02.09.2014
Chutnají Vám makadamiové oříšky?
Jsou to plody stálezeleného stromu pocházejícího z Austrálie, jsou také nazývány queenslandské či puma ořechy. Macadamia má dlouhé a úzké dekorativní listy, jež jsou po obvodu dle druhu pilovitě trnité či netrnité. Makadamiové ořechy nejsou ve skutečnosti pravé ořechy, jde o peckovice podobné kaštanům. Semena, známá jako makadamiové ořechy, jsou ukryta ve velmi tvrdé a silné skořápce, na kterou náš běžný louskáček nestačí. Olejnaté ořechy krémovité barvy jsou o trochu větší než lískové ořechy. Čerstvá jádra jsou hůře stravitelná, proto se nejčastěji konzumují pražená nebo uzená. Semena obsahují až 80% velmi kvalitních tuků, což je nejvíce z běžných ořechů. Olej vylisovaný z makadamiových ořechů se složením podobá olivovému oleji. Z 58% jej tvoří nenasycené mastné kyseliny, které snižují hladinu cholesterolu. Tento olej je kvůli svým regeneračním účinkům a schopnosti přirozené hydratace pokožky často součástí drahé kosmetiky.