Laboratoř biopaliv - S38
Laboratoř je zaměřena na studium biomasy - perspektivního obnovitelného zdroje energie s velkým potenciálem. Účelem tohoto provozu je výzkum vlastností tuhých biopaliv (briket a pelet), vyrobených z různých druhů biomasy, jejich směsí, zajímavých energetických rostlin a zemědělských odpadů. Laboratoř biopaliv je vybavena moderními zařízeními jakými jsou kalorimetr, muflová pec, laboratorní sušárna, vibrační zařízení pro stanovení velikosti pevných částic, analyzátor spalin. Laboratoř je zaměřena na stanovení základních fyzikálně-mechanických a chemických parametrů (vlhkost, spalné teplo, obsah popele, velikost částic, obsah a složení emisí při spalování) podle standardů EU.
Odpovědná osoba/vedoucí: Ing. Bc. Tatiana Ivanova, Ph.D.
Briketování biomasy
Laboratorní sušárna
Stanovení spalného tepla kalorimetrickou metodou
Laboratoř technologie zpracování potravin - S10
Laboratoř je zaměřena na studium technologických postupů při zpracování potravin se zaměřením na jejich aplikovatelnost v tropických oblastech rozvojového světa. Prioritou výzkumu je konzervace potravin sušením při využití jednoduchých a ekonomicky dostupných technik s podporou obnovitelných zdrojů energie (např. solární sušení, solární vaření). Rovněž jsou zkoumány různé druhy úprav potravin před vlastním sušením a jejich vliv na organoleptické vlastnosti výsledného produktu. Laboratoř je vybavena experimentální solární sušárnou, dále klasickými elektrickými sušárnami pro provádění sušících pokusů. Kromě samotného zařízení pro realizaci experimentů je laboratoř vybavena i přístroji pro sledování procesu sušení a hodnocení kvality produktů. Jedná se především o váhy pro sledování úbytku obsahu vlhkosti, teploměry, měřidla relativní vlhkosti sušícího vzduchu, termický anemometr pro sledování rychlosti proudění sušícího vzduchu, pyranometr pro sledování radiace u solárních aplikací. Dále je zde kolorimetr pro vyhodnocení barevné diference pomocí systému CIE Lab, nebo přístroj pro stanovení vodní aktivity aw u zpracovávaných vzorků potravin. Laboratoř se zabývá i modelováním procesu sušení a vlivu různých technik ošetření potravin na jejich kvalitu.
Odpovědná osoba: Ing. Iva Kučerová, Ph.D.
Marinování masa před sušením
Solární sušárna na pozemku ČZU
Přístroje: anemometr, teplotní a vlhkostní čidla, bezkontaktní teploměr
Usušené maso