×
Botanická zahrada
banner

Kakaovník (Theobroma cacao)

Zajímavosti > Kakaovník (Theobroma cacao)

21.01.2015

Kakaovník (Theobroma cacao)

Věděli jste, že…

                                            .

….tyto stálezelené stromy pocházející z tropické Ameriky pěstovali středoameričtí indiáni pravděpodobně už v 5. století? Literatura dále uvádí, že stromy kakaovníku se podobají naší jabloni a mohou dorůstat výšky až 15 metrů. Drobné květy vyrůstají na kmenu a silných větvích (kauliflorie) a na jednom stromě může být až 6000 květů. Jeden plod připadá přibližně na 500 květů. Plod je až 30cm dlouhá bobule s hmotností 300g - 500g, žluté, žluoranžové, hnědočervené či červené barvy. Plod obsahuje semena, tzv. kakaové boby, které jsou obklopeny bělavým míškem. Ze sklizených plodů se tato semena (včetně míšku) vybírají ručně. Následuje fermentace, což je důležitý proces, během něhož se semena částečně zbaví hořkosti, mění se jejich barva a vznikají charakteristické chuťové a aromatické vlastnosti kakaa. Fermentace trvá podle podmínek 1 - 6 dní, pak se boby suší a připravují k exportu. V místech dalšího zpracování se boby praží při teplotě 80 - 130ºC. Během pražení semen se snižuje obsah těkavých organických kyselin, které jim dávají nepříjemnou chuť, vytváří se typické kakaové aroma a odděluje se osemení (tenká tvdrá slupka). Upražené kakaové boby se pak drtí a takto získaná hmota se lisuje. Lisováním se získává světlá, aromatická cenná hmota – kakaové máslo, které se používá také ve farmacii a kosmetice. Zbylé výlisky se zpracovávají mletím na kakaový prášek.

Vzhledem k probíhajícímu zkouškovému období přidáváme pro zájemce malý testík :-)

  1. Kolik kg kakaových bobů vyprodukuje ročně jeden kakaovník?
  1. 0,5 – 2,5
  2. 10,5 – 15,5
  3. 20 – 100
  1. Jak dlouho zrají plody kakaovníku?
  1. 2 měsíce
  2. 5 měsíců
  3. 7 měsíců
  1.  Kolik kofeinu obsahuje tabulka čokolády?
  1. 25mg = zhruba 1/4 množství obsaženého v šálku čerstvé kávy
  2. 50mg = zhruba 1/2 množství obsaženého v šálku čerstvé kávy
  3. 75mg = zhruba 3/4 množství obsaženého v šálku čerstvé kávy

 

(1A, 2B, 3A)