×
Katedra kvality a bezpečnosti potravin
banner

Publikace

Nejlepší publikace

The in vitro and in situ effect of selected essential oils in vapour phase against bread spoilage toxicogenic aspergilli Food Control | DOI:10.1016/j.foodcont.2019.107007


1H NMR chemometric models for classification of Czech wine type and  variety Food Chemistry | 10.1016/j.foodchem.2020.127852


PEI-coated PLA nanoparticles to enhance the antimicrobial activity of carvacrol Food Chemistry | 10.1016/j.foodchem.2020.127131


Stress response of Escherichia  coli to essential oil components –  insights on low-molecular-weight  proteins from MALDI-TOF SCiENTiFiC RePORTS | DOI:10.1038/s41598-018-31255-2


Selected essential oil vapours inhibit growth of Aspergillus spp. in oats with improved consumer acceptability Industrial Crops and Products | DOI:10.1016/j.indcrop.2016.11.044





Článek v odborném periodiku

HAVLÍK, J. – DOSKOČIL, I. Zemědělství v zásobení populace selenem. ..., 2013, roč. 68, č. 1, s. 2-4. ISSN: N.

LEUNER, O. – HAVLÍK, J. – HUMMELOVÁ, J. – PROKUDINA, E. – NOVÝ, P. – KOKOŠKA, L. Distribution of isoflavones and coumestrol in neglected tropical and subtropical legumes. Journal of the Science of Food and Agriculture, 2013, roč. 93, č. 3, s. 575-579. ISSN: 0022-5142.

FRAŇKOVÁ, A. – ŠMÍD, J. – KLOUČEK, P. – PULKRÁBEK, J. Enhanced antibacterial effectiveness of essential oils vapors in low pressure environment. Food Control, 2013, roč. 35, č. 1, s. 14-17. ISSN: 0956-7135.

LEUNER, O. – HAVLÍK, J. – BUDĚŠÍNSKÝ, M. – VRKOSLAV, V. – CHU, J. – BRADSHAW, T. – HUMMELOVÁ, J. – MIKSATKOVA, P. – LAPČÍK, O. – VALTEROVÁ, I. – KOKOŠKA, L. Cytotoxic Constituents of Pachyrhizus tuberosus from Peruvian Amazon. Natural Product Communications, 2013, roč. 8, č. 10, s. 1423-1426. ISSN: 1934-578X.

KILLER, J. – SEDLÁČEK, I. – RADA, V. – HAVLÍK, J. – KOPEČNÝ, J. Reclassification of Bifidobacterium stercoris Kim et al. 2010 as a later heterotypic synonym of Bifidobacterium adolescentis. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology, 2013, roč. 63, č. 11, s. 4350-4353. ISSN: 1466-5026.

HAVLÍK, J. – HRONCOVÁ, Z. Med ve výživě i léčbě. Výživa a potraviny, 2013, roč. 68, č. 3, s. 79-81. ISSN: 1211-846X.

KILLER, J. – MRÁZEK, J. – BUNEŠOVÁ, V. – HAVLÍK, J. – KOPPOVÁ, I. – BENADA, O. – RADA, V. – KOPEČNÝ, J. – VLKOVÁ, E. Pseudoscardovia suis gen. nov., sp. nov., a new member of the family Bifidobacteriaceae isolated from the digestive tract of wild pigs (Sus scrofa). Systematic and Applied Microbiology, 2013, roč. 36, č. 1, s. 11-16. ISSN: 0723-2020.

NOVÝ, P. – RONDEVALDOVÁ, J. – KOUŘIMSKÁ, L. – KOKOŠKA, L. Synergistic interactions of epigallocatechin gallate and oxytetracycline against various drug resistant Staphylococcus aureus strains in vitro. PHYTOMEDICINE, 2013, roč. 20, č. 5, s. 432-435. ISSN: 0944-7113.

KOUŘIMSKÁ, L. – CHRPOVÁ, D. – NOVÝ, P. – PÁNEK, J. The effect of concentration on the antioxidant activity of selected culinary herbs. Journal of Medicinal Plants Research, 2013, roč. 7, č. 13, s. 766-771. ISSN: 1996-0875.

KOUŘIMSKÁ, L. – PANOVSKÁ, Z. – LEGAROVÁ, V. – PACÁKOVÁ, Z. Correlation of sensory and physicochemical properties of selected apple cultivars. Acta Alimentaria, 2013, roč. 42, č. 2, s. 208-219. ISSN: 0139-3006.

ROČKOVÁ, Š. – RADA, V. – HAVLÍK, J. – ŠVEJSTIL, R. – VLKOVÁ, E. – BUNEŠOVÁ, V. – JANDA, K. – PROFOUSOVÁ, I. Growth of bifidobacteria in mammalian milk. Czech Journal of Animal Science, 2013, roč. 58, č. 3, s. 99-105. ISSN: 1212-1819.

KLOUČEK, P. – ŠMÍD, J. – FRAŇKOVÁ, A. – KOKOŠKA, L. – VALTEROVÁ, I. – PAVELA, R. Fast screening method for assessment of antimicrobial activity of essential oils in vapor phase. Food Research International, 2012, roč. 47, č. 2, s. 161-165. ISSN: 0963-9969.

LEGAROVÁ, V. Mléko ve výživě člověka. Mlékařské listy - Zpravodaj, 2012, roč. 23, č. 134, s. 13-15. ISSN: 1212-950X.

LEGAROVÁ, V.; idPublikace = 56747; Název: Senzorická analýza syrovátkových nápojů-- Neexistuje podtyp publikace --

LEGAROVÁ, V.; idPublikace = 56749; Název: Laktóza a její deriváty-- Neexistuje podtyp publikace --

KOKOŠKA, L. – URBANOVÁ, K. – KLOUČEK, P. – NEDOROSTOVÁ, L. – POLESNÁ, L. – MALÍK, J. – JIROŠ, P. – HAVLÍK, J. – VADLEJCH, J. – VALTEROVÁ, I. Essential Oils in the Ranunculaceae Family: Chemical Composition of Fractions hydrodistilled from Consolida regalis, Delphinium elatum, Nigella hispanica, and N. nigellastrum Seeds. CHEMISTRY & BIODIVERSITY, 2012, roč. 9, č. 1, s. 151-161. ISSN: 1612-1872.

TÁBORSKÝ, J. – KUNT, M. – KLOUČEK, P. – LACHMAN, J. – ZELENÝ, V. – KOKOŠKA, L. Identification of potential sources of thymoquinone and related compounds in Asteraceae, Cupressaceae, Lamiaceae, and Ranunculaceae families. Central European Journal of Chemistry, 2012, roč. 10, č. 6, s. 1899-1906. ISSN: 1895-1066.

GÜZELER, N. – KOUŘIMSKÁ, L. – LEGAROVÁ, V. Tradiční turecké mléčné výrobky. Mlékařské listy - Zpravodaj, 2012, roč. 23, č. 134, s. 15-19. ISSN: 1212-950X.

MELNIKOVOVÁ, I. – HAVLÍK, J. – FERNANDEZ CUSIMEMENI, E. – MILELLA, L. Macamides and fatty acids content comparison in maca cultivated plant under field conditions and greenhouse. Boletin Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromaticas, 2012, roč. 11, č. 5, s. 420-427. ISSN: 0717-7917.

VALTEROVÁ, B. – SZÁKOVÁ, J. – KOPLÍK, R. – HAVLÍK, J. – TLUSTOŠ, P. – MESTEK, O. Frakcionace a speciace As, Cd, a Zn v nadzemní biomase penízku modravého (Thlaspi cearulescens J. & C. Presl). Chemicke listy, 2012, roč. 106, č. 5, s. 392-397. ISSN: 0009-2770.

BANOUT, J. – EHL, P. – HAVLÍK, J. – LOJKA, B. – POLESNÝ, Z. – VERNER, V. Design and performance evaluation of a Double-pass solar drier for drying of red chilli (Capsicum annum L.). Solar Energy, 2011, roč. 85, č. 3, s. 506-515. ISSN: 0038-0925X.

NOVÝ, P. – URBAN, J. – LEUNER, O. – VADLEJCH, J. – KOKOŠKA, L. In vitro synergistic effects of baicalin with oxytetracycline and tetracycline against Staphylococcus aureus. Journal of Antimicrobial Chemotherapy, 2011, roč. 66, č 6, s. 1298-1300. ISSN: 0305-7453.

LEGAROVÁ, V. Fermentace syrovátky bakteriemi mléčného kvašení. ..., 2011, roč. 22, č 128, s. 16-17.

LEGAROVÁ, V. – KOUŘIMSKÁ, L. Metody sledování změn obsahu laktosy a dalších analytů během fermentace syrovátky. Chemicke listy, 2011, roč. 105, č 11, s. 869-873. ISSN: 0009-2770.

VLKOVÁ, M. – POLESNÝ, Z. – VERNER, V. – BANOUT, J. – DVOŘÁK, M. – HAVLÍK, J. – LOJKA, B. – EHL, P. – KRAUSOVÁ, J. Ethnobotanical knowledge and agrobiodiversity in subsistence farming: case study of home gardens in Phong My commune, central Vietnam. Genetic Resources and Crop Evolution, 2011, roč. 58, č. 5, s. 629-644. ISSN: 0925-9864.

LEGAROVÁ, V.; idPublikace = 53315; Název: Syrovátkové nápoje-- Neexistuje podtyp publikace --

TAUCHEN, J. – LOJKA, B. – HLÁSNÁ ČEPKOVÁ, P. – SVOBODOVÁ, E. – DVOŘÁKOVÁ, Z. – ROLLO, A. Morphological and genetic diversity of Calycophyllum spruceanum (Benth) K. Schum (Rubiaceae) in Peruvian Amazon. Agricultura tropica et subtropica, 2011, roč. 44, č. 4, s. 212-218. ISSN: 0231-5742.

NEDOROSTOVÁ, L. – KLOUČEK, P. – URBANOVÁ, K. – KOKOŠKA, L. – ŠMÍD, J. – URBAN, J. – VALTEROVÁ, I. – ŠTOLCOVÁ, M. Antibacterial effect of essential oil vapours against different strains of Staphylococcus aureus, including MRSA. Flavour and Fragrance Journal, 2011, roč. 26, č 6, s. 403-407. ISSN: 0882-5734.

KILLER, J. – KOPEČNÝ, J. – MRÁZEK, J. – KOPPOVÁ, I. – HAVLÍK, J. – BENADA, O. – KOTT, T. Bifidobacterium actinocoloniiforme sp nov and Bifidobacterium bohemicum sp nov., from the bumblebee digestive tract. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology, 2011, roč. 61, č. 6, s. 1315-1321. ISSN: 1466-5026.

FLESAR, J. – HAVLÍK, J. – KLOUČEK, P. – RADA, V. – TITĚRA, D. – BEDNÁŘ, M. – STROPNICKÝ, M. – KOKOŠKA, L. In vitro growth-inhibitory effect of plant-derived extracts and compounds against Paenibacillus larvae and their acute oral toxicity to adult honey bees. Veterinary Microbiology, 2010, roč. 145, č 1-2, s. 129-133. ISSN: 0378-1135.

LEGAROVÁ, V. Sýry a jejich podávání. Mlékařské listy - Zpravodaj, 2010, roč. 118, č. 118, s. 16 - 18. ISSN: 1212-950X.

LEGAROVÁ, V. – KOUŘIMSKÁ, L. The effect of kappa-casein genotype on the quality of milk and fresh cheese. Scientia Agriculturae Bohemica, 2010, roč. 41, č. 4, s. 213 - 217. ISSN: 1211-3174.

FAMĚRA, O. – RILJÁKOVÁ, B. – HÁLOVÁ, I. Tvrdost zrna pšenice jako ukazatel charakteristiky mletí. Obilnářské listy, 2010, roč. 18, č. 3, s. 67 - 71. ISSN: 1212-138X.

BANOUT, J. – HAVLÍK, J. – KULÍK, M. – KLOUČEK, P. – LOJKA, B. – VALTEROVÁ, I. Effect of solar drying on the composition of essential oil of sacha culantro (Eryngium foetidum L.) grown in the Peruvian Amazon.. Journal of Food Process Engineering, 2010, roč. 33, č. 1, s. 83 - 103. ISSN: 0145-8876.

LEGAROVÁ, V. – KOUŘIMSKÁ, L. Sensory quality evaluation of whey-based beverages. Mljekarstvo, 2010, roč. 60, č. 4, s. 280 - 287. ISSN: 0026-704X.

SZÁKOVÁ, J. – HAVLÍK, J. – VALTEROVÁ, B. – TLUSTOŠ, P. – GOESSLER, W. The contents of risk elements, arsenic speciation, and possible interactions of elements and betalains in beetroot (Beta vulgaris, L.) growing in contaminated soil. Central European Journal of Biology - Online version, 2010, roč. 5, č. 5, s. 692 - 701. ISSN: 1895-104X.

HAVLÍK, J. – PLACHÝ, V. – FERNÁNDEZ, J. – RADA, V. Dietary purines in vegetarian meat analogues. Journal of the Science of Food and Agriculture, 2010, roč. 90, č 14, s. 2352-2357. ISSN: 0022-5142.

HAVLÍK, J. – DOSKOČIL, I. – KOČÍ, M. – MACHÁLKOVÁ, L. – MRÁČKOVÁ, M. – ŘÍHA, V. Antioxidanty pro snížení negativního působení mykotoxinů v krmivech. Krmivářství, 2010, roč. 14, č 6, s. 20-21. ISSN: 1212-9992.

HAVLÍK, J. Byliny pro selata po odstavu. Krmivářství, 2010, roč. 14, č 12, s. 22-22. ISSN: 1212-9992.

DUBNÁ, S. – RADA, V. – VLKOVÁ, E. – HOŘEJŠOVÁ, V. – HAVLÍK, J. Growth of bifidobacteria in a fermented wheat germ medium. Acta Alimentaria, 2010, roč. 39, č. 3, s. 293 - 298. ISSN: 0139-3006.

KILLER, J. – KOPEČNÝ, J. – MRÁZEK, J. – HAVLÍK, J. – KOPPOVÁ, I. – BENADA, J. – RADA, V. – KOFROŇOVÁ, O. Bombiscardovia coagulans gen. nov., sp. nov., a new member of the family Bifidobacteriaceae isolated from the digestive tract if bumblees. Systematic and Applied Microbiology, 2010, roč. 33, č 155, s. 359-366. ISSN: 0723-2020.

HAVLÍK, J. – DE LA HUEBRA TEJEDOR, R. – HEJTMÁNKOVÁ, K. – FERNÁNDEZ, J. – ŠIMONOVÁ, J. – MELICH, M. – RADA, V. Xanthine oxidase inhibitory properties of Czech medicinal plants. Journal Of Ethnopharmacology, 2010, roč. 132, č. 2, s. 461 - 465. ISSN: 0378-8741.

HAVLÍK, J. – BUDĚŠÍNSKÝ, M. – KLOUČEK, P. – KOKOŠKA, L. – VALTEROVÁ, I. – VAŠÍČKOVÁ, S. – ZELENÝ, V. Norsesquiterpene hydrocarbon, chemical composition and antimicrobial activity of Rhaponticum carthamoides root essential oil. Phytochemistry, 2009, roč. 70, č. 3, s. 414 - 418. ISSN: 0031-9422.

LANDA, P. – MARŠÍK, P. – HAVLÍK, J. – KLOUČEK, P. – VANĚK, T. – KOKOŠKA, L. Evaluation of antimicrobial and anti-inflammatory activities of seed extracts from six Nigella species. Journal of Medicinal Food, 2009, roč. 12, č. 2, s. 408 - 415. ISSN: 1096-620X.

KLOUČEK, P. – KOKOŠKA, L. – ŠTOLCOVÁ, M. – PULKRÁBEK, J. Antimicrobial properties of selected essential oils in vapour phase against foodborne bacteria. Food Control, 2009, roč. 20, č. 2, s. 157 - 160. ISSN: 0956-7135.

SODAEIZADEH, H. – RAFIEIOLHOSSAINI, M. – HAVLÍK, J. – VAN DAMME, P. Allelopathic activity of different plant parts of Peganum harmala L. and identification of their growth inhibitors substances. Plant Growth Regulation, 2009, roč. 59, č. 3, s. 227 - 236. ISSN: 0167-6903.

KILLER, J. – KOPEČNÝ, J. – MRÁZEK, J. – RADA, V. – BENADA, J. – KOPPOVÁ, I. – HAVLÍK, J. – STRAKA, J. Bifidobacterium bombi sp. nov., from the bumblebee digestive tract. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology, 2009, roč. 59, č. 3, s. 2020 - 2024. ISSN: 1466-5026.

NEJEDLÁ, E. – PEGOVÁ, A. – POŠTOVÁ, B. – PALKOVÁ, A. – PAVLOVÁ, Z. – HAVLÍK, J. Betain - aditivum ve výživě prasat. Krmivářství, 2009, roč. 13, č. 5, s. 15 - 17. ISSN: 1212-9992.

KOUŘIMSKÁ, L. – LEGAROVÁ, V. – KUBÍNOVÁ, A. Korelace změn kvalitativních parametrů jablek během skladování. Zahradnictví, 2009, roč. 2009, č. 7, s. 46 - 48. ISSN: 1213-7596.

KOUŘIMSKÁ, L. – LEGAROVÁ, V. – PROKŮPKOVÁ, L. Senzorická kvalita faremních výrobků z kozího, kravského a ovčího mléka. Mlékařské listy - Zpravodaj, 2009, roč. 2009, č. 117, s. 41 - 42. ISSN: 1212-950X.

CAPOUCHOVÁ, I. – FAMĚRA, O. Storage protein composition of winter wheat from organic farming. Scientia Agriculturae Bohemica, 2008, roč. 39, č. 1, s. 6 - 11. ISSN: 1211-3174.

CAPOUCHOVÁ, I. – PETR, J. – FAMĚRA, O. Effect of organic wheat cultivation in wider rows on grain yield and quality. Scientia Agriculturae Bohemica, 2008, roč. 39, č. 1, s. 1 - 5. ISSN: 1211-3174.

FAMĚRA, O. – LIPAVSKÝ, J. – RILJÁKOVÁ, B. – KOUŘIMSKÁ, L. Vliv některých faktorů na obsah škrobu v zrnu pšenice a tritikale . Chemicke listy, 2008, roč. 102, č. 9, s. 1 - 0. ISSN: 0009-2770.

KOKOŠKA, L. – HAVLÍK, J. – VALTEROVÁ, I. – SOVOVÁ, H. – SAJFRTOVÁ, M. – JANKOVSKÁ, I. Comparison of chemical composition and antibacterial activity of Nigella sativa seed essential oils obtained by different extraction methods. Journal of Food Protection, 2008, roč. 71, č. 12, s. 2475 - 2480. ISSN: 0362-028X.

ŠMEJKAL, K. – CHUDÍK, S. – KLOUČEK, P. – MAREK, R. – CVAČKA, J. – URBANOVÁ, M. – JULÍNEK, O. – KOKOŠKA, L. – ŠLAPETOVÁ, T. – HOLUBOVÁ, P. – ZIMA, J. – DVORSKÁ, M. Antibacterial C-Geranylflavonoids from Paulownia tomentosa Fruits. Journal of Natural Products, 2008, roč. 71, č. 4, s. 706 - 709. ISSN: 0163-3864.

JANOVSKÁ, D. – KLOUČEK, P. – NEPOVÍM, A. – RADA, V. – KOKOŠKA, L. Susceptibility of some clinical isolates of Staphylococcus aureus to fractions from the aerial parts of Leuzea carthamoides. Biologia, 2008, roč. 63, č. 5, s. 607 - 609. ISSN: 0006-3088.

JEURISSEN, S. – CLAASSEN, F. – HAVLÍK, J. – BOUWMANS, E. – CNUBBEN, N. – SUDHÖLTER, E. – RIETJENS, I. – VAN BEEK, T. Development of an on-line high performance liquid chromatography detection system for human cytochrome P450 1A2 inhibitors in extracts of natural products. Journal of Chromatography A, 2007, roč. 1141, č. 1, s. 1 - 0. ISSN: 0021-9673.

CAPOUCHOVÁ, I. – PETR, J. – FAMĚRA, O. The effect of organic and conventional growing systems on quality and storage protein composition of winter wheat. Plant, Soil and Environment, 2007, roč. 53, č. 11, s. 499 - 505. ISSN: 1214-1178.

KLOUČEK, P. – LANGROVÁ, I. – KOKOŠKA, L. – SVOBODOVÁ, B. – POLESNÝ, Z. Antimicrobial activity of some medicinal barks used in Peruvian Amazon. Journal Of Ethnopharmacology, 2007, roč. 111, č. 2, s. 427 - 429. ISSN: 0378-8741.

KOKOŠKA, L. – HAVLÍK, J. – KLOUČEK, P. – RADA, V. – VOŘÍŠEK, K. In vitro Antimicrobial Activity of Some Libyan Medicinal Plant Extracts.. Pharmaceutical Biology, 2007, roč. 45, č. 5, s. 386 - 391. ISSN: 1388-0209.

HAVLÍK, J. – KOKOŠKA, L. – VAŠÍČKOVÁ, S. – VALTEROVÁ, I. Chemical composition of essential oil from the seeds of Nigella arvensis L. and assessment of its antimicrobial activity. Flavour and Fragrance Journal, 2006, roč. 21, č. 4, s. 713 - 717. ISSN: 0882-5734.

KOKOŠKA, L. – HAVLÍK, J. – VALTEROVÁ, I. – NEPOVÍM, A. – RADA, V. – VANĚK, T. Chemical composition of the essential oil of Nigella orientalis L. seeds. Flavour and Fragrance Journal, 2005, roč. 20, č. 4, s. 419 - 420. ISSN: 0882-5734.

Odborná monografie

PROCHÁZKA, P. – FRAŇKOVÁ, A. – ŘEHOŘ, J. – VOSTŘEL, J. – TAUCHEN, J. Použití chmelového extraktu a tymiánové silice v ochraně chmele proti plísni chmelové. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, 2021, 55s. ISBN 978-80-87111-89-5.

Kapitoly v odborné knize

HAVLÍK, J. – **EDWARDS, C. Non-extractable Polyphenols and Carotenoids: Importance in Human Nutrition and Health. Cambridge, United Kingdom: Royal Society of Chemistry, 2018, 382s. ISBN 978-1-78801-106-8. Non-extractable Polyphenols and the Gut Microbiome, s. 241-262.

CAPOUCHOVÁ, I. Pšenice - od genomu po rohlík. České Budějovice: Kurent, s.r.o., 2008. 1s. ISBN 978-80-87111-12-3. s. Rozdíl ve skladbě zásobních bílkovin a kvalitě pšenice z ekologického a konvenčního způsobu pěstování, s. 137 - 143.

CAPOUCHOVÁ, I. Pšenice - od genomu po rohlík. České Budějovice: Kurent, s.r.o., 2008. 1s. ISBN 978-80-87111-12-3. s. Vliv pěstitelské technologie na jakost hybridní pšenice, s. 164 - 169.

Patent

KLOUČEK, P. – BOŽIK, M. – **MARTINEZ-MANEZ, R. – **BERNARDOS, A. Mezoporézní materiál na bázi oxidu křemičitého pro řízené uvolňování aktivních látek a jeho použití. -- Neuvedený název vydavatele --. PV2016-735. 26.05.2021.

**BERNARDOS, A. – **MARTINEZ-MANEZ, R. – KLOUČEK, P. – BOŽIK, M. MESOPOROUS SILICA MATERIALS FOR THE CONTROLLED RELEASE OF ACTIVE SUBSTANCES AND THEIR APPLICATIONS. -- Neuvedený název vydavatele --. EP3544594. 23.07.2021.

KOKOŠKA, L. – URBANOVÁ, K. – VALTEROVÁ, I. – HAVLÍK, J. – KLOUČEK, P. Způsob přípravy extraktu z černuchy seté se zvýšeným obsahem thymochinonu. -- Neuvedený název vydavatele --. 305844. 24.02.2016.

Certifikované metodiky

KEJDOVÁ RYSOVÁ, L. – **CEJNAR, P. – **HANUŠ, O. – BOŽIK, M. – LEGAROVÁ, V. – **NEJESCHLEBOVÁ, H. – **NĚMEČKOVÁ, I. Detekce falšování kozího a ovčího mléka kravským mlékem metodou MALDI-TOF MS, Detection of goat and sheep milk adulteration with cow's milk by MALDI-TOF MS, , 2022, XX - Nepřiřazeno, A - Certifikovaná metodika (NmetC), 1920222-V5, Státní veterinární správa, IČO: 00018562, 22. 4. 2022, kontrola bezpečnosti potravin, C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů, Státní veterinární správa a oponenti, 17.05.2022,

JABLONSKÝ, I. – KLOUČEK, P. – PRAUS, L. – KOUDELA, M. – **SVÁTA, ING., Z. Fortifikace substrátů vybraných léčivých druhů hub selenem a zinkem, Fortification of substrates of selected medicinal mushrooms with selenium and zinc, mushroom; fortification; selenium; zinc, 2022, XX - Nepřiřazeno, A - Certifikovaná metodika (NmetC), CERTIFIKOVANÁ METODIKA, THERESIA COMPANY s.r.o. IČO27251659, 14.11.2022, Ing. Zdeněk Sváta, Na návrší 997/14, Praha 4, tel. 261221277, Při přípravě substrátu hlívy obohacené selenem se předpokládá jeho obohacení seleničitanem sodným. To předpokládá navýšení nákladů při přípravě substrátu o cenu seleničitanu sodného. Jeho cena činí 2 000 Kč za 100 g. Aby se obohacení substrátu seleničitanem účinně projevilo zvýšením denní dávky selenu je třeba obohatit 5 t substrátu 60 g seleničitanu sodného v hodnotě 1 200 Kč. Vynaložení dalších nákladů není potřeba., C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů, odbor rostlinných komodit, misterstvo zemědělství, Těšnov 65, 110 00 Praha 1, 30.11.2022,

KEJDOVÁ RYSOVÁ, L. – PACÁKOVÁ, Z. – **HANUŠ, O. – LEGAROVÁ, V. – HAVLÍK, J. – MASCELLANI, A. – **NEJESCHLEBOVÁ, H. – **NĚMEČKOVÁ, I. Detekce falšování kozího mléka mlékem kravským pomocí metody 1H NMR, Detection of adulteration of goat's milk with cow's milk by 1H NMR, , 2022, XX - Nepřiřazeno, A - Certifikovaná metodika (NmetC), 1920222-V4, Státní veterinární správa, IČO: 00018562, 6. 12. 2021, kontrola bezpečnosti potravin , C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů, Státní veterinární správa a oponenti , 26.01.2022,

KURHAN, S. – KLOUČEK, P. – MARŠÍK, P. – JABLONSKÝ, I. – KOUDELA, M. Stanovení reziduí pyroxulamu a aminopyralidu pomocí LC-MS/MS, Assesment of pyroxulam and aminopyralid residues by LC-MS/MS, residues; straw; aminopyralid; pyroxulam, 2020, XX - Nepřiřazeno, A - Certifikovaná metodika (NmetC), Metodika residua, Terpenix s.r.o., 02365855, 26.11.2020, Pavel Klouček, jednatel, Svatý Jan 238/14, Únětice, 252 62, tel. 732 810 803, Hrubý zisk cca 4400,- za vzorek, C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů, Ministerstvo zemědělství České republiky, Těšnov 65/17, 11000 Praha 1, 09.12.2020,

**DOUDA, O. – **SKUHROVEC, J. – ZOUHAR, M. – MAŇASOVÁ, M. – NOVÝ, P. – BOŽIK, M. – PAVELA, R. – KLOUČEK, P. Rostlinné esence jako prostředek ochrany rostlin vůči kohoutkům (Oulema spp.) – významným škůdcům obilovin, Plant essences as a means of protection plant against beetles (Oulema spp.) - important cereal pests, Leaf beetles; plant essences; Oulema spp, 2018, XX - Nepřiřazeno, A - Certifikovaná metodika (NmetC), Ochrana proti Oulema spp., Jan Procházka, IČO: 45825963, Ing. Jan Procházka, Semice 327, 28917, Tento přípravek je vhodný i pro zemědělce pěstující obilí v ekologické produkci, pro které dosud přípravek nebyl. Tento přípravek značně sníží ekonomické ztráty způsobené tímto škůdcem, A - Výsledek využívá pouze poskytovatel, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, 09.01.2018,

**HYRŠL, P. – **DOBEŠ, P. – HAVLÍK, J. – **DANIHILÍK, J. – TITĚRA, D. – **VINŠOVÁ, H. – **KAMLER, M. Správná praxe a kvalita krmení včel pro úspěšné přezimování, Correct praxis and food quality for successful honey bee overwintering, honey bee; Apis melllifera; overwintering, 2018, XX - Nepřiřazeno, A - Certifikovaná metodika (NmetC), QJ1610248V003 , Výživa včelstev je stejná u včelstev v malochovu i v profesionálním chovu. Optimální podmínky teplotní i výživové při vývoji plodu jsou předpokladem, aby si včelstvo mohlo vychovat potřebný počet jedinců specializovaných na potřeby včelstva v příslušném ročním období. Klíčové je množství dlouhověkých včel líhnoucích se z červencového a srpnového plodu, které musí ve včelstvu přečkat až do jara. Poznatky publikované v této metodice může využít každý chovatel včel, který se snaží o správnou chovatelskou praxi předcházející zbytečným ztrátám včelstev., Předložená metodika mj. ukazuje, že při chovu včel nelze šetřit na kvalitě krmiv ani na čase, který chovatel věnuje péči o včelstva. Pokud v důsledku špatné chovatelské praxe včelstvo zeslábne, stává se náchylnější k nemocem a nepříznivých vlivům z prostředí. Sníží se i jeho produkce a včelařům výnos z její realizace. Každý zbytečný úhyn včelstva představuje též velkou škodu na opylovací činnosti včel. Včelstvo, nepočítaje hodnotu opylovací činnosti, má tržní cenu asi 5000 Kč. Pokud aplikace publikovaných poznatků tohoto projektu pomůže snížit ztráty včelstev o půl procenta, představuje to hodnotu 13 mil. Kč ročně, což je více než dvojnásobek nákladů celého projektu., C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů, Ministerstvo zemědělství,, 31.12.2018,

BOŽIK, M. – NOVÝ, P. – KOUŘIMSKÁ, L. – KLOUČEK, P. – ZÁRUBOVÁ, L. – ZOUHAR, M. – DOUDA, O. Stanovení reziduí botanických pesticidů obsahujících účinné látky z rostlinných silic, Determination of residues of the botanical pesticides which contents essential oils compounds, botanicals; essential oils; residues, 2015, GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin, A - Uplatněná certifikovaná metodika, Metodika QJ1310226/2015/1, Číslo osvědčení UKZUZ 009041/2016, Zvýšení uplatnitelnosti vyvíjených botanických pesticidů v praxi, C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, 21.01.2016, Metodika hodnocení výsledků výzkumných organizací a hodnocení výsledků ukončených programů -Schváleno usnesením vlády ČR ze dne 19. června 2013 č. 475, ve znění usnesení vlády ze dne 16. dubna 2014 č. 250 a usnesení vlády ze dne 29. července 2015 č. 605.

BOŽIK, M. – NOVÝ, P. – KOUŘIMSKÁ, L. – KLOUČEK, P. – ZÁRUBOVÁ, L. – ZOUHAR, M. – DOUDA, O. STANOVENÍ REZIDUÍ BOTANICKÝCH PESTICIDŮ POMOCÍ SPME-GC, Determination of residues of the botanical pesticides using of SPME-GC, botanicals; essential oils; residues, 2015, GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin, A - Uplatněná certifikovaná metodika, Metodika QJ1310226/2015/2, UKZUZ č. 009043/2016, Zvýšení uplatnitelnosti vyvíjených botanických pesticidů v praxi, C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů, UKZUZ, 21.01.2016, Metodika hodnocení výsledků výzkumných organizací a hodnocení výsledků ukončených programů -Schváleno usnesením vlády ČR ze dne 19. června 2013 č. 475, ve znění usnesení vlády ze dne 16. dubna 2014 č. 250 a usnesení vlády ze dne 29. července 2015 č. 605.

DVOŘÁČEK, V. – FAMĚRA, O. – SEDLÁČEK, T. – PAPOUŠKOVÁ, L. – HÁLOVÁ, I. – HERMUTH, J. – RILJÁKOVÁ, B. – DOTLAČIL, L. Využití metody retenční kapacity mouky pro predikci technologické kvality pšenice v České republice, The use of solvent retention capacity test for prediction of wheat technological quality in the Czech Republic, wheat, SRC test, method, 2012, GM - Potravinářství, A - Uplatněná certifikovaná metodika, Metodika pro praxi, 76703/2012, využití v laboratořích - šlechtění pšenice, mlýny, pekárny, výzkumné ústavy a univerzity se zemědělským a potravinářským zaměřením, A - Výsledek využívá pouze poskytovatel, Ministerstvo zemědělství ČR - odbor rostlinných komodit, 76703/2012