Ostrý podzim v Botanické zahradě
Víte, že existuje kolem 3000 odrůd chilli papriček? Liší se od sebe tvarem, barvou plodů a intenzitou pálivé chuti. Používají se celé, drcené nebo práškované, jak plody, tak i semena. Všechny druhy pocházejí z Jižní Ameriky a do Evropy je přivezl Kryštof Kolumbus. V karibských oblastech byly planě rostoucí papričky dokonce používány k mučení zajatců. A čím je dána jejich pálivost? Palčivě štiplavá chuť je způsobena především přítomností tzv. capsaicinoidů, jejichž nejvýznamnějším zástupcem je alkaloid capsaicin. Jeho celkový obsah v paprikách se vyjadřuje pomocí stupnice pálivosti SHU (Scoville Heat Units), kdy 0 SHU mají sladké papriky, zatímco čistý extrakt capsaicinu má hodnotu 16 milionů SHU. Capsaicin pomáhá při nachlazení, zlepšuje trávení, ničí bakterie a omezuje střevní parazity - proto je pálivá paprika tak žádaná v tropických zemích.
Poznali byste na obrázku nejpálivější papričku z naší sbírky? Od roku 2012 je tato paprička dokonce označována jako nejpálivější paprička na světě. Hodnota SHU u této papričky dosahuje až 2 miliony SHU.
Nápovědu naleznete zde