vztahu k zdravotním rizikům transgenních plodin, s. 102 - 105.