×
Katedra kvality a bezpečnosti potravin
banner

Publikace

Nejlepší publikace

The in vitro and in situ effect of selected essential oils in vapour phase against bread spoilage toxicogenic aspergilli Food Control | DOI:10.1016/j.foodcont.2019.107007


1H NMR chemometric models for classification of Czech wine type and  variety Food Chemistry | 10.1016/j.foodchem.2020.127852


PEI-coated PLA nanoparticles to enhance the antimicrobial activity of carvacrol Food Chemistry | 10.1016/j.foodchem.2020.127131


Stress response of Escherichia  coli to essential oil components –  insights on low-molecular-weight  proteins from MALDI-TOF SCiENTiFiC RePORTS | DOI:10.1038/s41598-018-31255-2


Selected essential oil vapours inhibit growth of Aspergillus spp. in oats with improved consumer acceptability Industrial Crops and Products | DOI:10.1016/j.indcrop.2016.11.044





Článek v odborném periodiku

TAUCHEN, J. – KOKOŠKA, L. The chemistry and pharmacology of Edelweiss: a review. Phytochemistry Reviews, 2017, roč. 16, č. 2, s. 295-308. ISSN: 1568-7767.

MALIK, J. – TAUCHEN, J. – **LANDA, P. – **KUTIL, Z. – MARŠÍK, P. – KLOUČEK, P. – HAVLÍK, J. – KOKOŠKA, L. In vitro antiinflammatory and antioxidant potential of root extracts from Ranunculaceae species. South African Journal of Botany, 2017, roč. 109, č. neuvedeno, s. 128-137. ISSN: 0254-6299.

**MARŠÍK, P. – **REZEK, J. – **ŽIDKOVÁ, M. – **KRAMULOVÁ, B. – TAUCHEN, J. – **VANĚK, T. Non-steroidal anti-inflammatory drugs in the watercourses of Elbe basin in Czech Republic. Chemosphere, 2017, roč. 171, č. , s. 97-105. ISSN: 0045-6535.

**LANGHANSOVÁ, L. – **LANDA, P. – **KUTIL, Z. – TAUCHEN, J. – **MARŠÍK, P. – **REZEK, J. – **LOU, J. – **YUN, Z. – **VANĚK, T. Myrica rubra leaves as a potential source of a dual 5-LOX/COX inhibitor. FOOD AND AGRICULTURAL IMMUNOLOGY, 2017, roč. 28, č. 2, s. 343-353. ISSN: 0954-0105.

BOŽIK, M. – NOVÝ, P. – KLOUČEK, P. Chemical composition & antimicrobial activity of cinnamon, thyme, oregano & clove essential oils against plant pathogenic bacteria. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, 2017, roč. 65, č. 4, s. 1129-1134. ISSN: 1211-8516.

**BUREŠ, D. – **BARTOŇ, PH.D., I. – KOTRBA, R. – KUDRNÁČOVÁ, E. Kvalita masa farmově chovaných jelenů a daňků. Náš chov, 2017, roč. 76, č. 1, s. 72-74. ISSN: 0027-8068.

VOLŠTÁTOVÁ, T. – MARŠÍK, P. – RADA, V. – GEIGEROVÁ, M. – HAVLÍK, J. Effect of apple extracts and selective polyphenols on the adhesion of potential probiotic strains of Lactobacillus gasseri R and Lactobacillus casei FMP. Journal of Functional Foods, 2017, roč. 35, č. , s. 391-397. ISSN: 1756-4646.

BOŽIK, M. – NOVÝ, P. – KLOUČEK, P. Susceptibility of postharvest pathogens to essential oils. Scientia Agriculturae Bohemica, 2017, roč. 48, č. 3, s. 103-111. ISSN: 1211-3174.

RONDEVALDOVÁ, J. – NOVÝ, P. – **URBAN, J. – KOKOŠKA, L. Determination of anti-staphylococcal activity of thymoquinone in combinations with antibiotics by checkerboard method using EVA capmatTM as a vapor barrier. Arabian Journal of Chemistry, 2017, roč. 10, č. 4, s. 566-572. ISSN: 1878-5352.

BUREŠ, D. – **HOFFMAN, L. – KOTRBA, R. Chov, produkce a zpracování masa nedomestikovaných zvířat v Jihoafrické republice. Maso, 2017, roč. 28, č. 6, s. 20-24. ISSN: 1210-4086.

**BUREŠ, D. – **BARTOŇ, PH.D., I. – KOTRBA, R. – KUDRNÁČOVÁ, E. – CEACERO HERRADOR, F. Vliv výživy na intenzitu růstu, složení jatečného těla a kvalitu masa daňků evropských z farmového chovu. Maso, 2017, roč. 28, č. 6, s. 4-8. ISSN: 1210-4086.

HAVLÍK, J.; idPublikace = 69380; Název: Reclassification of Eubacterium rectale (Prévot et al., 1967) in a new genus Agathobacter gen. nov., as Agathobacter rectalis comb. nov., within the family Lachnospiraceae, and description of Agathobacter ruminis sp. nov., from the rumen.-- Neexistuje podtyp publikace --

HRONCOVÁ, Z. – HAVLÍK, J. – STANKOVÁ, L. – HÁJKOVÁ, Š. – TITĚRA, D. – RADA, V. Repellence and attraction of Apis mellifera foragers by nectar alkaloids. Scientia Agriculturae Bohemica, 2016, roč. 47, č. 1, s. 14-17. ISSN: 1211-3174.

VOLŠTÁTOVÁ, T. – HAVLÍK, J. – POTŮČKOVÁ, M. – GEIGEROVÁ, M. Milk digesta and milk protein fractions influence the adherence of Lactobacillus gasseri R and Lactobacillus casei FMP to human cultured cells. Food & Function, 2016, roč. 7, č. 8, s. 3531-3538. ISSN: 2042-6496.

**TOMÁŠEK, O. – **GABRIELOVÁ, B. – **KAČER, P. – MARŠÍK, P. – SVOBODOVÁ, J. – **SYSLOVÁ, K. – **VINKLER, M. – **ALBRECHT, T. Opposing effects of oxidative challenge and carotenoids on antioxidant status and condition dependent sexual signalling. Scientific Reports, 2016, roč. 6, č. , s. 1-9. ISSN: 2045-2322.

KUBATKA, P. – KELLO, M. – KAJO, K. – KRUZLIAK, P. – VÝBOHOVÁ, D. – ŠMEJKAL, K. – MARŠÍK, P. – ZULLI, A. – GONCIOVÁ, G. – MOJŽIŠ, J. – KAPINOVÁ, A. – MURIN, R. – PÉČ, M. – ADAMKOV, M. – PRZYGODZKI, R. Young Barley Indicates Antitumor Effects in Experimental Breast Cancer In Vivo and In Vitro. NUTRITION AND CANCER-AN INTERNATIONAL JOURNAL, 2016, roč. 68, č. 4, s. 611-621. ISSN: 0163-5581.

FRAŇKOVÁ, A. – ŠMÍD, J. – BERNARDOS, A. – FINKOUSOVÁ, A. – MARŠÍK, P. – NOVOTNÝ, D. – LEGAROVÁ, V. – PULKRÁBEK, J. – KLOUČEK, P. The antifungal activity of essential oils in combination with warm air flow against postharvest phytopathogenic fungi in apples. Food Control, 2016, roč. 68, č. , s. 62-68. ISSN: 0956-7135.

RŮŽIČKOVÁ, P. – SZÁKOVÁ, J. – HAVLÍK, J. – TLUSTOŠ, P. The effect of soil risk element contamination level on the element contents in Ocimum basilicum L.. Archives of Environmental Protection, 2015, roč. 41, č. 2, s. 47-53. ISSN: 0324-8461.

RONDEVALDOVÁ, J. – NOVÝ, P. – KOKOŠKA, L. In vitro Combinatory Antimicrobial Effect of Plumbagin with Oxacillin and Tetracycline against Staphylococcus aureus. ..., 2015, roč. 29, č. 1, s. 144-147. ISSN: N.

TAUCHEN, J. – MARŠÍK, P. – KVASNICOVÁ, M. – MAGHRADZE, D. – KOKOŠKA, L. – VAŇEK, T. – LANDA, P. In vitro antioxidant activity and phenolic composition of Georgian, Central and West European wines. JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS, 2015, roč. 41, č. , s. 113-121. ISSN: 0889-1575.

HAVLÍK, J.; idPublikace = 69424; Název: Vietnamská kuchyně - 2. část-- Neexistuje podtyp publikace --

LOČÁREK, M. – NOVÁKOVÁ, J. – KLOUČEK, P. – HOŠŤÁLKOVÁ, A. – KOKOŠKA, L. – GÁBRLOVÁ, L. – ŠAFRATOVÁ, M. – OPLETAL, D. – CAHLÍKOVÁ, L. Antifungal and antibacterial activity of extracts and alkaloids of selected Amaryllidaceae species. Natural Product Communications, 2015, roč. 10, č. 9, s. 1537-1540. ISSN: 1934-578X.

NOVÝ, P. – DAVIDOVÁ, H. – SERRANO ROJERO, C. – RONDEVALDOVÁ, J. – PULKRÁBEK, J. – KOKOŠKA, L. Composition and Antimicrobial Activity of Euphrasia rostkoviana Hayne Essential Oil. Evidence-based Complementary and Alternative Medicine, 2015, roč. 2015, č. ID 734101, s. 1-5. ISSN: 1741-427X.

FRAŇKOVÁ, A. – ŠMÍD, J. – KLOUČEK, P. – PULKRÁBEK, J. Enhanced antibacterial effectiveness of essential oils vapors in low pressure environment. Food Control, 2014, roč. 35, č. 1, s. 14-17. ISSN: 0956-7135.

HAVLÍK, J. Antioxidanty v ovoci a zelenině - jak správně naplnit spotřební koš?. Výživa a potraviny, 2014, roč. 2014, č. 1, s. 10-12. ISSN: 1211-846X.

OPLETAL, D. – LOČÁREK, M. – FRAŇKOVÁ, A. – CHLEBEK, J. – ŠMÍD, J. – HOŠŤÁLKOVÁ, A. – ŠAFRATOVÁ, M. – HULCOVÁ, D. – KLOUČEK, P. – ROZKOT, M. – CAHLÍKOVÁ, L. Antimicrobial activity of extracts and isoquinoline alkaloids of selected papaveraceae plants. Natural Product Communications, 2014, roč. 9, č. 12, s. 1709-1712. ISSN: 1934-578X.

NGUON, S. – NOVÝ, P. – KOKOŠKA, L. Potentiation of the in vitro Antistaphylococcal Effect of Oxacillin and Tetracycline by the Anti-Inflammatory Drug Diacetyl Rhein. CHEMOTHERAPY, 2014, roč. 59, č. 6, s. 447-452. ISSN: 0009-3157.

HAVLÍK, J. Vietnamská kuchyně (1. část). ..., 2014, roč. 69, č. 6, s. 160-162. ISSN: N.

HAVLÍK, J. – VOLŠTÁTOVÁ, T. Mléko jako potravina v těhotenství a při kojení. Výživa a potraviny, 2014, roč. 69, č. 2, s. 40-42. ISSN: 1211-846X.

FRAŇKOVÁ, A. – MAROUNEK, M. – MOZROVÁ, V. – WEBER, J. – KLOUČEK, P. – LUKEŠOVÁ, D. Antibacterial activities of plant-derived compounds and essential oils towards Cronobacter sakazakii and Cronobacter malonaticus. Foodborne Pathogens and Disease, 2014, roč. 11, č. 10, s. 795-797. ISSN: 1535-3141.

FRAŇKOVÁ, A. – ŠMÍD, J. – KLOUČEK, P. – PULKRÁBEK, J. Enhanced antibacterial effectiveness of essential oils vapors in low pressure environment. Food Control, 2013, roč. 35, č. 1, s. 14-17. ISSN: 0956-7135.

LEUNER, O. – HAVLÍK, J. – BUDĚŠÍNSKÝ, M. – VRKOSLAV, V. – CHU, J. – BRADSHAW, T. – HUMMELOVÁ, J. – MIKSATKOVA, P. – LAPČÍK, O. – VALTEROVÁ, I. – KOKOŠKA, L. Cytotoxic Constituents of Pachyrhizus tuberosus from Peruvian Amazon. Natural Product Communications, 2013, roč. 8, č. 10, s. 1423-1426. ISSN: 1934-578X.

HAVLÍK, J. – HRONCOVÁ, Z. Med ve výživě i léčbě. Výživa a potraviny, 2013, roč. 68, č. 3, s. 79-81. ISSN: 1211-846X.

LEGAROVÁ, V. Mléko ve výživě člověka. Mlékařské listy - Zpravodaj, 2012, roč. 23, č. 134, s. 13-15. ISSN: 1212-950X.

LEGAROVÁ, V.; idPublikace = 56747; Název: Senzorická analýza syrovátkových nápojů-- Neexistuje podtyp publikace --

LEGAROVÁ, V.; idPublikace = 56749; Název: Laktóza a její deriváty-- Neexistuje podtyp publikace --

VALTEROVÁ, B. – SZÁKOVÁ, J. – KOPLÍK, R. – HAVLÍK, J. – TLUSTOŠ, P. – MESTEK, O. Frakcionace a speciace As, Cd, a Zn v nadzemní biomase penízku modravého (Thlaspi cearulescens J. & C. Presl). Chemicke listy, 2012, roč. 106, č. 5, s. 392-397. ISSN: 0009-2770.

LEGAROVÁ, V. Fermentace syrovátky bakteriemi mléčného kvašení. ..., 2011, roč. 22, č 128, s. 16-17.

LEGAROVÁ, V.; idPublikace = 53315; Název: Syrovátkové nápoje-- Neexistuje podtyp publikace --

LEGAROVÁ, V. Sýry a jejich podávání. Mlékařské listy - Zpravodaj, 2010, roč. 118, č. 118, s. 16 - 18. ISSN: 1212-950X.

FAMĚRA, O. – RILJÁKOVÁ, B. – HÁLOVÁ, I. Tvrdost zrna pšenice jako ukazatel charakteristiky mletí. Obilnářské listy, 2010, roč. 18, č. 3, s. 67 - 71. ISSN: 1212-138X.

SZÁKOVÁ, J. – HAVLÍK, J. – VALTEROVÁ, B. – TLUSTOŠ, P. – GOESSLER, W. The contents of risk elements, arsenic speciation, and possible interactions of elements and betalains in beetroot (Beta vulgaris, L.) growing in contaminated soil. Central European Journal of Biology - Online version, 2010, roč. 5, č. 5, s. 692 - 701. ISSN: 1895-104X.

HAVLÍK, J. – DOSKOČIL, I. – KOČÍ, M. – MACHÁLKOVÁ, L. – MRÁČKOVÁ, M. – ŘÍHA, V. Antioxidanty pro snížení negativního působení mykotoxinů v krmivech. Krmivářství, 2010, roč. 14, č 6, s. 20-21. ISSN: 1212-9992.

HAVLÍK, J. Byliny pro selata po odstavu. Krmivářství, 2010, roč. 14, č 12, s. 22-22. ISSN: 1212-9992.

HAVLÍK, J. – DE LA HUEBRA TEJEDOR, R. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – FERNÁNDEZ, J. – ŠIMONOVÁ, J. – MELICH, M. – RADA, V. Xanthine oxidase inhibitory properties of Czech medicinal plants. Journal Of Ethnopharmacology, 2010, roč. 132, č. 2, s. 461 - 465. ISSN: 0378-8741.

SODAEIZADEH, H. – RAFIEIOLHOSSAINI, M. – HAVLÍK, J. – VAN DAMME, P. Allelopathic activity of different plant parts of Peganum harmala L. and identification of their growth inhibitors substances. Plant Growth Regulation, 2009, roč. 59, č. 3, s. 227 - 236. ISSN: 0167-6903.

NEJEDLÁ, E. – PEGOVÁ, A. – POŠTOVÁ, B. – PALKOVÁ, A. – PAVLOVÁ, Z. – HAVLÍK, J. Betain - aditivum ve výživě prasat. Krmivářství, 2009, roč. 13, č. 5, s. 15 - 17. ISSN: 1212-9992.

CAPOUCHOVÁ, I. – FAMĚRA, O. Storage protein composition of winter wheat from organic farming. Scientia Agriculturae Bohemica, 2008, roč. 39, č. 1, s. 6 - 11. ISSN: 1211-3174.

CAPOUCHOVÁ, I. – PETR, J. – FAMĚRA, O. Effect of organic wheat cultivation in wider rows on grain yield and quality. Scientia Agriculturae Bohemica, 2008, roč. 39, č. 1, s. 1 - 5. ISSN: 1211-3174.

JEURISSEN, S. – CLAASSEN, F. – HAVLÍK, J. – BOUWMANS, E. – CNUBBEN, N. – SUDHÖLTER, E. – RIETJENS, I. – VAN BEEK, T. Development of an on-line high performance liquid chromatography detection system for human cytochrome P450 1A2 inhibitors in extracts of natural products. Journal of Chromatography A, 2007, roč. 1141, č. 1, s. 1 - 0. ISSN: 0021-9673.

CAPOUCHOVÁ, I. – PETR, J. – FAMĚRA, O. The effect of organic and conventional growing systems on quality and storage protein composition of winter wheat. Plant, Soil and Environment, 2007, roč. 53, č. 11, s. 499 - 505. ISSN: 1214-1178.

Odborná monografie

PROCHÁZKA, P. – FRAŇKOVÁ, A. – ŘEHOŘ, J. – VOSTŘEL, J. – TAUCHEN, J. Použití chmelového extraktu a tymiánové silice v ochraně chmele proti plísni chmelové. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, 2021, 55s. ISBN 978-80-87111-89-5.

Kapitoly v odborné knize

HAVLÍK, J. – **EDWARDS, C. Non-extractable Polyphenols and Carotenoids: Importance in Human Nutrition and Health. Cambridge, United Kingdom: Royal Society of Chemistry, 2018, 382s. ISBN 978-1-78801-106-8. Non-extractable Polyphenols and the Gut Microbiome, s. 241-262.

CAPOUCHOVÁ, I. Pšenice - od genomu po rohlík. České Budějovice: Kurent, s.r.o., 2008. 1s. ISBN 978-80-87111-12-3. s. Rozdíl ve skladbě zásobních bílkovin a kvalitě pšenice z ekologického a konvenčního způsobu pěstování, s. 137 - 143.

CAPOUCHOVÁ, I. Pšenice - od genomu po rohlík. České Budějovice: Kurent, s.r.o., 2008. 1s. ISBN 978-80-87111-12-3. s. Vliv pěstitelské technologie na jakost hybridní pšenice, s. 164 - 169.

Patent

KLOUČEK, P. – BOŽIK, M. – **MARTINEZ-MANEZ, R. – **BERNARDOS, A. Mezoporézní materiál na bázi oxidu křemičitého pro řízené uvolňování aktivních látek a jeho použití. -- Neuvedený název vydavatele --. PV2016-735. 26.05.2021.

**BERNARDOS, A. – **MARTINEZ-MANEZ, R. – KLOUČEK, P. – BOŽIK, M. MESOPOROUS SILICA MATERIALS FOR THE CONTROLLED RELEASE OF ACTIVE SUBSTANCES AND THEIR APPLICATIONS. -- Neuvedený název vydavatele --. EP3544594. 23.07.2021.

Certifikované metodiky

KEJDOVÁ RYSOVÁ, L. – **CEJNAR, P. – **HANUŠ, O. – BOŽIK, M. – LEGAROVÁ, V. – **NEJESCHLEBOVÁ, H. – **NĚMEČKOVÁ, I. Detekce falšování kozího a ovčího mléka kravským mlékem metodou MALDI-TOF MS, Detection of goat and sheep milk adulteration with cow's milk by MALDI-TOF MS, , 2022, XX - Nepřiřazeno, A - Certifikovaná metodika (NmetC), 1920222-V5, Státní veterinární správa, IČO: 00018562, 22. 4. 2022, kontrola bezpečnosti potravin, C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů, Státní veterinární správa a oponenti, 17.05.2022,

**HYRŠL, P. – **DOBEŠ, P. – HAVLÍK, J. – **DANIHILÍK, J. – TITĚRA, D. – **VINŠOVÁ, H. – **KAMLER, M. Správná praxe a kvalita krmení včel pro úspěšné přezimování, Correct praxis and food quality for successful honey bee overwintering, honey bee; Apis melllifera; overwintering, 2018, XX - Nepřiřazeno, A - Certifikovaná metodika (NmetC), QJ1610248V003 , Výživa včelstev je stejná u včelstev v malochovu i v profesionálním chovu. Optimální podmínky teplotní i výživové při vývoji plodu jsou předpokladem, aby si včelstvo mohlo vychovat potřebný počet jedinců specializovaných na potřeby včelstva v příslušném ročním období. Klíčové je množství dlouhověkých včel líhnoucích se z červencového a srpnového plodu, které musí ve včelstvu přečkat až do jara. Poznatky publikované v této metodice může využít každý chovatel včel, který se snaží o správnou chovatelskou praxi předcházející zbytečným ztrátám včelstev., Předložená metodika mj. ukazuje, že při chovu včel nelze šetřit na kvalitě krmiv ani na čase, který chovatel věnuje péči o včelstva. Pokud v důsledku špatné chovatelské praxe včelstvo zeslábne, stává se náchylnější k nemocem a nepříznivých vlivům z prostředí. Sníží se i jeho produkce a včelařům výnos z její realizace. Každý zbytečný úhyn včelstva představuje též velkou škodu na opylovací činnosti včel. Včelstvo, nepočítaje hodnotu opylovací činnosti, má tržní cenu asi 5000 Kč. Pokud aplikace publikovaných poznatků tohoto projektu pomůže snížit ztráty včelstev o půl procenta, představuje to hodnotu 13 mil. Kč ročně, což je více než dvojnásobek nákladů celého projektu., C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů, Ministerstvo zemědělství,, 31.12.2018,

DVOŘÁČEK, V. – FAMĚRA, O. – SEDLÁČEK, T. – PAPOUŠKOVÁ, L. – HÁLOVÁ, I. – HERMUTH, J. – RILJÁKOVÁ, B. – DOTLAČIL, L. Využití metody retenční kapacity mouky pro predikci technologické kvality pšenice v České republice, The use of solvent retention capacity test for prediction of wheat technological quality in the Czech Republic, wheat, SRC test, method, 2012, GM - Potravinářství, A - Uplatněná certifikovaná metodika, Metodika pro praxi, 76703/2012, využití v laboratořích - šlechtění pšenice, mlýny, pekárny, výzkumné ústavy a univerzity se zemědělským a potravinářským zaměřením, A - Výsledek využívá pouze poskytovatel, Ministerstvo zemědělství ČR - odbor rostlinných komodit, 76703/2012