×
Katedra chemie
banner

Publikace

Článek v odborném periodiku

LACHMAN, J. – HAMOUZ, K. – ORSÁK, M. Červeně a modře zbarvené brambory - významný zdroj antioxidantů v lidské výživě. Chemicke listy, 2005, roč. 99, č. 7, s. 474 - 482. ISSN: 0009-2770.

LACHMAN, J. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – MIHOLOVÁ, D. – KOLIHOVÁ, D. – TLUKA, P. Relations among alkaloids, cadmium and zinc contents in opium poppy (Papaver somniferum L.). Plant, Soil and Environment, 2006, roč. 52, č. 6, s. 282 - 288. ISSN: 1214-1178.

FERNÁNDEZ, E. – VIEHMANNOVÁ, I. – LACHMAN, J. – MILELLA, L. Yacon [Smallanthus sonchifolius (Poeppig & Endlicher) H. Robinson]: new crop in the Central Europe. Plant, Soil and Environment, 2006, roč. 12, č. 52, s. 564 - 570. ISSN: 1214-1178.

HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. – DVOŘÁK, P. – ČEPL, J. – ŠAŘEC, P. Influence of site conditions and cultivars on antioxidant content in potato tubers. Zeszyty problemove postempow nauk Rolniczych, 2006, roč. 511, č. 1, s. 245 - 254. ISSN: 0084-5477.

LACHMAN, J. – CAPOUCHOVÁ, I. Composition and contribution of major antioxidants of selected cereals to their nutrition quality. Scientia Agriculturae Bohemica, 2006, roč. 37, č. 4, s. 172 - 180. ISSN: 1211-3174.

LACHMAN, J. – HAMOUZ, K. – ČEPL, J. – PIVEC, V. – ŠULC, M. – DVOŘÁK, P. Vliv vybraných faktorů na obsah polyfenolů a antioxidační aktivitu hlíz brambor. Chemicke listy, 2006, roč. 100, č. 7, s. 522 - 527. ISSN: 0009-2770.

HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. – DVOŘÁK, P. – JŮZL, M. – PIVEC, V. The effect of site conditions, variety and fertilization on the content of polyphenols in potato tubers. Plant, Soil and Environment, 2006, roč. 52, č. 9, s. 407 - 412. ISSN: 1214-1178.

HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. – DVOŘÁK, P. – TRNKOVÁ, E. Influence of non-woven fleece on the yield formation of early potatoes. Plant, Soil and Environment, 2006, roč. 52, č. 7, s. 289 - 294. ISSN: 1214-1178.

LACHMAN, J. – ŠULC, M. – SUS, J. Polyphenol content and antiradical activity in different apple varieties. Horticultural Science, 2006, roč. 33, č. 3, s. 95 - 102. ISSN: 0862-867X.

USŤAK, S. – HAVRLAND, B. – FERNÁNDEZ, E. – LACHMAN, J. Experimental verification of various methods for biological hydrogen production. International Journal of Hydrogen Energy, 2007, roč. 32, č. 12, s. 1736 - 1741. ISSN: 0360-3199.

LACHMAN, J. – FERNÁNDEZ, E. – VIEHMANNOVÁ, I. – ŠULC, M. – HLÁSNÁ ČEPKOVÁ, P. Total phenolic content of yacon (Smallanthus sonchifolius) rhizomes, leaves and roots affected by genotype . New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, 2007, roč. 35, č. 1, s. 117 - 123. ISSN: 0114-0671.

FERNÁNDEZ, E. – VIEHMANNOVÁ, I. – BECHYNĚ, M. – LACHMAN, J. – MILELLA, L. – MARTELLI, G. The cultivation and phenological growth stages of yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson]. Agricultura tropica et subtropica, 2007, roč. 40, č. 3, s. 71 - 77. ISSN: 0231-5742.

LACHMAN, J. – KOLIHOVÁ, D. – MIHOLOVÁ, D. – KOŠATA, J. – TITĚRA, D. – KULT, K. Analysis of minority honey components: possible use for the evaluation of honey quality. Food Chemistry, 2007, roč. 101, č. 3, s. 973 - 979. ISSN: 0308-8146.

FAITOVÁ, K. – PRUGAR, J. – LACHMAN, J. Polyfenolové látky v českých vínech. Výživa a potraviny, 2007, roč. 62, č. 1, s. 2 - 4. ISSN: 1211-846X.

LACHMAN, J. – ŠULC, M. – SCHILLA, M. Comparison of the total antioxidant status of Bohemian wines during the wine-making process . Food Chemistry, 2007, roč. 103, č. 3, s. 802 - 807. ISSN: 0308-8146.

HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. – ČEPL, J. – DVOŘÁK, P. – PIVEC, V. – PRÁŠILOVÁ, M. Site conditions and genotype influence polyphenol content in potatoes. Horticultural Science, 2007, roč. 34, č. 4, s. 132 - 137. ISSN: 0862-867X.

ŠULC, M. – LACHMAN, J. – HAMOUZ, K. – ORSÁK, M. – DVOŘÁK, P. – HORÁČKOVÁ, V. Výběr a zhodnocení vhodných metod pro stanovení antioxidační aktivity fialových a červených odrůd brambor. Chemicke listy, 2007, roč. 101, č. 7, s. 584 - 591. ISSN: 0009-2770.

HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. – DVOŘÁK, P. – DUŠKOVÁ, O. Effect of conditions of locality, variety and fertilization on the content of ascorbic acid in potato tubers. Plant, Soil and Environment, 2007, roč. 53, č. 6, s. 252 - 257. ISSN: 1214-1178.

KOTÍKOVÁ, Z. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – LACHMAN, J. – HAMOUZ, K. – TRNKOVÁ, E. – DVOŘÁK, P. Effect of selected factors on total carotenoid content in potato tubers (Solanum tuberosum L.). Plant, Soil and Environment, 2007, roč. 53, č. 8, s. 355 - 360. ISSN: 1214-1178.

ŠULC, M. – LACHMAN, J. – HAMOUZ, K. – DVOŘÁK, P. Impact of Phenolic Content on Antioxidant Activity in Yellow and Purple-fleshed Potatoes Grown in the Czech Republic. Biological Agriculture & Horticulture, 2008, roč. 26, č. 1, s. 45 - 54. ISSN: 0144-8765.

LACHMAN, J. – HAMOUZ, K. – ŠULC, M. – ORSÁK, M. – DVOŘÁK, P. Differences in phenolic content and antioxidant activity in yellow and purple-fleshed potatoes grown in the Czech Republic. Plant, Soil and Environment, 2008, roč. 54, č. 1, s. 1 - 6. ISSN: 1214-1178.

HROMÁDKO, J. – HÖNIG, V. – MILER, P. Applications of NRTC Cycle to Determine a Different Fuel Consumption and Harmful Emissions Caused by Changes of Engine’s Technical Conditions. Eksploatacja i niezawodnosc, Maintenence and Reliability, 2008, roč. 40, č. 4, s. 63 - 65. ISSN: 1507-2711.

LACHMAN, J. – HAMOUZ, K. – ORSÁK, M. – PIVEC, V. – DVOŘÁK, P. The influence of flesh colour and growing locality on polyphenolic content and antioxidant activity in potatoes. Scientia Horticulturae, 2008, roč. 117, č. 2, s. 109 - 114. ISSN: 0304-4238.

HÖNIG, V. – ŠMIDRKAL, J. – FILIP, V. – BĚLOHLAV, Z. – ZÁMOSTNÝ, P. Současný stav a perspektivy využití rostlinných olejů. Chemicke listy, 2008, roč. 102, č. 11, s. 984 - 991. ISSN: 0009-2770.

LACHMAN, J. Book reviews: Kays, S.J., Nottingham, S.F.: Biology and Chemistry of Jerusalem Artichoke (Helianthus tuberosus L.). Biologia Plantarum, 2008, roč. 52, č. 3, s. 1 - 0. ISSN: 0006-3134.

HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. – DVOŘÁK, P. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – ČEPL, J. Antioxidant activity in yellow and purple-fleshed potatoes cultivated in different climatic conditions . Zeszyty problemove postempow nauk Rolniczych, 2008, roč. 530, č. 7, s. 241 - 247. ISSN: 0084-5477.

ČÍŽEK, M. – KASAL, P. – SVOBODOVÁ, A. – HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. Vliv hnojení na obsah antioxidantů u brambor. Vědecké práce , 2008, roč. 16, č. 1, s. 15 - 22. ISSN: 1802-940X.

HÖNIG, V. – HROMÁDKO, J. – MILER, P. Bioetanol jako inspirace do budoucna. Listy cukrovarnické a řepařské, 2008, roč. 124, č. 7, s. 203 - 206. ISSN: 1210-3306.

HROMÁDKO, J. – HÖNIG, V. – HROMÁDKO, J. – MILER, P. – SCHWARZKOPF, M. Vliv třícestného katalyzátoru na produkci škodlivých emisí. Doprava, 2009, roč. 51, č. 1, s. 27 - 29. ISSN: 0012-5520.

HROMÁDKO, J. – HROMÁDKO, J. – MILER, P. – HÖNIG, V. – SCHWARZKOPF, M. Ekonomická analýza využití bioethanolu v zážehových motorech. Listy cukrovarnické a řepařské, 2009, roč. 125, č. 3, s. 101 - 103. ISSN: 1210-3306.

HROMÁDKO, J. – HROMÁDKO, J. – MILER, P. – HÖNIG, V. – ŠTĚRBA, P. Možnost alternativního způsobu měření měrné spotřeby paliva spalovacích motorů. Agritech Science, 2009, roč. 3, č. 3, s. 1 - 6. ISSN: 1802-8942.

HROMÁDKO, J. – HÖNIG, V. – HROMÁDKO, J. – MILER, P. Matematický model jízdy vozidla. Jemná mechanika a optika, 2009, roč. 54, č. 3, s. 72 - 74. ISSN: 0447-6441.

HEJTMÁNKOVÁ, A. – TÁBORSKÝ, J. – DRAGOUNOVÁ, H. – NOVOTNÝ, O. Variability of unsaturated fatty acids in milk from different farms of the Czech Republic. Scientia Agriculturae Bohemica, 2009, roč. 40, č. 4, s. 204 - 211. ISSN: 1211-3174.

HÖNIG, V. – HROMÁDKO, J. – HROMÁDKO, J. Problematika využití biopaliv pro aplikace ve vznětových motorech a jejich emisní analýza. Jemná mechanika a optika, 2009, roč. 54, č. 11, s. 333 - 338. ISSN: 0447-6441.

MARTINKOVÁ, J. – HNILIČKA, F. – HNILIČKOVÁ, H. – ORSÁK, M. Determination of the content of rutin and total polyphenols in leaves of spinach and amaranth. Scientia Agriculturae Bohemica, 2009, roč. 40, č. 1, s. 6 - 11. ISSN: 1211-3174.

HROMÁDKO, J. – HROMÁDKO, J. – ŠTĚRBA, P. – MILER, P. – HÖNIG, V. Ekonomická analýza využití methylesteru řepkového oleje (MEŘO) ve vznětových motorech. Agritech Science, 2009, roč. 3, č. 2, s. 1 - 6. ISSN: 1802-8942.

HROMÁDKO, J. – HROMÁDKO, J. – MILER, P. – HÖNIG, V. – SCHWARZKOPF, M. Well-to-Wheels analýza motorových paliv a elektromobilu. Doprava, 2009, roč. 51, č. 5, s. 20 - 23. ISSN: 0012-5520.

LACHMAN, J. – MIHOLOVÁ, D. – ORSÁK, M. – PIVEC, V. – JANOVSKÁ, D. Obsah polyfenolových antioxidantů a selenu a antioxidační aktivita u vybraných odrůd pšenice seté (Triticum aestivum L.), pšenice jednozrnky (Triticum monococcum L.) a pšenice dvouzrnky [Triticum dicoccum Schuebl (Schrank)]. Úroda, 2009, roč. 57, č. 12, s. 551 - 556. ISSN: 0139-6013.

HROMÁDKO, J. – MILER, P. – HROMÁDKO, J. – HÖNIG, V. – SCHWARZKOPF, M. Zhodnocení environmentálního přínosu přimíchávání ethanolu do motorové nafty. Doprava, 2009, roč. 51, č. 3, s. 22 - 24. ISSN: 0012-5520.

HROMÁDKO, J. – HROMÁDKO, J. – MILER, P. – HÖNIG, V. Ekonomická analýza uplatnění biopaliv v podmínkách ČR. Ekonomická revue, 2009, roč. 12, č. 2, s. 61 - 68. ISSN: 1212-3951.

HROMÁDKO, J. – HROMÁDKO, J. – MILER, P. – HÖNIG, V. – ŠTĚRBA, P. Hodnocení životního cyklu fosilních paliv a bioetanolu. Listy cukrovarnické a řepařské, 2009, roč. 125, č. 11, s. 320 - 323. ISSN: 1210-3306.

MILER, P. – HROMÁDKO, J. – HROMÁDKO, J. – HÖNIG, V. – SCHWARZKOPF, M. Zhodnocení ekologického potenciálu paliva E85. Listy cukrovarnické a řepařské, 2009, roč. 125, č. 5, s. 180 - 184. ISSN: 1210-3306.

KOTÍKOVÁ, Z. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – LACHMAN, J. Determination of the influence of variety and level of maturity on the content and development of carotenoids in tomatoes. Czech Journal of Food Sciences - Special Issue, 2009, roč. 27, č. 0, s. 200 - 203. ISSN: 1212-1800.

HROMÁDKO, J. – HÖNIG, V. – HROMÁDKO, J. – MILER, P. – SCHWARZKOPF, M. Využití etanolu ve vznětových motorech. Listy cukrovarnické a řepařské, 2009, roč. 125, č. 1, s. 24 - 27. ISSN: 1210-3306.

HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. – DVOŘÁK, P. – ORSÁK, M. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – VACEK, J. Vliv odrůdy, stanoviště a hnojení na obsah kyseliny askorbové v bramborách s barevnou dužninou. Úroda, 2009, roč. 57, č. 12, s. 537 - 541. ISSN: 0139-6013.

HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. – DVOŘÁK, P. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – PAZDERŮ, K. – VACEK, J. Vliv odrůdy a stanoviště na antioxidační aktivitu hlíz brambor se žlutou a s barevnou dužninou. Úroda, 2009, roč. 57, č. 12, s. 146 - 150. ISSN: 0139-6013.

POKORNÝ, J. – PULKRÁBEK, J. – ŠTRANC, P. – HOLEČKOVÁ, Z. – ORSÁK, M. VARIABILITA OBSAHU CELKOVÝCH POLYFENOLŮ (PŘIROZENÝCH ANTIOXIDANTŮ) V HLÁVKÁCH VYBRANÝCH CHMELŮ. Úroda, 2009, roč. 57, č. 12, s. 191 - 198. ISSN: 0139-6013.

LACHMAN, J. – HAMOUZ, K. – ŠULC, M. – ORSÁK, M. – PIVEC, V. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – DVOŘÁK, P. – ČEPL, J. Cultivar differences of total anthocyanins and anthocyanidins in red and purple-fleshed potatoes and their relation to antioxidant activity. Food Chemistry, 2009, roč. 114, č. 3, s. 836 - 843. ISSN: 0308-8146.

HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. – ČEPL, J. – DVOŘÁK, P. – ORSÁK, M. – ČÍŽEK, M. Obsah askorbové kyseliny v bramborách v závislosti na genotypu, stanovištních podmínkách a minerální výživě. Vědecké práce , 2009, roč. 17, č. 11, s. 103 - 109. ISSN: 1802-940X.

HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. – PAZDERŮ, K. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – VACEK, J. – DOMKÁŘOVÁ, J. – HORÁČKOVÁ, V. Antioxidant activity of colour-fleshed potatoes cultivated under different climatic conditions. Vědecké práce , 2009, roč. 17, č. 12, s. 111 - 118. ISSN: 1802-940X.

HEJTMÁNKOVÁ, K. – PIVEC, V. – TRNKOVÁ, E. – HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. Quality of Coloured Varieties of Potatoes. Czech Journal of Food Sciences - Special Issue, 2009, roč. 27, č. 0, s. 310 - 313. ISSN: 1212-1800.

HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. – DVOŘÁK, P. – ORSÁK, M. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – ČÍŽEK, M. Effect of selected factors on the content of ascorbic acid in potatoes with different tuber flesh colour. Plant, Soil and Environment, 2009, roč. 55, č. 7, s. 281 - 287. ISSN: 1214-1178.

SVOBODOVÁ, B. – ORSÁK, M. – LACHMAN, J. – VADLEJCH, J. – KOKOŠKA, L. Evaluation of in vitro antioxidant activity of selected Peruvian medicinal plants. Planta Medica, 2009, roč. 75, č. 9, s. 940 - 941. ISSN: 0032-0943.

LACHMAN, J. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – SÝKORA, J. – KARBAN, J. – ORSÁK, M. Contents of Major Phenolic and Flavonoid Antioxidants in Selected Czech Honey. Czech Journal of Food Sciences, 2010, roč. 28, č. 5, s. 412 - 426. ISSN: 1212-1800.

HROMÁDKO, J. – HROMÁDKO, J. – MILER, P. – HÖNIG, V. – CINDR, M. Technologie výroby biopaliv druhé generace. Chemicke listy, 2010, roč. 104, č. 8, s. 784 - 790. ISSN: 0009-2770.

KROUTIL, M. – KOHOUTOVÁ HRADECKÁ, D. – KOHOUT, L. – LACHMAN, J. Quality and selected metals content of spring wheat (Triticum aestivum L.) grain after the treatment with brassinosteroids during cultivation . Scientia Agriculturae Bohemica, 2010, roč. 41, č. 2, s. 65 - 72. ISSN: 1211-3174.

HROMÁDKO, J. – HROMÁDKO, J. – MILER, P. – HÖNIG, V. – ŠTĚRBA, P. Výroba bioetanolu. Listy cukrovarnické a řepařské, 2010, roč. 126, č. 7, s. 267 - 270. ISSN: 1210-3306.

HROMÁDKO, J. – HROMÁDKO, J. – MILER, P. – HÖNIG, V. – ŠTĚRBA, P. Podpora a využívání biopaliv ve Švédském království. Listy cukrovarnické a řepařské, 2010, roč. 126, č 3, s. 110-112. ISSN: 1210-3306.

HEJTMÁNKOVÁ, K. – LACHMAN, J. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – PIVEC, V. – JANOVSKÁ, D. Tocols of selected spring wheat (Triticum aestivum L.), einkorn wheat (Triticum monococcum L.) and wild emmer (Triticum dicoccum Schuebl [Schrank]) varieties . Food Chemistry, 2010, roč. 123, č. 4, s. 1267 - 1274. ISSN: 0308-8146.

Matematický model aktualizace charakteristik motoru Ing. Hromádko Jan, Ph.D.; Ing. Hromádko Jiří, PhD.; Ing. Miler Petr, Ph.D.; Ing. Hönig Vladimír, Ph.D.; Ing. Schwarzkopf Michal, 2010

KROUTIL, M. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – LACHMAN, J. Effect of spring wheat (Triticum aestivum L.) treatment with brassinosteroids on the content of cadmium and lead in plant aerial biomass and grain . Plant, Soil and Environment, 2010, roč. 56, č. 1, s. 43 - 50. ISSN: 1214-1178.

HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. – DVOŘÁK, P. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – VACEK, J. Differences in the content of major antioxidants contained in potatoes with various coloured tuber flesh. Zeszyty problemove postempow nauk Rolniczych, 2010, roč. 2010, č. 557, s. 253-260. ISSN: 0084-5477.

HROMÁDKO, J. – HÖNIG, V. – HROMÁDKO, J. – MILER, P. – KRUPIČKA, J. Analýza škodlivých emisí vznětového motoru při provozu na rostlinný olej . Chemagazín, 2010, roč. 20, č. 1, s. 18 - 20. ISSN: 1210-7409.

HROMÁDKO, J. – MILER, P. – HROMÁDKO, J. – HÖNIG, V. – SCHWARZKOPF, M. The influence of Three Way Catalyst on harmful emission production. Transportation Research Part D: Transport and Environment, 2010, roč. 15, č. 2, s. 103 - 107. ISSN: 1361-9209.

HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – PAZDERŮ, K. – ČÍŽEK, M. – DVOŘÁK, P. Effect of natural and growing conditions on the content of phenolics in potatoes with different flesh colour. Plant, Soil and Environment, 2010, roč. 56, č. 8, s. 368 - 374. ISSN: 1214-1178.

HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – PAZDERŮ, K. – ČÍŽEK, M. – DVOŘÁK, P. Effect of natural and growing conditions on the content of phenolics in potatoes with different flesh colour. Plant, Soil and Environment, 2010, roč. 56, č. 8, s. 368 - 374. ISSN: 1214-1178.

LACHMAN, J. – ORSÁK, M. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – KOVÁŘOVÁ, E. Evaluation of antioxidant activity and total phenolics of selected Czech honeys. LWT-Food Science and Technology, 2010, roč. 43, č. 1, s. 52 - 58. ISSN: 0023-6438.

HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – DVOŘÁK, P. – ČEPL, J. Effect of location, variety, colour of flesh and way of cultivation on the content of ascorbic acid in potato tubers. Scientia Agriculturae Bohemica, 2010, roč. 41, č. 2, s. 73 - 76. ISSN: 1211-3174.

HROMÁDKO, J. – HROMÁDKO, J. – MILER, P. – HÖNIG, V. – ŠTĚRBA, P. Využití bioethanolu jako paliva ve spalovacích motorech . Chemicke listy, 2011, roč. 105, č 2, s. 122-128. ISSN: 0009-2770.

KOTÍKOVÁ, Z. – LACHMAN, J. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – HEJTMÁNKOVÁ, K. Determination of antioxidant activity and antioxidant content in tomato varieties and evaluation of mutual interactions between antioxidants. LWT-Food Science and Technology, 2011, roč. 44, č 8, s. 1703-1710. ISSN: 0023-6438.

HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – CIMR, J. – ČÍŽEK, M. Effect of flesh colour on the content of major antioxidants in potato tubers from organic cultivation. Vědecké práce , 2011, roč. 19, č. , s. 19-26. ISSN: 1802-940X.

LACHMAN, J. – MIHOLOVÁ, D. – PIVEC, V. – JÍRŮ, K. – JANOVSKÁ, D. Content of phenolic antioxidants and selenium in grain of einkorn (Triticum monococcum), emmer (Triticum dicoccum) and spring wheat (Triticum aestivum) varieties . Plant, Soil and Environment, 2011, roč. 52, č 5, s. 235-243. ISSN: 1214-1178.

HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. – CIMR, J. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – VACEK, J. Obsah antioxidantů a výnos u brambor s různou barvou dužniny. Úroda, 2011, roč. 59, č 11, s. 32-34. ISSN: 0139-6013.

HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – CIMR, J. – PIVEC, V. – VACEK, J. Vliv barvy dužniny na antioxidační aktivitu hlíz brambor. Úroda, 2011, roč. 59, č 12, s. 475-478. ISSN: 0139-6013.

HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. – PAZDERŮ, K. – TOMÁŠEK, J. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – PIVEC, V. Differences in anthocyanin content and antioxidant activity of potato tubers with different flesh colour. Plant, Soil and Environment, 2011, roč. 57, č 10, s. 478-485. ISSN: 1214-1178.

MICHLOVÁ, T. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – PIVEC, V. – DRAGOUNOVÁ, H. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – ELICH, O. Vliv pasterace a zamrazení na obsah lipofilních vitaminů v mléce. Mlékařské listy - Zpravodaj, 2012, roč. 135, č. 135, s. 5-9. ISSN: 1212-950X.

SMRČKA, L. – HÖNIG, V. – HROMÁDKO, J. Kde je budoucnost cukrovarnictví v ČR. Listy cukrovarnické a řepařské, 2012, roč. 128, č. 5, s. 193-197. ISSN: 1210-3306.

TÁBORSKÝ, J. – KUNT, M. – KLOUČEK, P. – LACHMAN, J. – ZELENÝ, V. – KOKOŠKA, L. Identification of potential sources of thymoquinone and related compounds in Asteraceae, Cupressaceae, Lamiaceae, and Ranunculaceae families. Central European Journal of Chemistry, 2012, roč. 10, č. 6, s. 1899-1906. ISSN: 1895-1066.

HEJTMÁNKOVÁ, K. – KOTÍKOVÁ, Z. Stabilita vinného oleje v závislosti na různých způsobech skladování. Agritech Science, 2012, roč. 6, č. 1, s. 1-6. ISSN: 1802-8942.

LACHMAN, J. – MUSILOVÁ, DOC. ING. PHD., J. – KOTÍKOVÁ, Z. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – ORSÁK, M. – PŘIBYL, J. Spring, einkorn and emmer wheat species – potential rich sources of free ferulic acid and other phenolic compounds. JOURNAL OF CEREAL SCIENCE, 2012, roč. 58, č. 8, s. 347-353. ISSN: 0733-5210.

LACHMAN, J. – HAMOUZ, K. – ORSÁK, M. – PIVEC, V. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – PAZDERŮ, K. – DVOŘÁK, P. – ČEPL, J. Impact of selected factors - cultivar, storage, cooking and baking on the content of anthocyanins in coloured-flesh potatoes. Food Chemistry, 2012, roč. 133, č. 4, s. 1107-1116. ISSN: 0308-8146.

LACHMAN, J. – ORSÁK, M. – PIVEC, V. – JÍRŮ, K. Antioxidant activity of grain of einkorn (Triticum monococcum L.), emmer (Triticum dicoccum Schuebl [Schrank]) and spring wheat (Triticum aestivum L.) varieties. Plant, Soil and Environment, 2012, roč. 58, č. 1, s. 15-21. ISSN: 1214-1178.

LISOVÁ, I. – KUNOVÁ, G. – DIBLÍKOVÁ, L. – ČURDA, L. – MICHLOVÁ, T. Sledování vybraných mikrobiálních a chemických parametrů v kolostru českého červenostrakatého skotu. Mlékařské listy - Zpravodaj, 2013, roč. 24, č. 141, s. 45-48. ISSN: 1212-950X.

MUSILOVÁ, J. – LACHMAN, J. – BYSTRICKÁ, J. – POLÁKOVÁ, Z. – KOVÁČIK, P. – HRABOVSKÁ, D. The changes of the polyphenol content and antioxidant activity in potato tubers (Solanum tuberosum L.) due to nitrogen fertilization. Potravinárstvo, 2013, roč. 7, č. 1, s. 164-170. ISSN: 1337-0960.

MUSILOVÁ, J. – LACHMAN, J. – BYSTRICKÁ, J. – VOLLMANNOVÁ, A. – ČIČOVÁ, I. – TIMORACKÁ, M. Cultivar and growth phases – the factors affecting antioxidant activity of buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench.). Acta Agriculturae Slovenica, 2013, roč. 101, č. 2, s. 201-208. ISSN: 1581-9175.

HEJTMÁNKOVÁ, K. – KOTÍKOVÁ, Z. – HAMOUZ, K. – PIVEC, V. – VACEK, J. – LACHMAN, J. Influence of flesh colour, year and growing area on carotenoid and anthocyanin content in potato tubers. JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS, 2013, roč. 32, č. 1, s. 20-27. ISSN: 0889-1575.

HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. – PAZDERŮ, K. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – CIMR, J. – MUSILOVÁ, J. – PIVEC, V. – ORSÁK, M. – SVOBODOVÁ, A. Effect of cultivar, location and method of cultivation on the content of chlorogenic acid in potatoes with different flesh colour. Plant, Soil and Environment, 2013, roč. 59, č. 10, s. 465-471. ISSN: 1214-1178.

ŠIMKOVÁ, D. – LACHMAN, J. – HAMOUZ, K. – VOKÁL, B. Effect of cultivar, location and year on total starch, amylose, phosphorus content and starch grain size of high starch potato cultivars for food and industrial processing. Food Chemistry, 2013, roč. 141, č. 4, s. 3872-3880. ISSN: 0308-8146.

FERNÁNDEZ CUSIMAMANI, E. – RAJCHL, A. – LACHMAN, J. – ČÍŽKOVÁ, H. – KVASNIČKA, F. – KOTÍKOVÁ, Z. – MILELLA, L. – VOLDŘICH, M. Impact of yacon landraces cultivated in the Czech Republic and their ploidy on the short- and long-chain fructooligosaccharides content in tuberous roots . ..., 2013, roč. 54, č. 1, s. 80-86.

LACHMAN, J. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – HORNÍČKOVÁ, Š. – PIVEC, V. – SKALA, O. – DĚDINA, M. – PŘIBYL, J. Towards complex utilisation of winemaking residues: Characterisation of grape seeds by total phenols, tocols and essential elements content as a by-product of winemaking. INDUSTRIAL CROPS AND PRODUCTS, 2013, roč. 2013, č. 49, s. 445-453. ISSN: 0926-6690.

LACHMAN, J. – HAMOUZ, K. – MUSILOVÁ, J. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – KOTÍKOVÁ, Z. – PAZDERŮ, K. – DOMKÁŘOVÁ, J. – PIVEC, V. – CIMR, J. Effect of peeling and three cooking methods on the content of selected phytochemicals in potato tubers with various colour of flesh. ..., 2013, roč. 138, č. 2-3, s. 1189-1197.

LACHMAN, J. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – KOTÍKOVÁ, Z. Tocols and Carotenoids of Einkorn, Emmer and Spring Wheat Varieties: Selection for Breeding and Production. JOURNAL OF CEREAL SCIENCE, 2013, roč. 57, č. 2, s. 207-214. ISSN: 0733-5210.

HAMOUZ, K. – PAZDERŮ, K. – LACHMAN, J. – ORSÁK, M. – PIVEC, V. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – TOMÁŠEK, J. – ČÍŽEK, M. Effect of cultivar, flesh colour, location and year of cultivation on the glycoalkaloid content in potato tubers. Plant, Soil and Environment, 2014, roč. 60, č. 11, s. 512-517. ISSN: 1214-1178.

HORNÍČKOVÁ, Š. – DRAGOUNOVÁ, H. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – MICHLOVÁ, T. – HEJTMÁNKOVÁ, A. Production of benzoic acid in fermented goat’s and sheep’s milk . Scientia Agriculturae Bohemica, 2014, roč. 2014, č. 4, s. 247-253. ISSN: 1211-3174.

BYSTRICKÁ, J. – KAVALCOVÁ, P. – VOLLMANNOVÁ, A. – JÁN, T. – ORSÁK, M. The role of sulphur on the content of total polyphenols and antioxidant activity in onion (Allium cepa L.). Potravinárstvo, 2014, roč. 8, č. 2014, s. 284-289. ISSN: 1337-0960.

POHLOVÁ, L. – SCHEPSKY, P. – LEHMANN, T. – HOCHKIRCH, A. – MASOPUSTOVÁ, R. – ŠIMEK, J. – SCHOO, W. – VODIČKA, R. – ROBOVSKÝ, J. Defining Management Units for European Captive Aardvarks. ZOO BIOLOGY, 2014, roč. 33, č. 5, s. 433-439. ISSN: 0733-3188.

HÖNIG, V. – SMRČKA, L. – HORNÍČKOVÁ, Š. The Application of Discriminant Analysis in Monitoring the Wear Particles in the Engine Oil. Manufacturing Technology, 2014, roč. 14, č. 3, s. 322-326. ISSN: 1213-2489.

HÖNIG, V. – MIHOLOVÁ, D. – ORSÁK, M. Measurement of Wear Metals in Engine Oils by Atomic Absorption Spektrometry Method. Manufacturing Technology, 2014, roč. 14, č. 3, s. 317-322. ISSN: 1213-2489.

MICHLOVÁ, T. – HORNÍČKOVÁ, Š. – DRAGOUNOVÁ, H. – HEJTMÁNKOVÁ, A. Quantitation of vitamins A and E in raw sheep milk during lactation period. Agronomy Research, 2014, roč. 12, č. 3, s. 737-744. ISSN: 1406-894X.

HÖNIG, V. – HROMÁDKO, J. Possibilities of using vegetable oil to power diesel engines as well as their impact on engine oil. Agronomy Research, 2014, roč. 12, č. 2, s. 323-332. ISSN: 1406-894X.