×
Katedra chemie
banner

Publikace

Článek v odborném periodiku

LACHMAN, J. – HAMOUZ, K. – ORSÁK, M. Červeně a modře zbarvené brambory - významný zdroj antioxidantů v lidské výživě. Chemicke listy, 2005, roč. 99, č. 7, s. 474 - 482. ISSN: 0009-2770.

LACHMAN, J. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – MIHOLOVÁ, D. – KOLIHOVÁ, D. – TLUKA, P. Relations among alkaloids, cadmium and zinc contents in opium poppy (Papaver somniferum L.). Plant, Soil and Environment, 2006, roč. 52, č. 6, s. 282 - 288. ISSN: 1214-1178.

LACHMAN, J. – KOLIHOVÁ, D. – MIHOLOVÁ, D. – KOŠATA, J. – TITĚRA, D. – KULT, K. Analysis of minority honey components: possible use for the evaluation of honey quality. Food Chemistry, 2007, roč. 101, č. 3, s. 973 - 979. ISSN: 0308-8146.

FAITOVÁ, K. – PRUGAR, J. – LACHMAN, J. Polyfenolové látky v českých vínech. Výživa a potraviny, 2007, roč. 62, č. 1, s. 2 - 4. ISSN: 1211-846X.

LACHMAN, J. – ŠULC, M. – SCHILLA, M. Comparison of the total antioxidant status of Bohemian wines during the wine-making process . Food Chemistry, 2007, roč. 103, č. 3, s. 802 - 807. ISSN: 0308-8146.

ČÍŽEK, M. – KASAL, P. – SVOBODOVÁ, A. – HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. Vliv hnojení na obsah antioxidantů u brambor. Vědecké práce , 2008, roč. 16, č. 1, s. 15 - 22. ISSN: 1802-940X.

LACHMAN, J. Book reviews: Kays, S.J., Nottingham, S.F.: Biology and Chemistry of Jerusalem Artichoke (Helianthus tuberosus L.). Biologia Plantarum, 2008, roč. 52, č. 3, s. 1 - 0. ISSN: 0006-3134.

HÖNIG, V. – HROMÁDKO, J. – MILER, P. Bioetanol jako inspirace do budoucna. Listy cukrovarnické a řepařské, 2008, roč. 124, č. 7, s. 203 - 206. ISSN: 1210-3306.

HROMÁDKO, J. – HÖNIG, V. – MILER, P. Applications of NRTC Cycle to Determine a Different Fuel Consumption and Harmful Emissions Caused by Changes of Engine’s Technical Conditions. Eksploatacja i niezawodnosc, Maintenence and Reliability, 2008, roč. 40, č. 4, s. 63 - 65. ISSN: 1507-2711.

HÖNIG, V. – ŠMIDRKAL, J. – FILIP, V. – BĚLOHLAV, Z. – ZÁMOSTNÝ, P. Současný stav a perspektivy využití rostlinných olejů. Chemicke listy, 2008, roč. 102, č. 11, s. 984 - 991. ISSN: 0009-2770.

HEJTMÁNKOVÁ, K. – PIVEC, V. – TRNKOVÁ, E. – HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. Quality of Coloured Varieties of Potatoes. Czech Journal of Food Sciences - Special Issue, 2009, roč. 27, č. 0, s. 310 - 313. ISSN: 1212-1800.

HROMÁDKO, J. – HÖNIG, V. – HROMÁDKO, J. – MILER, P. – SCHWARZKOPF, M. Využití etanolu ve vznětových motorech. Listy cukrovarnické a řepařské, 2009, roč. 125, č. 1, s. 24 - 27. ISSN: 1210-3306.

HROMÁDKO, J. – HÖNIG, V. – HROMÁDKO, J. – MILER, P. – SCHWARZKOPF, M. Vliv třícestného katalyzátoru na produkci škodlivých emisí. Doprava, 2009, roč. 51, č. 1, s. 27 - 29. ISSN: 0012-5520.

HROMÁDKO, J. – HROMÁDKO, J. – MILER, P. – HÖNIG, V. – SCHWARZKOPF, M. Ekonomická analýza využití bioethanolu v zážehových motorech. Listy cukrovarnické a řepařské, 2009, roč. 125, č. 3, s. 101 - 103. ISSN: 1210-3306.

HROMÁDKO, J. – HÖNIG, V. – HROMÁDKO, J. – MILER, P. Matematický model jízdy vozidla. Jemná mechanika a optika, 2009, roč. 54, č. 3, s. 72 - 74. ISSN: 0447-6441.

KOTÍKOVÁ, Z. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – LACHMAN, J. Determination of the influence of variety and level of maturity on the content and development of carotenoids in tomatoes. Czech Journal of Food Sciences - Special Issue, 2009, roč. 27, č. 0, s. 200 - 203. ISSN: 1212-1800.

MILER, P. – HROMÁDKO, J. – HROMÁDKO, J. – HÖNIG, V. – SCHWARZKOPF, M. Zhodnocení ekologického potenciálu paliva E85. Listy cukrovarnické a řepařské, 2009, roč. 125, č. 5, s. 180 - 184. ISSN: 1210-3306.

HROMÁDKO, J. – HROMÁDKO, J. – MILER, P. – HÖNIG, V. Ekonomická analýza uplatnění biopaliv v podmínkách ČR. Ekonomická revue, 2009, roč. 12, č. 2, s. 61 - 68. ISSN: 1212-3951.

HROMÁDKO, J. – MILER, P. – HROMÁDKO, J. – HÖNIG, V. – SCHWARZKOPF, M. Zhodnocení environmentálního přínosu přimíchávání ethanolu do motorové nafty. Doprava, 2009, roč. 51, č. 3, s. 22 - 24. ISSN: 0012-5520.

LACHMAN, J. – MIHOLOVÁ, D. – ORSÁK, M. – PIVEC, V. – JANOVSKÁ, D. Obsah polyfenolových antioxidantů a selenu a antioxidační aktivita u vybraných odrůd pšenice seté (Triticum aestivum L.), pšenice jednozrnky (Triticum monococcum L.) a pšenice dvouzrnky [Triticum dicoccum Schuebl (Schrank)]. Úroda, 2009, roč. 57, č. 12, s. 551 - 556. ISSN: 0139-6013.

HROMÁDKO, J. – HROMÁDKO, J. – MILER, P. – HÖNIG, V. – SCHWARZKOPF, M. Well-to-Wheels analýza motorových paliv a elektromobilu. Doprava, 2009, roč. 51, č. 5, s. 20 - 23. ISSN: 0012-5520.

HROMÁDKO, J. – HROMÁDKO, J. – MILER, P. – HÖNIG, V. – ŠTĚRBA, P. Hodnocení životního cyklu fosilních paliv a bioetanolu. Listy cukrovarnické a řepařské, 2009, roč. 125, č. 11, s. 320 - 323. ISSN: 1210-3306.

HROMÁDKO, J. – HROMÁDKO, J. – ŠTĚRBA, P. – MILER, P. – HÖNIG, V. Ekonomická analýza využití methylesteru řepkového oleje (MEŘO) ve vznětových motorech. Agritech Science, 2009, roč. 3, č. 2, s. 1 - 6. ISSN: 1802-8942.

HÖNIG, V. – HROMÁDKO, J. – HROMÁDKO, J. Problematika využití biopaliv pro aplikace ve vznětových motorech a jejich emisní analýza. Jemná mechanika a optika, 2009, roč. 54, č. 11, s. 333 - 338. ISSN: 0447-6441.

HEJTMÁNKOVÁ, A. – TÁBORSKÝ, J. – DRAGOUNOVÁ, H. – NOVOTNÝ, O. Variability of unsaturated fatty acids in milk from different farms of the Czech Republic. Scientia Agriculturae Bohemica, 2009, roč. 40, č. 4, s. 204 - 211. ISSN: 1211-3174.

HROMÁDKO, J. – HROMÁDKO, J. – MILER, P. – HÖNIG, V. – ŠTĚRBA, P. Možnost alternativního způsobu měření měrné spotřeby paliva spalovacích motorů. Agritech Science, 2009, roč. 3, č. 3, s. 1 - 6. ISSN: 1802-8942.

HROMÁDKO, J. – HÖNIG, V. – HROMÁDKO, J. – MILER, P. – KRUPIČKA, J. Analýza škodlivých emisí vznětového motoru při provozu na rostlinný olej . Chemagazín, 2010, roč. 20, č. 1, s. 18 - 20. ISSN: 1210-7409.

LACHMAN, J. – ORSÁK, M. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – KOVÁŘOVÁ, E. Evaluation of antioxidant activity and total phenolics of selected Czech honeys. LWT-Food Science and Technology, 2010, roč. 43, č. 1, s. 52 - 58. ISSN: 0023-6438.

KROUTIL, M. – KOHOUTOVÁ HRADECKÁ, D. – KOHOUT, L. – LACHMAN, J. Quality and selected metals content of spring wheat (Triticum aestivum L.) grain after the treatment with brassinosteroids during cultivation . Scientia Agriculturae Bohemica, 2010, roč. 41, č. 2, s. 65 - 72. ISSN: 1211-3174.

HEJTMÁNKOVÁ, K. – LACHMAN, J. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – PIVEC, V. – JANOVSKÁ, D. Tocols of selected spring wheat (Triticum aestivum L.), einkorn wheat (Triticum monococcum L.) and wild emmer (Triticum dicoccum Schuebl [Schrank]) varieties . Food Chemistry, 2010, roč. 123, č. 4, s. 1267 - 1274. ISSN: 0308-8146.

KROUTIL, M. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – LACHMAN, J. Effect of spring wheat (Triticum aestivum L.) treatment with brassinosteroids on the content of cadmium and lead in plant aerial biomass and grain . Plant, Soil and Environment, 2010, roč. 56, č. 1, s. 43 - 50. ISSN: 1214-1178.

LACHMAN, J. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – SÝKORA, J. – KARBAN, J. – ORSÁK, M. Contents of Major Phenolic and Flavonoid Antioxidants in Selected Czech Honey. Czech Journal of Food Sciences, 2010, roč. 28, č. 5, s. 412 - 426. ISSN: 1212-1800.

Matematický model aktualizace charakteristik motoru Ing. Hromádko Jan, Ph.D.; Ing. Hromádko Jiří, PhD.; Ing. Miler Petr, Ph.D.; Ing. Hönig Vladimír, Ph.D.; Ing. Schwarzkopf Michal, 2010

HROMÁDKO, J. – HROMÁDKO, J. – MILER, P. – HÖNIG, V. – ŠTĚRBA, P. Podpora a využívání biopaliv ve Švédském království. Listy cukrovarnické a řepařské, 2010, roč. 126, č 3, s. 110-112. ISSN: 1210-3306.

HROMÁDKO, J. – HROMÁDKO, J. – MILER, P. – HÖNIG, V. – ŠTĚRBA, P. Výroba bioetanolu. Listy cukrovarnické a řepařské, 2010, roč. 126, č. 7, s. 267 - 270. ISSN: 1210-3306.

HROMÁDKO, J. – HROMÁDKO, J. – MILER, P. – HÖNIG, V. – CINDR, M. Technologie výroby biopaliv druhé generace. Chemicke listy, 2010, roč. 104, č. 8, s. 784 - 790. ISSN: 0009-2770.

HROMÁDKO, J. – MILER, P. – HROMÁDKO, J. – HÖNIG, V. – SCHWARZKOPF, M. The influence of Three Way Catalyst on harmful emission production. Transportation Research Part D: Transport and Environment, 2010, roč. 15, č. 2, s. 103 - 107. ISSN: 1361-9209.

LACHMAN, J. – MIHOLOVÁ, D. – PIVEC, V. – JÍRŮ, K. – JANOVSKÁ, D. Content of phenolic antioxidants and selenium in grain of einkorn (Triticum monococcum), emmer (Triticum dicoccum) and spring wheat (Triticum aestivum) varieties . Plant, Soil and Environment, 2011, roč. 52, č 5, s. 235-243. ISSN: 1214-1178.

KOTÍKOVÁ, Z. – LACHMAN, J. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – HEJTMÁNKOVÁ, K. Determination of antioxidant activity and antioxidant content in tomato varieties and evaluation of mutual interactions between antioxidants. LWT-Food Science and Technology, 2011, roč. 44, č 8, s. 1703-1710. ISSN: 0023-6438.

HROMÁDKO, J. – HROMÁDKO, J. – MILER, P. – HÖNIG, V. – ŠTĚRBA, P. Využití bioethanolu jako paliva ve spalovacích motorech . Chemicke listy, 2011, roč. 105, č 2, s. 122-128. ISSN: 0009-2770.

HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – CIMR, J. – ČÍŽEK, M. Effect of flesh colour on the content of major antioxidants in potato tubers from organic cultivation. Vědecké práce , 2011, roč. 19, č. , s. 19-26. ISSN: 1802-940X.

HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – CIMR, J. – PIVEC, V. – VACEK, J. Vliv barvy dužniny na antioxidační aktivitu hlíz brambor. Úroda, 2011, roč. 59, č 12, s. 475-478. ISSN: 0139-6013.

HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. – CIMR, J. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – VACEK, J. Obsah antioxidantů a výnos u brambor s různou barvou dužniny. Úroda, 2011, roč. 59, č 11, s. 32-34. ISSN: 0139-6013.

LACHMAN, J. – ORSÁK, M. – PIVEC, V. – JÍRŮ, K. Antioxidant activity of grain of einkorn (Triticum monococcum L.), emmer (Triticum dicoccum Schuebl [Schrank]) and spring wheat (Triticum aestivum L.) varieties. Plant, Soil and Environment, 2012, roč. 58, č. 1, s. 15-21. ISSN: 1214-1178.

LACHMAN, J. – MUSILOVÁ, DOC. ING. PHD., J. – KOTÍKOVÁ, Z. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – ORSÁK, M. – PŘIBYL, J. Spring, einkorn and emmer wheat species – potential rich sources of free ferulic acid and other phenolic compounds. JOURNAL OF CEREAL SCIENCE, 2012, roč. 58, č. 8, s. 347-353. ISSN: 0733-5210.

HEJTMÁNKOVÁ, K. – KOTÍKOVÁ, Z. Stabilita vinného oleje v závislosti na různých způsobech skladování. Agritech Science, 2012, roč. 6, č. 1, s. 1-6. ISSN: 1802-8942.

SMRČKA, L. – HÖNIG, V. – HROMÁDKO, J. Kde je budoucnost cukrovarnictví v ČR. Listy cukrovarnické a řepařské, 2012, roč. 128, č. 5, s. 193-197. ISSN: 1210-3306.

MICHLOVÁ, T. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – PIVEC, V. – DRAGOUNOVÁ, H. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – ELICH, O. Vliv pasterace a zamrazení na obsah lipofilních vitaminů v mléce. Mlékařské listy - Zpravodaj, 2012, roč. 135, č. 135, s. 5-9. ISSN: 1212-950X.

LACHMAN, J. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – KOTÍKOVÁ, Z. Tocols and Carotenoids of Einkorn, Emmer and Spring Wheat Varieties: Selection for Breeding and Production. JOURNAL OF CEREAL SCIENCE, 2013, roč. 57, č. 2, s. 207-214. ISSN: 0733-5210.

LACHMAN, J. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – HORNÍČKOVÁ, Š. – PIVEC, V. – SKALA, O. – DĚDINA, M. – PŘIBYL, J. Towards complex utilisation of winemaking residues: Characterisation of grape seeds by total phenols, tocols and essential elements content as a by-product of winemaking. INDUSTRIAL CROPS AND PRODUCTS, 2013, roč. 2013, č. 49, s. 445-453. ISSN: 0926-6690.

ŠIMKOVÁ, D. – LACHMAN, J. – HAMOUZ, K. – VOKÁL, B. Effect of cultivar, location and year on total starch, amylose, phosphorus content and starch grain size of high starch potato cultivars for food and industrial processing. Food Chemistry, 2013, roč. 141, č. 4, s. 3872-3880. ISSN: 0308-8146.

HEJTMÁNKOVÁ, K. – KOTÍKOVÁ, Z. – HAMOUZ, K. – PIVEC, V. – VACEK, J. – LACHMAN, J. Influence of flesh colour, year and growing area on carotenoid and anthocyanin content in potato tubers. JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS, 2013, roč. 32, č. 1, s. 20-27. ISSN: 0889-1575.

MUSILOVÁ, J. – LACHMAN, J. – BYSTRICKÁ, J. – VOLLMANNOVÁ, A. – ČIČOVÁ, I. – TIMORACKÁ, M. Cultivar and growth phases – the factors affecting antioxidant activity of buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench.). Acta Agriculturae Slovenica, 2013, roč. 101, č. 2, s. 201-208. ISSN: 1581-9175.

MUSILOVÁ, J. – LACHMAN, J. – BYSTRICKÁ, J. – POLÁKOVÁ, Z. – KOVÁČIK, P. – HRABOVSKÁ, D. The changes of the polyphenol content and antioxidant activity in potato tubers (Solanum tuberosum L.) due to nitrogen fertilization. Potravinárstvo, 2013, roč. 7, č. 1, s. 164-170. ISSN: 1337-0960.

LISOVÁ, I. – KUNOVÁ, G. – DIBLÍKOVÁ, L. – ČURDA, L. – MICHLOVÁ, T. Sledování vybraných mikrobiálních a chemických parametrů v kolostru českého červenostrakatého skotu. Mlékařské listy - Zpravodaj, 2013, roč. 24, č. 141, s. 45-48. ISSN: 1212-950X.

POHLOVÁ, L. – SCHEPSKY, P. – LEHMANN, T. – HOCHKIRCH, A. – MASOPUSTOVÁ, R. – ŠIMEK, J. – SCHOO, W. – VODIČKA, R. – ROBOVSKÝ, J. Defining Management Units for European Captive Aardvarks. ZOO BIOLOGY, 2014, roč. 33, č. 5, s. 433-439. ISSN: 0733-3188.

HÖNIG, V. – HROMÁDKO, J. Possibilities of using vegetable oil to power diesel engines as well as their impact on engine oil. Agronomy Research, 2014, roč. 12, č. 2, s. 323-332. ISSN: 1406-894X.

MICHLOVÁ, T. – HORNÍČKOVÁ, Š. – DRAGOUNOVÁ, H. – HEJTMÁNKOVÁ, A. Quantitation of vitamins A and E in raw sheep milk during lactation period. Agronomy Research, 2014, roč. 12, č. 3, s. 737-744. ISSN: 1406-894X.

HÖNIG, V. – MIHOLOVÁ, D. – ORSÁK, M. Measurement of Wear Metals in Engine Oils by Atomic Absorption Spektrometry Method. Manufacturing Technology, 2014, roč. 14, č. 3, s. 317-322. ISSN: 1213-2489.

HÖNIG, V. – SMRČKA, L. – HORNÍČKOVÁ, Š. The Application of Discriminant Analysis in Monitoring the Wear Particles in the Engine Oil. Manufacturing Technology, 2014, roč. 14, č. 3, s. 322-326. ISSN: 1213-2489.

HORNÍČKOVÁ, Š. – DRAGOUNOVÁ, H. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – MICHLOVÁ, T. – HEJTMÁNKOVÁ, A. Production of benzoic acid in fermented goat’s and sheep’s milk . Scientia Agriculturae Bohemica, 2014, roč. 2014, č. 4, s. 247-253. ISSN: 1211-3174.

BYSTRICKÁ, J. – KAVALCOVÁ, P. – VOLLMANNOVÁ, A. – JÁN, T. – ORSÁK, M. The role of sulphur on the content of total polyphenols and antioxidant activity in onion (Allium cepa L.). Potravinárstvo, 2014, roč. 8, č. 2014, s. 284-289. ISSN: 1337-0960.

The role of sulphur on the content of total polyphenols and antioxidant activity in onion (Allium cepa L.) Ing. Matyáš Orsák, Ph.D., 2015

MICHLOVÁ, T. – DRAGOUNOVÁ, H. – HORNÍČKOVÁ, Š. – HEJTMÁNKOVÁ, A. Factors Influencing the Content of Vitamins A and E in Sheep and Goat Milk. Czech Journal of Food Sciences, 2015, roč. 33, č. 1, s. 58-65. ISSN: 1212-1800.

LACHMAN, J. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – TÁBORSKÝ, J. – KOTÍKOVÁ, Z. – PIVEC, V. – STŘALKOVÁ, R. – VOLLMANNOVÁ, A. – BOJŇANSKÁ, T. – DĚDINA, M. Evaluation of oil content and fatty acid composition in the seed of grapevine varieties. LWT-Food Science and Technology, 2015, roč. 63, č. 1, s. 620-625. ISSN: 0023-6438.

HÖNIG, V. – ORSÁK, M. – TÁBORSKÝ, J. The analysis of the influence of biobutanol and bioethanol mixture with ethers on the vapour pressure of gasoline. Agronomy Research, 2015, roč. 13, č. 2, s. 568-576. ISSN: 1406-894X.

HYRŠLOVÁ, I. – KRAUSOVÁ, G. – MICHLOVÁ, T. – SKALKA, V. – ČURDA, L. Růst probiotických mikroorganismů v kravském kolostru. Mlékařské listy - Zpravodaj, 2015, roč. 149, č. 149, s. 7-10. ISSN: 1212-950X.

MICHLOVÁ, T. – DRAGOUNOVÁ, H. – HEJTMÁNKOVÁ, A. Stability of vitamin A and E in powdered cow's milk in relation to different storage methods. Agronomy Research, 2015, roč. 13, č. 4, s. 1002-1009. ISSN: 1406-894X.

LACHMAN, J. – RUTKOWSKI, K. – TRÁVNÍČEK, P. – VÍTĚZ, T. – BURG, P. – TURAN, J. – JUNGA, P. – VIŠACKI, V. Determination of rheological behaviour of wine lees. International Agrophysics, 2015, roč. 29, č. 3, s. 307-311. ISSN: 0236-8722.

HÖNIG, V. – HROMÁDKO, J. – ORSÁK, M. Využití biobutanolu ve vznětových motorech a jeho vliv na parametry motorové nafty. Chemicke listy, 2015, roč. 109, č. 9, s. 722-725. ISSN: 0009-2770.

HÖNIG, V.; idPublikace = 68458; Název: Morphological classification of nonferrous wear particles in engine oil using pherrographical method-- Neexistuje podtyp publikace --

HÖNIG, V. – TÁBORSKÝ, J. – ORSÁK, M. – ILVES, R. Using gas chromatography to determine the amount of alcohols in diesel fuels. Agronomy Research, 2015, roč. 13, č. 5, s. 1234-1240. ISSN: 1406-894X.

HÖNIG, V. – SMRČKA, L. – ILVES, R. – KÜÜT, A. Adding biobutanol to diesel fuel and impact on fuel blend parametres. Agronomy Research, 2015, roč. 13, č. 5, s. 1227-1233. ISSN: 1406-894X.

KÜÜT, A. – ILVES, R. – HÖNIG, V. – VLASOV, A. – OLT, J. The impact of bioethanol on two-stroke engine work details and exhaust emission. Agronomy Research, 2015, roč. 13, č. 5, s. 1241-1252. ISSN: 1406-894X.

LACHMAN, J. – KOTÍKOVÁ, Z. – ZÁMEČNÍKOVÁ, B. – MIHOLOVÁ, D. – SZÁKOVÁ, J. – VODIČKOVÁ, H. Effect of cadmium stress on barley tissue damage and essential metal transport into plant. Open Life Sciences, 2015, roč. 10, č. 1, s. 30-39. ISSN: 2391-5412.

KOTÍKOVÁ, Z. – ŠULC, M. – LACHMAN, J. – PIVEC, V. – ORSÁK, M. – HAMOUZ, K. Carotenoid profile and retention in yellow-, purple- and red-fleshed potatoes after thermal processing. Food Chemistry, 2016, roč. 197, č. Part A, s. 992-1001. ISSN: 0308-8146.

LACHMAN, J. – KOTÍKOVÁ, Z. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – PIVEC, V. – PŠENIČNAJA, O. – ŠULC, M. – STŘALKOVÁ, R. – DĚDINA, M. Resveratrol and piceid isomers concentrations in grapevine shoots, leaves, and tendrils. Horticultural Science, 2016, roč. 43, č. 1, s. 25-32. ISSN: 0862-867X.

MUSILOVÁ, J. – BYSTRICKÁ, J. – LACHMAN, J. – HARANGOZO, L. – TREBICHALSKÝ, P. – VOLNOVÁ, B. Potatoes - A crop resistant against input of heavy metals from the metallicaly contaminated soil. International Journal of Phytoremediation, 2016, roč. 18, č. 6, s. 547-552. ISSN: 1522-6514.

HÖNIG, V. – SMRČKA, L. Vliv bioetanolu na parametry motorové nafty. Listy cukrovarnické a řepařské, 2016, roč. 132, č. 1, s. 29-32. ISSN: 1210-3306.

HÖNIG, V. – LINHART, Z. – ORSÁK, M. Effect of gasoline contamination on the quality of arctic diesel fuel. Agronomy Research, 2016, roč. 14, č. 2, s. 400-406. ISSN: 1406-894X.

MARTINEK, P. – LACHMAN, J. – MRKVICOVÁ, E. – ANZENBACHEROVÁ, E. – KOBZOVÁ, Š. Využití pšenice s odlišnou barvou zrna. Úroda, 2016, roč. 63, č. 7, s. 63-66. ISSN: 0139-6013.

LACHMAN, J. – HAMOUZ, K. – ORSÁK, M. – KOTÍKOVÁ, Z. Carotenoids in potatoes – a short overview. Plant, Soil and Environment, 2016, roč. 62, č. 10, s. 474-481. ISSN: 1214-1178.

MICHLOVÁ, T. – DRAGOUNOVÁ, H. – SEYDLOVÁ, R. – HEJTMÁNKOVÁ, A. The hygienic and nutritional quality of milk from Saanen goats bred in the Moravian-Silesian region. Agronomy Research, 2016, roč. 14, č. S2, s. 1396-1406. ISSN: 1406-894X.

MICHLOVÁ, T. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – DRAGOUNOVÁ, H. – HORNÍČKOVÁ, Š. The content of minerals in milk of small ruminants . Agronomy Research, 2016, roč. 14, č. S2, s. 1407-1418. ISSN: 1406-894X.

HÖNIG, V. – ORSÁK, M. Wear of engine oils using gaseous fuel. Manufacturing Technology, 2016, roč. 16, č. 5, s. 923-927. ISSN: 1213-2489.

ADÁMKOVÁ, K. – NEVORAL, J. – KOTT, T. – PROCHÁZKA, R. – ORSÁK, M. – ŠULC, M. – PAJKOŠOVÁ, V. – PAVLÍK, V. – ŽALMANOVÁ, T. – HOŠKOVÁ, K. – JÍLEK, F. – KLEIN, P. A simple method for assessing hyaluronic acid production by cumulus-oocyte complexes. Czech Journal of Animal Science, 2016, roč. 61, č. 6, s. 251-261. ISSN: 1212-1819.

ŽALMANOVÁ, T. – HOŠKOVÁ, K. – NEVORAL, J. – PROKEŠOVÁ, Š. – ADÁMKOVÁ, K. – KOTÍKOVÁ, Z. – PETR, J. Story of Bisphenol S – Steps from Bad to Worse. Anthropologia Integra, 2016, roč. 7, č. 1, s. 7-12. ISSN: 1804-6657.

HÖNIG, V. Determination of oil change interval for gasoline engines according to the amount of non-ferrous metals. Manufacturing Technology, 2017, roč. 17, č. 5, s. 710-717. ISSN: 1213-2489.

HÖNIG, V. Determination of oil change interval for diesel engines according to the quantity of non-ferrous metals. Manufacturing Technology, 2017, roč. 17, č. 6, s. 857-863. ISSN: 1213-2489.

**MUSILOVÁ, J. – **BYSTRICKÁ, J. – **VOLLMANNOVÁ, A. – **JANOTOVA, B. – ORSÁK, M. – **HARANGOZO, L. – **HEGEDUSOVA, A. Safety of Potato Consumption in Slovak Region Contaminated by Heavy Metals due to Previous Mining Activity. JOURNAL OF FOOD QUALITY, 2017, roč. 2017, č. UNSP 9385716, s. 1-11. ISSN: 0146-9428.

ELIÁŠOVÁ, M. – PAZNOCHT, L. Total phenolic content and antioxidant activity of tritordeum wheat and barley. Agronomy Research, 2017, roč. Volume 15, č. Special Issue 2, s. 1287-1294. ISSN: 1406-894X.

ŽALMANOVÁ, T. – HOŠKOVÁ, K. – NEVORAL, J. – ADÁMKOVÁ, K. – **KOTT, T. – ŠULC, M. – KOTÍKOVÁ, Z. – PROKEŠOVÁ, Š. – JÍLEK, F. – **KRÁLÍČKOVÁ, M. – **PETR, J. Bisphenol S negatively affects the meiotic maturation of pig oocytes . Scientific Reports, 2017, roč. 7, č. , s. 1-11. ISSN: 2045-2322.

LACHMAN, J. – **MARTINEK, P. – KOTÍKOVÁ, Z. – ORSÁK, M. – ŠULC, M. Genetics and chemistry of pigments in wheat grain – A review. JOURNAL OF CEREAL SCIENCE, 2017, roč. 74, č. , s. 145-154. ISSN: 0733-5210.

POPOV, M. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – KOTÍKOVÁ, Z. – **STŘALKOVÁ, R. – LACHMAN, J. Content of flavan-3-ol monomers and gallic acid in grape seeds by variety and year. VITIS, 2017, roč. 56, č. 2, s. 45-48. ISSN: 0042-7500.

PŠENIČNAJA, O. – KOTÍKOVÁ, Z. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – LACHMAN, J. – PIVEC, V. – **STŘALKOVÁ, R. – **DĚDINA, M. Využití metody UHPLC-ESI/MS/MS pro stanovení polyfenolických látek typu stilbenů. Chemicke listy, 2017, roč. 111, č. 6, s. 381-387. ISSN: 0009-2770.

ŠULC, M. – KOTÍKOVÁ, Z. – PAZNOCHT, L. – PIVEC, V. – HAMOUZ, K. – LACHMAN, J. Changes in anthocyanidin levels during the maturation of color-fleshed potato (Solanum tuberosum L.) tubers. Food Chemistry, 2017, roč. 237, č. , s. 981-988. ISSN: 0308-8146.

ŠULC, M. – ELIÁŠOVÁ, M. – KOTÍKOVÁ, Z. – LACHMAN, J. Validation of a UHPLC-ESI-MS/MS Method for Anthocyanidin Quantification in Potato Tubers. Czech Journal of Food Sciences, 2017, roč. 35, č. 3, s. 223-228. ISSN: 1212-1800.

LE MINH, P. – LACHMAN, J. – KOTÍKOVÁ, Z. – ORSÁK, M. – MICHLOVÁ, T. – **MARTINEK, P. Selenium in colour-grained winter wheat and spring tritordeum. Plant, Soil and Environment, 2017, roč. 63, č. 7, s. 315-321. ISSN: 1214-1178.

**SOUKUP, O. – **STŘALKOVÁ, R. – **MIŠTOVÁ, T. – POPOV, M. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – LACHMAN, J. – **KLÍMOVÁ, B. – **KUČA, K. Polyphenolic Compound from Vitis vinifera L. have Potential for the Alzheimer Disease Treatment . Letters in Drug Design & Discovery, 2017, roč. 14, č. 7, s. 853-859. ISSN: 1570-1808.

LACHMAN, J. – HEJTMÁNKOVÁ, A. – ORSÁK, M. – POPOV, M. – **MARTINEK, P. Tocotrienols and tocopherols in colored-grain wheat, tritordeum and barley. Food Chemistry, 2018, roč. 240, č. 1 February, s. 725-735. ISSN: 0308-8146.